Pratite nas

Iz Svijeta

UN upozorava: Novi val terorističkih napada u svijetu moguć do kraja godine

Objavljeno

na

Ujedinjeni narodi upozorili su da bi trenutnoj ‘pauzi’ od međunarodnih terorističkih napada uskoro mogao doći kraja, te najavljuju kako je novi val terorističkog nasilja u svijetu moguć do kraja godine. U upravo objavljenom izvješću, posebni promatrači u Vijeću sigurnosti UN-a predstavili su zabrinjavajuće podatke o globalnom ekstremnom islamističkom pokretu, koji i dalje predstavlja prijetnju unatoč nedavnim neuspjesima i porazima, piše express.hr.

Autori su posebno izrazili zabrinutost za oko 30.000 stranaca koji su se otišli boriti u “kalifat” i koji su vrlo vjerojatno još uvijek živi. “Njihovi budući potezi će biti naša briga. Neki se mogu pridružiti Al-Qaidi ili drugim terorističkim grupama koje se mogu pojaviti. Neki će postati vođe ili će radikalizirati ostale”, stoji među ostalim u izvješću.

Izvještaj se temelji na informacijama koje su dobijene od obavještajnih agencije država članica UN-a i donosi uvid u ukupno razmišljanje sigurnosnih službi širom svijeta. Također se napominje da, iako je zemljopisni kalifat Islamske države prestao postojati, mnogi temeljni faktori koji su doveli do stvaranja Islamske države još uvijek postoje što ukazuje da prijetnja od ISIL-a i Al-Qaide, ali i sličnih skupina neće tako skoro nestati, piše Guardian.

“Iako je bilo manje uspješnih napada od 2015. i 2016., kada su ekstremisti ubili stotine ljudi u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj, prijetnja Europi ostaje velika”, stoji u izvještaju. Glavna zabrinutost je radikalizacija zatvorskih ‘zatvorenika pogođenih siromaštvom, marginalizacijom, frustracijom, niskim samopoštovanjem i nasiljem’.

Veliki izazov su skorašnji povratak boraca Islamske države u njihove zapadne domovine gdje će biti odmah poslani u zatvor.

“Programi deradikalizacije nisu se pokazali u potpunosti učinkovitima. Većina boraca koji su prošli najteže borbe nisu ni blizu puštanja iz zatvora. Oni ostaju opasni i nastavljaju predstavljati izazov unutar i izvan kaznenog sustava”, navodi se u izvještaju.

Europske države procjenjuju da je čak 6.000 njihovih građana otišlo u Irak i Siriju kako bi se pridružili ISIL-u ili drugim ekstremističkim skupinama. Oko trećine je ubijena, dok je trećina ostala zadržana u regiji ili su putovali negdje drugdje. Dvije tisuće ili više možda se vratilo u Europu, navodi se u izvješću.

Osim toga, na teritorij kalifata odveli su veliki broj djece, a i proteklih godina tamo se rodilo dosta djece među kojima sada ima jako puno siročadi od kojih mnoga nemaju nikakvo državljanstvo i njihova je budućnost neizvjesna. Zapadne zemlje do sada nisu bile voljne uzimati građane koji su otišli u Siriju kako bi se pridružili Islamskoj državi i to uglavnom jer ih smatraju sigurnosnim rizikom ako ih vrate kući.

Prema izvješću, Islamska država ima pristup između 50 i 300 milijuna dolara preostalih od prihoda kalifata i koristi propagandu za održavanje reputacije grupe kao vodećeg svjetskog terorističkog brenda – “virtualnog kalifata”.

“Kad bude imao vremena i prostora za ponovno ulaganje u vanjske operativne akcije, Islamska država će narediti i rukovoditi međunarodnim napadima, koji se iako u jako smanjenoj mjeri i dalje događaju na mnogim mjestima širom svijeta. Stoga trenutno manji broj takvih napada neće trajati dugo, možda čak ni do kraja 2019.”

Izvještaj navodi da al-Qaida još uvijek čvrsto stoji, ali da je zdravlje njihovog 68-godišnjeg vođe Aymana al-Zawahirija loše, dok je glavni dio izvještaja posvećen zapadnoj Africi, gdje je došlo do naglog porasta nasilja od strane islamskih militanata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka planira integraciju budućih useljenika i prije dolaska u Njemačku

Objavljeno

na

Objavio

Njemačka vlada planira s integracijom budućih useljenika započeti još i prije njihovog useljavanja u Njemačku, priopćeno je nakon sastanka kabineta Angele Merkel u srijedu.

“Mi već i prije useljavanja trebamo postaviti smjernice za integraciju nakon dolaska u Njemačku”, rekla je povjerenica savezne vlade za integraciju Annette Widmann-Mauz nakon sastanka vlade na kojoj je prihvaćen dio tzv. “Nacionalnog akcijskog plana integracije”.

Akcijski plan predviđa mjere za integraciju budućih useljenika koje bi započele u zemljama porijekla a koje se prije svega odnose na učenje njemačkog jezika te iscrpno informiranje o životu u Njemačkoj.

“Time između ostalog želimo spriječiti stvaranje pogrešnih očekivanja od života u Njemačkoj”, rekla je Widmann-Mauz.

Nacionalni akcijski plan integracije sadrži nekoliko tematskih cjelina od kojih Widmann-Mauz ističe “početnu integraciju i inkluziju”.

U projekt su osim vlade uključene i savezne zemlje te pripadnici civilnog društva, socijalnih organizacija te 75 udruga migranata.

Donošenja nacionalnog akcijskog plana integracije je dio priprema za uvođenje Zakona o useljavanju kvalificiranih radnika koji stupa na snagu 1. ožujka ove godine.

Ovaj zakon će po prvi puta nakon sedamdesetih godina omogućiti sustavno useljavanje stručnjaka i kvalificiranih radnika iz zemalja koje nisu članice Europske unije.

Njemačkom tržištu rada nedostaje preko milijuna radnika a samo u sektoru obrtništva je trenutno otvoreno 250.000 radnih mjesta.

Njemačka kancelarka je na tzv. samitu o zakonu o useljavanju stručnih radnika u prosincu naglasila kako je useljavanje potrebno kako bi se zadržalo blagostanje u Njemačkoj.

Stranka Alternativa za Njemačku (AfD) je već kritizirala namjere Angele Merkel da Njemačku pretvori u useljeničku zemlju i time pogorša sadašnje probleme.

“Ono od čega Njemačka veća sada pati a to je stvaranje paralelnih društava, dječji brakovi, kriminalni klanovi, ubojstva iz časti i nedopušteni uvjeti u školama, će se dodatno pogoršati”, priopćila je Baetrix von Storch, jedna od vodećih političarki AfD-a. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Crnogorski premijer: Odnosi Srbije i Crne Gore su najlošiji od obnove nezavisnosti, ali ne našom zaslugom

Objavljeno

na

Objavio

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je u srijedu da je Crna Gora prošla kroz „neviđenu propagandu“ nakon usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti koju su vršili čimbenici “unutar zemlje, ali najdrastičnije i najbrutalnije oni iz susjedne Srbije”.

„Započeli su napadom na državne simbole i naše veleposlanstvo u Srbiji, bez spremnosti i namjere da se oni zaštite. Često se govori da je dva puta u Beogradu bio pokušaj paljenja crnogorske zastave. To nije bio pokušaj, nego je to bilo paljenje crnogorske zastave i to je bio jasan odnos prema državi Crnoj Gori i njenom suverenom pravu da odlučuje o unutarnjim pitanjima“, priopćio je Marković tijekom gostovanja u jutarnjem programu crnogorskog javnog servisa.

Komentirajući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da bi Crna Gora o zakonu o slobodi vjeroispovijesti trebala razgovarati sa patrijaršijom Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, Marković je kazao da će crnogorska vlada o svojim unutarnjim pitanjima razgovarati isključivo s predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske.

„O tome ne može niti će odlučivati nijedan predsjednik, pa ni predsjednik Srbije. Za nas je legitimna adresa za razgovor o ovom pitanju Mitropolija crnogorsko–primorska, odnosno, mitropolit Amfilohije ili njegovi suradnici koje on izabere za taj razgovor“, rekao je Marković.

Istaknuo je da Crna Gora želi Srbiju kao uspješnog i pouzdanog susjeda, te da je želja crnogorskih vlasti da se o pitanjima razgovara na službenoj i državnoj razini a ne preko medija i “programiranih analitičara i intelektualaca”.

“Odnosi Srbije i Crne Gore su najlošiji od obnove nezavisnosti, ali ne našom zaslugom”, priopćio je Marković.

On smatra da je crnogorski zakon o slobodi vjeroispovijesti najliberalniji u regiji jer su se prilikom njegove izrade, kako je kazao, proučavali zakone Srbije, Hrvatske, ali i zemalja Europske unije.

Crna Gora u posljednjim danima 2019. usvojila je zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim se regulira i pitanje vlasništva nad imovinom vjerskih zajednica, što je u znatnoj mjeri ugrozilo imovinu Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji. SPC taj zakon vidi kao paravan za otimanje njene imovine u Crnoj Gori. Zakon pak podržava Crnogorska pravoslavna crkva, koja ga vidi kao prvi veliki korak ka obnovi autokefalnosti te crkve.

U Crnoj Gori se svakog četvrtka i nedjelje, nakon večernje molitve vjernici Srpske pravoslavne crkve okupljaju u prosvjednim šetnjama u gotovo svim gradovima diljem te države.

Također, u Beogradu je ispred crnogorskog veleposlanstva održano nekoliko prosvjednih skupova na kojima su sudionici pokušali uz pomoć pirotehničkih sredstava zapaliti crnogorsku zastavu.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari