Pratite nas

Iz Svijeta

UN upozorava: Novi val terorističkih napada u svijetu moguć do kraja godine

Objavljeno

na

Ujedinjeni narodi upozorili su da bi trenutnoj ‘pauzi’ od međunarodnih terorističkih napada uskoro mogao doći kraja, te najavljuju kako je novi val terorističkog nasilja u svijetu moguć do kraja godine. U upravo objavljenom izvješću, posebni promatrači u Vijeću sigurnosti UN-a predstavili su zabrinjavajuće podatke o globalnom ekstremnom islamističkom pokretu, koji i dalje predstavlja prijetnju unatoč nedavnim neuspjesima i porazima, piše express.hr.

Autori su posebno izrazili zabrinutost za oko 30.000 stranaca koji su se otišli boriti u “kalifat” i koji su vrlo vjerojatno još uvijek živi. “Njihovi budući potezi će biti naša briga. Neki se mogu pridružiti Al-Qaidi ili drugim terorističkim grupama koje se mogu pojaviti. Neki će postati vođe ili će radikalizirati ostale”, stoji među ostalim u izvješću.

Izvještaj se temelji na informacijama koje su dobijene od obavještajnih agencije država članica UN-a i donosi uvid u ukupno razmišljanje sigurnosnih službi širom svijeta. Također se napominje da, iako je zemljopisni kalifat Islamske države prestao postojati, mnogi temeljni faktori koji su doveli do stvaranja Islamske države još uvijek postoje što ukazuje da prijetnja od ISIL-a i Al-Qaide, ali i sličnih skupina neće tako skoro nestati, piše Guardian.

“Iako je bilo manje uspješnih napada od 2015. i 2016., kada su ekstremisti ubili stotine ljudi u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj, prijetnja Europi ostaje velika”, stoji u izvještaju. Glavna zabrinutost je radikalizacija zatvorskih ‘zatvorenika pogođenih siromaštvom, marginalizacijom, frustracijom, niskim samopoštovanjem i nasiljem’.

Veliki izazov su skorašnji povratak boraca Islamske države u njihove zapadne domovine gdje će biti odmah poslani u zatvor.

“Programi deradikalizacije nisu se pokazali u potpunosti učinkovitima. Većina boraca koji su prošli najteže borbe nisu ni blizu puštanja iz zatvora. Oni ostaju opasni i nastavljaju predstavljati izazov unutar i izvan kaznenog sustava”, navodi se u izvještaju.

Europske države procjenjuju da je čak 6.000 njihovih građana otišlo u Irak i Siriju kako bi se pridružili ISIL-u ili drugim ekstremističkim skupinama. Oko trećine je ubijena, dok je trećina ostala zadržana u regiji ili su putovali negdje drugdje. Dvije tisuće ili više možda se vratilo u Europu, navodi se u izvješću.

Osim toga, na teritorij kalifata odveli su veliki broj djece, a i proteklih godina tamo se rodilo dosta djece među kojima sada ima jako puno siročadi od kojih mnoga nemaju nikakvo državljanstvo i njihova je budućnost neizvjesna. Zapadne zemlje do sada nisu bile voljne uzimati građane koji su otišli u Siriju kako bi se pridružili Islamskoj državi i to uglavnom jer ih smatraju sigurnosnim rizikom ako ih vrate kući.

Prema izvješću, Islamska država ima pristup između 50 i 300 milijuna dolara preostalih od prihoda kalifata i koristi propagandu za održavanje reputacije grupe kao vodećeg svjetskog terorističkog brenda – “virtualnog kalifata”.

“Kad bude imao vremena i prostora za ponovno ulaganje u vanjske operativne akcije, Islamska država će narediti i rukovoditi međunarodnim napadima, koji se iako u jako smanjenoj mjeri i dalje događaju na mnogim mjestima širom svijeta. Stoga trenutno manji broj takvih napada neće trajati dugo, možda čak ni do kraja 2019.”

Izvještaj navodi da al-Qaida još uvijek čvrsto stoji, ali da je zdravlje njihovog 68-godišnjeg vođe Aymana al-Zawahirija loše, dok je glavni dio izvještaja posvećen zapadnoj Africi, gdje je došlo do naglog porasta nasilja od strane islamskih militanata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Demokratska gradonačelnica traži od Trumpa da ukloni savezne snage iz Washingtona

Objavljeno

na

Objavio

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser zatražila je u petak od američkog predsjednika Donalda Trumpa da ukloni savezne sigurnosne snage iz Washingtona koje su pomagale policiji prilikom najtežih sukoba s prosvjednicima.

Savezne snage raspoređene su zbog prosvjeda protiv policijske brutalnosti, nakon ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda.

Bowser je u pismu predsjedniku napisala da zadnjih dana nije bilo novih uhićenja te je zatražile da postrojbe napuste “naš grad”.

Demokratska gradonačelnica suptilno je podržala prosvjede te je sve više kritična prema “oštrim” metodama saveznih snaga u glavnom gradu SAD-a.

Washington kao glavni grad ima poseban autonomni status te nije dio niti jedne savezne države, a niti sam nije država, zbog čega savezna vlada ima značajan utjecaj i moć u tom gradu.

Savezne trupe intervenirale su u najtežim sukobima s prosvjednicima, a upotrijebile su i suzavac ispred Bijele kuće.

Članovi raznih agencija ministarstva pravosuđa viđeni su na prosvjedima, tako i interventni timovi BOP-a, službe zadužene za kontrolu zatvora.

Zbog incidenata se obnovila debata o mogućem statusu države za Washington D. C.

Bowser je na Twitteru zagovarala tu ideju ovoga tjedna, čemu se protive republikanci u Kongresu.

“Podržite D. C. sada ili se kasnije pitajte što će se dogoditi vašoj državi”, napisala je Bowser na Twitteru.

Washington D. C. nastao je 1790. kada su države Maryland i Virginia dale dio svog teritorija kako bi savezna vlada mogla imati sjedište. (Hina)

Pentagon rasporedio 1600 vojnika u okolici Washingtona

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Trump podijelio pismo u kojemu se prosvjednici iz parka u blizini Bijele kuće nazivaju teroristima

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik SAD-a Donald Trump u četvrtak je na Twitteru podijelio pismo u kojemu se “prosvjednicima” koji su rastjerani iz parka u blizini Bijele kuće u ponedjeljak obratio kao teroristima.

Pomislio sam da bi ovo pismo poštovanog i cijenjenog odvjetnika Johna Dowda bilo zanimljivo američkom narodu. Pročitajte ga, naisao je Trump uz fotografiju skeniranog pisma.

Pismo bivšeg Trumpovoga odvjetnika Johna Dowda čini se da je adresirano na bivšeg ministra obrane Jamesa Mattisa u kojemu pobija navode iz Mattisova priopćenja objavljenog u srijedu.

Podsjetimo, Mattis je u njemu oštro kritizirao Trumpov odgovor na prosvjede diljem Sjedinjenih Država zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda.

– Lažni prosvjednici u blizini Lafayette parka nisu bili miroljubivi i nisu bili stvarni, tvrdi se u Dowdovom pismu.

– Oni su teroristi koji koriste studente prepune mržnjom da pale i uništavaju. Oni su zlostavljali i iskazali nepoštivanje prema policiji dok je policija pripremala područje za policijski sat u 19 sati.

Bivši američki ministar obrane i najbliži Trumpov suradnik na početku mandata James Mattis osudio je Trumpovo ponašanje u krizi izazvanoj brutalnim policijskim ubojstvom Afroamerikanca, te ga je optužio za poticanje podjela i zloupotrebu ovlasti.

Trump je u ponedjeljak, u vrtu Bijele kuće, izjavio kako će upotrijebiti vojsku u zaustavljanju prosvjeda koji su izbili zbog brutalne smrti Afroamerikanca prilikom policijskog privođenja.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari