Connect with us

Iz Svijeta

UN usvojio rezoluciju o Afganistanu bez zaštićene zone

Objavljeno

on

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je u ponedjeljak rezoluciju kojom se utvrđuju “obveze” talibana u vezi sigurnog odlaska onih koji žele napustiti Afganistan, ali se ne zahtijeva uspostava zaštićene zone koju je ranije predlagala Francuska.

Trinaest od 15 članica je glasalo za tekst koji su sastavile Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija, a Kina i Rusija su bile suzdržane.

Vijeće u rezoluciji navodi kako “očekuje” da će se talibani pridržavati svojih “obveza”, posebno u pogledu “sigurnog odlaska” Afganistanaca i stranih državljana iz Afganistana nakon povlačenja Sjedinjenih Država koje bi se trebalo završiti u utorak.

Ali u rezoluciji se ne spominje “sigurna ili zaštićena zona” o kojoj je govorio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

On je u nedjelju izjavio da će se Pariz i London zalagati u UN-u za uspostavu “sigurne zone” u Kabulu kako bi se omogućio nastavak “humanitarnih operacija”.

“Naš prijedlog rezolucije cilja na uspostavu zaštićene zone u Kabulu pod kontrolom Ujedinjenih naroda, koja će omogućiti nastavak humanitarnih operacija“, rekao je tada Macron novinarima.

Diplomati UN-a su u ponedjeljak objasnili da se ne radi o pravoj “zaštićenoj zoni”, već se smatra da su talibani dužni da se pridržavaju obveza u smislu “sigurnog odlaska” onih koji žele izaći iz zemlje.

“Ova rezolucija nije operativna, radi se o načelima, ključnim političkim porukama”, rekla je neimenovana diplomatkinja novinarima.

Richard Gowan, UN-ov stručnjak za prevenciju sukoba u International Crisis Group, kaže da rezolucija “barem upućuje političku poruku talibanima o potrebi da zračna luka ostane otvorena i da UN može upućivati pomoć”.

Ali globalno “tekst je prilično blag” i “Macron je pogriješio što je odustao od ideje zaštićene zone u zračnoj luci u Kabulu ili što tu ideju nije jasno prenio”, rekao je Gowan.

Prema rezoluciji, Vijeće sigurnosti “potvrđuje važnost poštivanja ljudskih prava, uključujući prava žena, djece i manjina” i potiče nalaženje uključivog političkog rješenja uz značajno sudjelovanje žena.

Vijeće također traži da se “afganistanski teritorij ne koristi za prijetnje ili napade na druge zemlje, niti kao sklonište terorista”, stoji u rezoluciji, prenosi Hina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR