Connect with us

Kronika

Umro je Udbaš s Interpolove tjeralice osumnjičen za sudjelovanje u likvidaciji Stjepana Đurekovića!

Published

on

Sve tajne iz ‘zlatnih’ udbaških vremena, kao i informacije o ubojstvu Stjepana Đurekovića, Ivan Cetinić Koća odnio je sa sobom u grob. Bit će svakako zanimljivo vidjeti, hoće li posljednji pozdrav suradniku iz zloglasne Udbe, uputiti i Josip Perković, te tko će se sve od hrvatskih uglednika usuditi doći na Cetinićev pogreb.
[dropcap]U[/dropcap]mro je Bivši šef Drugog odjela riječke Udbe, bjegunac s tjeralica njemačkog Interpola Ivan Cetinić Koća iz Blata na Korčuli, doznaje eksluzivno dnevno.hr! Sve tajne iz ‘zlatnih’ udbaških vremena, kao i informacije o ubojstvu Stjepana Đurekovića, odnio je sa sobom u grob. Bit će svakako zanimljivo vidjeti, hoće li posljednji pozdrav suradniku iz zloglasne Udbe, uputiti i Josip Perković, te tko će se sve od hrvatskih uglednika usuditi doći na Cetinićev pogreb.
Na tjeralici njemačkog saveznog kriminalističkog ureda (Bundeskriminalamt – BKA) Cetinić je završio 2009. godine, zajedno sa udbaškom skupinom osumnjičenom za sudjelovanje u likvidaciji hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Nijemci su prvotno tražili Ivana Lasića, Borisa Brnelića, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, da bi 2009. potragu proširili na još tri osobe: Ivana Cetinića, Marina Modrića i Brunu Smokvinu. Za bilo kakvu informaciju o prvoj četvoricu ponudili su po 5000 eura, dok je za Koću i ostalih dvoje bjegunaca, nagrada iznosila po tri tisuće eura.
Riječ je mahom o djelatnicima nekadašnje Službe državne sigurnosti SRH (odnosno SRBiH), a Nijemci su naveli i kako je osumnjičena skupina radila i za tajnu službu Saveza komunista Jugoslavije. Cetinić, Modrić i Smokvina označeni su kao ljudi iz Službe državne sigurnosti na području Rijeke.
Osim zbog sudjelovanja u Đurekovićevoj likvidaciji, Perković je 2009. tražen i zbog pokušaja naručivanja likvidacije dvojice hrvatskih emigranata, u studenom 1977. Sumnjičilo ga se da je imao zadatak odrediti jednog rođenog Hrvata koji bi obavio prljavi posao.

O Ivanu Cetiniću dnevno.hr pisao je i početkom ove godine, vezano uz aferu oko natječaja kojega je bivša vlada bila raspisala za područje šumskog zemljišta zapadnog i istočnog dijela uvale Zavalatica i koncesiju za sadnju trajnih nasade vinove loze te maslina. Na taj natječaj javila se tvrtka ‘Korčulansko ulje’ Ivana Cetinića sa sjedištem u Prišćapcu u Općini Blato. Predsjednik Mjesnog odbora, SDP-ovac Julijo Marelić već tada je na Gradskom vijeću upozoravao  kako je Ivan Cetinić bjegunac kojeg traži njemački Interpol.

Ugovor o koncesiji s Cetinićevom tvrtkom potpisao je nekadašnji potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić, 15. rujna 2010. godine. Iako je u ugovoru stalo da koncesionar, u roku od dvije  vegetacijske godine, mora početi s nasadima vinove loze ili maslina, inače se ugovor odbacuje, Koća to nije napravio.

dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari