Connect with us

Politika

UN osudio Islamsku državu: Njihova hladnokrvna ubojstva su ratni zločin

Published

on

Ujedinjeni narodi osudili su u ponedjeljak “užasne i raširene” zločine Islamske države u Iaku, uključujući masovna pogubljenja zatvorenika koja bi mogla biti ratni zločin.

isil-proglasili-kalifat-od-aleppa-u-siriji-do-istocne-iracke-provincije-diyala-na-granici-s-iranomUN-ova povjerenica za ljudska prava Navi Pillay osudila je “teške, užasne povrede ljudskih prava” koja čini Islamska država, sunitska organizacija koja je zauzela velike dijelove Iraka i Sirije.

Islamska država ubila je 10. lipnja gotovo 670 zatvorenika iz zatvora Baduš u Mosulu, kazala je, pozivajući se na izjave preživjelih i očevidaca tog “pokolja”.

“Takva hladnokrvna, sustavna i namjerna ubojstva civila zbog njihove vjerske pripadnosti mogla bi biti ratni zločini i zločini protiv čovječnosti”, kazala je.

Islamska država ukrcala je između 1000 i 1500 zatvorenika na kamione i odvezla ih, a potom je izdvojila sunite. Ostali su pogubljeni.

U međuvremenu, najmanje devetero ljudi poginulo je, a 21 je ozlijeđeno u ponedjeljak u samoubilačkom bombaškom napadu na šijitsku džamiju u Bagdadu, objavila je iračka policija.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari