Pratite nas

Religija i Vjera

Unajmite svećenika – Božji blagoslov za 50 eura

Objavljeno

na

[pullquote_left]Trendovi u EU[/pullquote_left] [dropcap]S[/dropcap]ve više ljudi napušta kršćanske crkve. No, u nekim prilikama poput vjenčanja ipak žele crkveni blagoslov. Rješenje za ovaj problem nudi “Rent a pastor” gdje se može unajmiti duhovnu potporu za razne prilike.

Andrea zapravo ne ide u crkvu. No svoje vjenčanje ne želi ograničiti samo na zakletvu kod matičara. S obzirom na to da sa službenom crkvom više nema previše veze, ova djevojka iz okolice Frankfurta se obratila Mickeyu Wieseu. Ovaj diplomirani teolog sam sebe naziva „event-svećenikom“ i onima koji nisu članovi crkve, nudi kršćanska vjenčanja.

Nekonvencionalni svećenici

Wiese je slobodan govornik i svojoj klijentima nudi vjenčanja i na neobičnim mjestima. Već je vjenčao parove i u vinogradu i u vrtlariji, na jesen će zbog vjenčanja u dvorcu uskočiti i u odoru redovnika. 53-godišnji Wiese za svoje usluge vrbuje isključivo putem interneta. Pod naslovom „Rent a pastor“ – ili u prijevodu iznajmite svećenika – u cijeloj se Njemačkoj preko interneta mogu naručiti teolozi. Ponuda je raznolika. Pored Wiesea može se unajmiti i „nekonvencionalni govornik“ koji je, kako to stoji na stranici, “poznat iz različitih televizijskih emisija“. Moguće je i iznajmiti i jednog brazilskog svećenika koji je specijaliziran za multikulturalna vjenčanja. Oko 20 govornika registrirano je na ovoj stranici. Unajmljivanje govornika košta oko 50 eura po satu. U ponudi su također i sprovodi.

Ovu internetsku stranicu je pokrenuo Samuel Diekmann,svećenik iz jedne slobodne protestantske zajednice u Hessenu. Već prije četiri godine je razradio ovu poslovnu ideju i nudio ju preko interneta. Pred kraj prošle godine obratili su mu se kolege, koji su također htjeli sudjelovati u poslu pa je tako nastala i zajednička stranica.

Opasnost ili blagodati za crkvu

“‘Rent a pastor’ se obraća onima koji više ne idu u crkvu, ali još uvijek vjeruju u Boga ili barem žele čuti profesionalnu propovijed”, kaže Diekmann. „Slobodnih govornika ima kao pijeska na plaži. Ali za parove koji se žele vjenčati teško je dokučiti kakva se osoba krije iza ponude.“ Diekmann je i sam već vjenčavao parove na tematskim svatovima i prilikom jednog hippi-vjenčanja stavio ogrlicu od cvijeća. „Najvažnije je da se mladenci osjećaju dobro.“

No mnogi ne gledaju s pretjeranim simpatijama na pojavu “slobodnjaka” na crkvenom tržištu. “To je sve utjecaj Hollywooda“, žali se Volker Lehnert, teolog Protestantske crkve Porajnja i istodobno izražava bojazan za svog “poslodavca”. „Dobra stvar u tome je što na ovim manifestacijama još uvijek vjera u Boga dolazi do izražaja. To je naravno u interesu crkve. No problem je taj što usluge, tj. vjenčanja i slično, koriste oni koji nisu članovi crkve. Kada bi to svi radili, crkva bi u potpunosti nestala“, kritizira Lehnert.

Činjenica je da posljednjih godina vjernici masovno napuštaju redove katoličke i protestantske crkve. Posebno su brojni slučajevi zlostavljanja u katoličkim ustanovama doveli do istupanja vjernika iz crkve. Samo 2010. je 180.000 katolika napustilo crkvu. Iste godine protestantsku crkvu je napustilo oko 145.000 nezadovoljnih građana. Trenutačno tek nešto oko 60 posto građana Njemačke pripada jednoj od dviju najvećih kršćanskih crkvi.

Vjerojatno će ih biti i još manje. Prema istraživanju Sinus instituta u Heidelbergu još oko milijun građana u Njemačkoj želi napustiti crkvu. Velik je i broj onih koji “intenzivno razmišljaju” o istupanju iz institucije crkve. Kako za časopis „Krist i svijet“ govori direktor Instituta Sinus Bodo Flaig potencijalni broj onih koji bi crkvi mogli okrenuti leđa procjenjuje se na preko pet i pol milijuna. Mnogi crkvu napuštaju i zbog poreza.

Reklama za vjeru

No začetnik ideje „iznajmi svećenika“ Diekmannn smatra kako njegov posao nije usmjeren protiv crkve. Nasuprot, on vjeruje da bi kroz njegovu ponudu pojedinci mogli ponovo pronaći vjeru. On to opisuje ovako: „Kada imate kvar na automobilu, a niste član automobilskog kluba, svejedno možete nazvati i pružit će Vam se pomoć. Ali često je i tako da, nakon što ste imali kvar, razmišljate o pristupanju automobilskom klubu“. Sličnom učinku se on nada i kod duhovnih ponuda. „Tu i tamo stvarno uspijemo nekog pridobiti – dobrim izvedbama, ljubaznošću i humorom“. I na vjenčanju Andreje iz Frankfurta svećenik Wiese je malo reklamirao vjeru. No više od toga je reklamirao vlastite usluge. “Mnogi prijatelji su bili oduševljeni i razmišljaju o tomu da i sami vjenčanje obave na ovaj način”, kaže Andrea.

DW

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Pokrenuta kampanja za obilježavanje 1700 km Zavjetnog hodočašća kroz Marijanska svetišta

Objavljeno

na

Objavio

Marijanski zavjet za Domovinu projekt je istoimene Bratovštine, koja je treću godinu zaredom organizirala zavjetno hodočašće kroz Marijanska svetišta dugo više od 1700 km.

Kako bi ruta hodočašća postala dostupna svima koji tim putem žele proći na svoju nakanu i svrhu tijekom cijele godine, pokrenuta je velika svjetska crowdfunding kampanja s ciljem prikupljanja sredstava za označavanje rute.

Tako bi i Hrvatska dobila svoju dugoočekivanu verziju poznatog španjolskog ”Camina” kojim već godinama prolaze na deseci tisuća hodočasnika, a doprinos tome može dati svatko.

S ciljem da ovo hodočašće postane dostupno, poznato i javno kako hrvatskim hodočasnicima, tako i onima iz cijelog svijeta, jučer, 12.prosinca 2017. pokrenuta je javna kampanja prikupljanja sredstava za označavanje rute hodočašća i to na dva načina: putem crowdfunding platforme dostupne u cijelom svijetu na sljedećem linku: https://www.generosity.com/faith-religion-fundraising/help-us-mark-the-way-of-our-lady-marijanski-zavjet/x/17817488 ili uplate na račun Bratovštine kao donaciju ”Za označavanje Zavjetnog hodočašća”.

U današnjem svijetu, u kojem nas puno toga ometa i izaziva stres, hodočašće pješice predstavlja poseban način postizanja unutarnjeg mira, boljeg upoznavanja sebe i drugih te promišljanja o smislu života, odlukama i ciljevima.

Ovim putem vas pozivamo da medijski podržite ovu inicijativu objavom sadržaja i linka kampanje kako bi svi zainteresirani dobili informaciju i imali mogućnost dati svoj doprinos označavanju Zavjetnog puta!

Više o Marijanskom zavjetnom hodočašću možete vidjeti u dokumentarnom filmu:

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Sveta Lucija

Objavljeno

na

Objavio

Sv. Lucija (umrla 304.) se slavi 13. prosinca. Zaštitnica je vida i očiju, zaštitnica je također okulista – očnih liječnika i proizvođača pomagala za vid, kao i električara.

 

Četiri su poznate velike djevice i mučenice u Prvoj Crkvi sa Sicilije: sveta Janja (Agneza), sveta Agata, sveta Cecilija i sveta Lucija. Lucijino ime veoma rano ulazi u Rimski kanon – posvetnu molitvu u Misi.

svetalucijaKršćanska tradicija nam donosi tri različita razloga zašto mi u bolestima očiju zazivamo svetu Luciju ili zazivamo njeni zagovor za naše zdrave oči. Jedan od razloga je i taj što njeno ime na latinskom znači svijetlo (lux, lucis). Možda je drugi razlog još jači i privlačniji kada joj je krvnik za vrijeme mučenja izvadio oči, što danas umjetnici najviše slikaju Luciju sa parom očiju na pladnju. Međutim postoji i onaj razlog da je ona sama izvadila oči i ponudila ih onom poganinu koji joj se udvarao i hvalio da ima lijepe oči.

 

Zagovorom svete Agate Lucija je izmolila zdravlje za svoju majku i pohodila gob mučenice u Kataniji, a Lucija je bila iz Sirakuze.
Kazna joj je bila da bude spaljena, ali je plamen nije ni dotakao. Mislio je jedan od časnika da će je nožem u grlo dokrajčiti, ali je takva čak dočekala svećenika i primila skramente umirućih i izdhnula blago u Gospodinu.

Na dan  Svete Lucije, 13. prosinca, sije se pšenica, simbol života u katolika.

Na dan zaštitnice vida, svetice i mučenice Svete Lucije, 13. prosinca, sije se pšenica, simbol života u katolika. Njezine proklijale vlati zasjat će uz svjetlost svijeća u svom zelenilu na sam Božić.

lucija_213. Prosinca je blagdan Svete Lucije i to je dan na koji se u svakoj katoličkoj kući već tradicionalno obavlja sijanje božićne pšenice. U našoj obitelji sijanje božićne pšenice mi djeca smo to posebno doživljavali jer kako nas je bilo mnogo pa je mama uvijek imala puno posla i obveza, tako da bi joj olakšali mi djeca smo preuzimali brigu oko pšenice i svaki smo dan do Božića zalijevali pšenicu provjeravajući da li dobro napreduje. Omogućimo takav doživljaj i danas svoj djeci ili unučadi. Stoga ne zaboravimo ovu našu lijepu tradiciju i običaj i nemojmo u trgovačkim centrima kupovati „gotove“ kineske pšenice nego to učinimo zajedno sa svojom djecom i unučadi.

Smisao sijanja božićne pšenice je u našem pučkom vjerovanju da će cijela nadolazeća godina biti uspješnija i plodnija ako se pšenica do Božića lijepo zazeleni i bude gusta i visoka.

Od svete Lucije do Božića ima još samo 12 dana. Ime Lucija znači “svijetla”. Ona kao da na neki način već naviješta veliko svjetlo božićne noći. U našem puku vlada i uvjerenje da će naredne godine u pojedinim mjesecima biti onakvo vrijeme kakvo je kroz 12 dana od Svete Lucije do Božića.

Djeca su nam sama po sebi svjetlo, obiteljska sreća, toplina, nježnost, nevinost i život, pa neka nam stoga današnja Sveta Lucija pomogne da budemo kao djeca.

Kako posijati pšenicu?

Pšenicu staviti u malo vode preko noći kako bi nabubrila i kasnije uspješno klijala. Sljedećeg dana ona se stavlja u posudu sa zemljom (dva prsta manje od vrha), raspoređuje se po rahloj zemlji po cijeloj površini, a u sredini se ostavi malo prostora za stavljanje svijeća. Zatim se posuda stavlja uglavnom u prozor radi svijetla i topline za klijanje.

Što je pšenica gušća godina će biti bolja, rodnija, bogatija…

Do Božića pšenica lijepo naraste u posudi ispunjenoj vodom, te ukrašava božićni stol, dok tijekom božićnog vremena stoji pod borom ili uz jaslice. Nakon Božića pšenica se daje pticama jer se ništa iz tog svetog doba ne smije baciti. Prema narodnom vjerovanju, gustoća iznikle pšenice, boja i sočnost njezinih vlati, predskazat će bolju ili lošiju žetvu iduće godine.

Običaji i tradicija

Običaj sijanja pšenice vezan je uz bijeg Svete Obitelji. Bogorodica je, naime, bježeći pred Herodovim vojnicima, kaže legenda, zamolila težaka koji je na svojoj njivi sijao pšenicu da kaže progoniteljima kako su tim putem prošli u vrijeme kad je sijao. Kad su progonitelji stigli, pšenica je čudesno izrasla, zbog čega su odustali od daljnje potjere.

Inače, spomendan Svete Lucije je usred došašća, a kako joj ime dolazi od latinske riječi “lux, lucis” i znači “svjetlo”, simbolizira svjetlo u zimskoj tami i navješćuje Božić, kao rođendan Svjetla. Puk je rado spominje kao navjestiteljicu boljih vremena jer iza njezina spomendana dani su sve duži, pa se kaže i “sveta Lucija, mrak ubija”. Štuje se kao zaštitnica očiju, slijepih i nevino osuđenih, a uz blagdan Sv. Lucije povezani su mnogi pučki običaji i razne pobožnosti.

Od Lucije do Božića je 12 dana pa se, prema “brojanicama”, može predvidjeti vrijeme svakoga mjeseca sljedeće godine. Neudane djevojke, kako bi saznale hoće li se sljedeće godine udati, i za koga, na dan sv. Lucije ispisuju 11 papirića s imenima momaka koje priželjkuju, a jedna ostaje prazna. Papirići se potom preklope i zalijepe, svaki dan se spali po jedan, a ime momka na posljednjoj ime je njezina budućega muža. Ako ostane prazan papirić, ništa od udaje u dolazećoj godini. Prosinac nosi baš to ime zbog, blagdana svete Lucije. Na taj dan bi momci djevojkama davali naranču, a ako im ona ne bi vratila do Božića iduće bi godine bila svadba.

Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari