Pratite nas

Naši u svijetu

UN-ova rezolucija o Ukrajini: Peking suzdržan, Moskva glasala protiv

Objavljeno

na

To izglasavanje su tražile Sjedinjene Države koji su sastavile vrlo umjeren tekst, kako bi dobile pristanak Pekinga.

Rusija je uložila veto na zapadnjački nacrt rezolucije kojim ukazuje na referendum o statusu Krima, dok je Kina bila suzdržana izoliravši dodatno Moskvu u tom pitanju tijekom glasanja u Vijeću sigurnosti.

To izglasavanje su tražile Sjedinjene Države koji su sastavile vrlo umjeren tekst, kako bi dobile pristanak Pekinga.

Kina se u Vijeću sigurnosti često priklanja Rusiji, posebice tijekom glasanja o Siriji, ali ovog puta se distancirala.

Nacrt rezolucije koji je dobio 13 glasova za je odbačen. Kao stalna članica Vijeća, Rusija može blokirati svako zauzimanje stajališta te instance.

Nacrtom rezolucije se referendum predviđen za nedjelju o priključenju tog poluotoka pod kontrolom ruskih postrojbi Rusiji, smatra “bez ikakve valjanosti”.

Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin je opravdao takvo izjašnjavanje ponovivši da su nove vlasti Kijeva nastale državnim udarom koji je stvorio pravnu prazninu i iziskuje referendum. “Rusija će poštivati volju narod Krima”, rekao je.

Kineski veleposlanik Liu Jieyi je objasnio njihovu suzdržanost ponovivši da je njegova zemlja uvijek poštivala suverenitet i teritorijalnu cjelovitost država. On je pozvao sve strane na suzdržanost i predložio je osnivanje međunarodnog mehanizma koordinacije kako bi se pronašlo političko rješenje.

Dva načela kineske diplomacije su neuplitanje i poštivanje teritorijalne cjelovitosti, koje bi bile dovedene u pitanje referendumom u nedjelju.

“Rusija može uložiti veto na tu rezoluciju, ali ne može uložiti veto na istinu”, rekla je američka veleposlanica Samantha Power, aludirajući na Povelju Ujedinjenih naroda. P+

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Hrvati u Sydneyu održali su miran prosvjed i mimohod povodom sramotne haške presude

Objavljeno

na

Objavio

Hrvati u Sydneyu održali su miran prosvjed i mimohod povodom sramotne haške presude šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata. Održana je i misa zadušnica za pokojnog generala Slobodana Praljka.

Australski Hrvati ovim su povodom poslali otvoreno pismo Hrvatskoj. Suci! Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu! Ovim riječima i ispijanjem otrova, general Praljak je izrekao konačnu presudu cijeloj dugogodišnjoj međunarodnoj farsi koja neodoljivo podsjeća na montirane komunističke procese, gdje se krivci unaprijed znaju.

Rečenica je to iz otvorenog pisma u kojem navode kako je njegov čin jedan je od najsnažnijih vapaja za pravdom koje smo posljednjih desetljeća mogli vidjeti. Čin čovjeka koji je uskoro trebao izaći na uvjetnu slobodu, no radije je izabrao smrt. Njegov čin poruka je hrvatskom narodu, ali i svakom čovjeku koji traži pravdu. Ovim činom, general je obvezao hrvatski narod na borbu za istinu i pravdu. Nakon ovoga nitko više nema pravo reći “mene se to ne tiče”, stoji u pismu.

Mi, australski Hrvati, pratimo što se događa u Hrvatskoj i svijetu. Svjesni smo važnosti kažnjavanja zločina, no isto tako smo svjesni negativne uloge Haškog suda čije djelovanje smatramo sramotnim i nepravednim. Očekivali smo pravdu. Dobili smo laž i nepravdu. Stoga hrvatskim političarima i hrvatskoj javnosti upućujemo ovo pismo.

Australski Hrvati u pismu navode kako zahtijevaju odbacivanje presude Slobodanu Praljku i šestorki, jer se temelji na povijesnim neistinama, očekuju ispriku vodećih hrvatskih političara koji su izjavili da prihvaćaju i poštuju presudu, traže istrage svih koji su protuzakonito slali dokumente u Haag i opstruirali obranu.

Također navode da s prijezirom odbacuju tvrdnje g. Brammertza da slavimo ratne zločince dok ignoriramo žrtve.

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Mladi iz Njemačke dovode investitore u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Mladi obrazovani ljudi hrvatskih korijena, koji već visoko kotiraju u bankarskom, financijskom i poslovnom životu bogate njemačke oblasti Rajna – Majna već deset godina pomažu njemačkim investitorima koji žele ulagati u Hrvatsku.

Hrvatska je zajednica u našoj oblasti nevjerojatno snažna, ne samo po brojnosti, nego je i ekonomski jaka. Gospodarske veze Hessena s Hrvatskom su jake, oni ovdje rade sjajan posao, kazao je Thomas Schaefer, ministar financija pokrajine Hessen.

Pokraj zračne luke, savez je organizirao nastup vladine Agencije za investicije i konkurentnost. Probrani gosti iz poslovnih krugova, investitori. Rizničar grada Frankfurta kaže, želimo što jaču suradnju. Hrvatski gospodarski savez je poput veleposlanika hrvatskih poduzeća u Njemačkoj, Frankfurtu i oblasti Rajna-Majna. Oni su i zagovornici interesa njemačkih poduzeća koja idu u Hrvatsku, kako bi investirala, pronašla kontakte. Kroz to je izrasla jaka veza, rekao je Uwe Becker, dogradonačelnik Frankfurta.

Kad tko spomene Hrvate i Hrvatsku, investitori ovdje uz Majnu već imaju u glavi sliku, dodaje Becker.

Hrvatski svjetski kongres okuplja na ovaj način i politički dio, gospodarski dio, investitore, mnoge koji su multiplikatori, koji povezuju gospodarstvo ovdje u Njemačkoj, kao i gospodarstvo u Hrvatskoj.

Ovdje usred bankarskog svijeta, skupina Hrvata mladih, obrazovanih i uspješnih, s dobrim vezama s ovdašnjim bankarima i investitorima, pokušavaju nešto učiniti za svoju domovinu i povezati ovdašnje investitore s Hrvatskom.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari