Pratite nas

Iz Svijeta

UN upozorava: Novi val terorističkih napada u svijetu moguć do kraja godine

Objavljeno

na

Ujedinjeni narodi upozorili su da bi trenutnoj ‘pauzi’ od međunarodnih terorističkih napada uskoro mogao doći kraja, te najavljuju kako je novi val terorističkog nasilja u svijetu moguć do kraja godine. U upravo objavljenom izvješću, posebni promatrači u Vijeću sigurnosti UN-a predstavili su zabrinjavajuće podatke o globalnom ekstremnom islamističkom pokretu, koji i dalje predstavlja prijetnju unatoč nedavnim neuspjesima i porazima, piše express.hr.

Autori su posebno izrazili zabrinutost za oko 30.000 stranaca koji su se otišli boriti u “kalifat” i koji su vrlo vjerojatno još uvijek živi. “Njihovi budući potezi će biti naša briga. Neki se mogu pridružiti Al-Qaidi ili drugim terorističkim grupama koje se mogu pojaviti. Neki će postati vođe ili će radikalizirati ostale”, stoji među ostalim u izvješću.

Izvještaj se temelji na informacijama koje su dobijene od obavještajnih agencije država članica UN-a i donosi uvid u ukupno razmišljanje sigurnosnih službi širom svijeta. Također se napominje da, iako je zemljopisni kalifat Islamske države prestao postojati, mnogi temeljni faktori koji su doveli do stvaranja Islamske države još uvijek postoje što ukazuje da prijetnja od ISIL-a i Al-Qaide, ali i sličnih skupina neće tako skoro nestati, piše Guardian.

“Iako je bilo manje uspješnih napada od 2015. i 2016., kada su ekstremisti ubili stotine ljudi u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj, prijetnja Europi ostaje velika”, stoji u izvještaju. Glavna zabrinutost je radikalizacija zatvorskih ‘zatvorenika pogođenih siromaštvom, marginalizacijom, frustracijom, niskim samopoštovanjem i nasiljem’.

Veliki izazov su skorašnji povratak boraca Islamske države u njihove zapadne domovine gdje će biti odmah poslani u zatvor.

“Programi deradikalizacije nisu se pokazali u potpunosti učinkovitima. Većina boraca koji su prošli najteže borbe nisu ni blizu puštanja iz zatvora. Oni ostaju opasni i nastavljaju predstavljati izazov unutar i izvan kaznenog sustava”, navodi se u izvještaju.

Europske države procjenjuju da je čak 6.000 njihovih građana otišlo u Irak i Siriju kako bi se pridružili ISIL-u ili drugim ekstremističkim skupinama. Oko trećine je ubijena, dok je trećina ostala zadržana u regiji ili su putovali negdje drugdje. Dvije tisuće ili više možda se vratilo u Europu, navodi se u izvješću.

Osim toga, na teritorij kalifata odveli su veliki broj djece, a i proteklih godina tamo se rodilo dosta djece među kojima sada ima jako puno siročadi od kojih mnoga nemaju nikakvo državljanstvo i njihova je budućnost neizvjesna. Zapadne zemlje do sada nisu bile voljne uzimati građane koji su otišli u Siriju kako bi se pridružili Islamskoj državi i to uglavnom jer ih smatraju sigurnosnim rizikom ako ih vrate kući.

Prema izvješću, Islamska država ima pristup između 50 i 300 milijuna dolara preostalih od prihoda kalifata i koristi propagandu za održavanje reputacije grupe kao vodećeg svjetskog terorističkog brenda – “virtualnog kalifata”.

“Kad bude imao vremena i prostora za ponovno ulaganje u vanjske operativne akcije, Islamska država će narediti i rukovoditi međunarodnim napadima, koji se iako u jako smanjenoj mjeri i dalje događaju na mnogim mjestima širom svijeta. Stoga trenutno manji broj takvih napada neće trajati dugo, možda čak ni do kraja 2019.”

Izvještaj navodi da al-Qaida još uvijek čvrsto stoji, ali da je zdravlje njihovog 68-godišnjeg vođe Aymana al-Zawahirija loše, dok je glavni dio izvještaja posvećen zapadnoj Africi, gdje je došlo do naglog porasta nasilja od strane islamskih militanata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Sirijski Kurdi: Zaštita granice je prioritet sporazuma s Damaskom

Objavljeno

na

Objavio

Vođe sirijskih kurda tvrde da je sporazum s Damaskom, uz posredovanje Rusije, zasad usmjeren samo na raspoređivanje naoružanih vojnika duž granice te da će dvije strane kasnije razgovarati o političkim pitanjima.

Visoki kurdski dužnosnik Aldar Xelil rekao je da je cilj “izvanredne mjere” uz nadzor vladinog ključnog saveznika Rusije blokirati turske napade na granici.

Washington je u nedjelju objavio da će povući svojih 1.000 vojnika iz Sirije kao odgovor na uznapredovalu tursku ofenzivu, dok je Damask postigao dogovor s Kurdima o raspoređivanju vojnika na granici, u pobjedi za sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Do značajnog preokreta došlo je prije tjedan dana kada je američki predsjednik Donald Trump odlučio povući vojne snage iz dvije ispostave na sjeveru Sirije gdje su američki vojnici već godinama stacionirani.

Potez je otvorio put prema turskoj invaziji u sjeveroistočnoj Siriji čija je meta kurdska milicija (YPG) i njihovi saveznici koji kontroliraju regiju.

Sirijski vojnici spremni su, u sklopu sporazuma sa sirijskim demokratskim snagama (SDF), ući na teritorij od grada Manbija do Derika.

“Nakon što su Amerikanci napustili regiju i dali zeleno svjetlo turskom napadu, bili smo prisiljeni istražiti drugu opciju, a to je razgovor s Damaskom i Rusijom o pronalasku rješenja i sprječavanju turskih napada”, rekao je visoki kurdski dužnosnik Badran Jia Kurd.

“Ovo je preliminarni vojni sporazum. O političkim elementima se nije raspravljalo, to će se učiniti u kasnijim fazama”, dodao je Jia Kurd.

Državni mediji su izvijestili da su naoružane jedinice u ponedjeljak ušle u Tel Tamer na sjeveroistoku Sirije, 35 kilometara od žarišta turske ofenzive.

“Prioritet je zaštititi granice od turske opasnosti”, rekao je Xelil. (Hina)

Sirijska vojska šalje postrojbe na sjever zemlje kako bi odgovorila na turski napad

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Poljska vladajuća stranka vodi na izborima

Objavljeno

na

Objavio

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) vodi na nedjeljnim parlamentarnim izborima sa 49.3 posto osvojenih glasova, pokazuju djelomični službeni rezultati objavljeni u ponedjeljak nakon što je obrađeno 42 posto izbornih jedinica.

Glavna oporbena skupina u zemlji, Građanska platforma, zasad je druga s 22.3 posto osvojene podrške, a prati je lijevi savez s 10.9 posto.

Blok Poljske seljačke stranke (PLS) i antisistemskog Kukiza’15 je na 9.8 posto podrške, dok krajnje desna Konfederacija osvaja 6.6 posto.

Premoćna većina u donjem domu parlamenta omogućit će PiS-u da nastavi provoditi reforme pravosudnog sustava, medija i kulturnih institucija u svom drugom četverogodišnjem mandatu.

Reforme najveće postkomunističke članice Europske unije kritizirao je Bruxelles.

Oporba je ukupno osvojila preko 50 posto glasova, ali komplicirani poljski izborni sustav daje prednost najvećoj skupini, što znači da će PiS osvojiti najveći broj zastupničkih mjesta i ostati na vlasti.

Rezultati za gornji dom parlamenta su još uvijek nejasni. Senat u kojemu sjedi 100 zastupnika može izmijeniti ili odgoditi zakone koje potvrdi donji dom parlamenta te blokirati promjene ustava. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari