Connect with us

Religija i Vjera

Unajmite svećenika – Božji blagoslov za 50 eura

Objavljeno

-

[pullquote_left]Trendovi u EU[/pullquote_left]

[dropcap]S[/dropcap]ve više ljudi napušta kršćanske crkve. No, u nekim prilikama poput vjenčanja ipak žele crkveni blagoslov. Rješenje za ovaj problem nudi “Rent a pastor” gdje se može unajmiti duhovnu potporu za razne prilike.

Andrea zapravo ne ide u crkvu. No svoje vjenčanje ne želi ograničiti samo na zakletvu kod matičara. S obzirom na to da sa službenom crkvom više nema previše veze, ova djevojka iz okolice Frankfurta se obratila Mickeyu Wieseu. Ovaj diplomirani teolog sam sebe naziva „event-svećenikom“ i onima koji nisu članovi crkve, nudi kršćanska vjenčanja.

Nekonvencionalni svećenici

Wiese je slobodan govornik i svojoj klijentima nudi vjenčanja i na neobičnim mjestima. Već je vjenčao parove i u vinogradu i u vrtlariji, na jesen će zbog vjenčanja u dvorcu uskočiti i u odoru redovnika. 53-godišnji Wiese za svoje usluge vrbuje isključivo putem interneta. Pod naslovom „Rent a pastor“ – ili u prijevodu iznajmite svećenika – u cijeloj se Njemačkoj preko interneta mogu naručiti teolozi. Ponuda je raznolika. Pored Wiesea može se unajmiti i „nekonvencionalni govornik“ koji je, kako to stoji na stranici, “poznat iz različitih televizijskih emisija“. Moguće je i iznajmiti i jednog brazilskog svećenika koji je specijaliziran za multikulturalna vjenčanja. Oko 20 govornika registrirano je na ovoj stranici. Unajmljivanje govornika košta oko 50 eura po satu. U ponudi su također i sprovodi.

Ovu internetsku stranicu je pokrenuo Samuel Diekmann,svećenik iz jedne slobodne protestantske zajednice u Hessenu. Već prije četiri godine je razradio ovu poslovnu ideju i nudio ju preko interneta. Pred kraj prošle godine obratili su mu se kolege, koji su također htjeli sudjelovati u poslu pa je tako nastala i zajednička stranica.

Opasnost ili blagodati za crkvu

“‘Rent a pastor’ se obraća onima koji više ne idu u crkvu, ali još uvijek vjeruju u Boga ili barem žele čuti profesionalnu propovijed”, kaže Diekmann. „Slobodnih govornika ima kao pijeska na plaži. Ali za parove koji se žele vjenčati teško je dokučiti kakva se osoba krije iza ponude.“ Diekmann je i sam već vjenčavao parove na tematskim svatovima i prilikom jednog hippi-vjenčanja stavio ogrlicu od cvijeća. „Najvažnije je da se mladenci osjećaju dobro.“

No mnogi ne gledaju s pretjeranim simpatijama na pojavu “slobodnjaka” na crkvenom tržištu. “To je sve utjecaj Hollywooda“, žali se Volker Lehnert, teolog Protestantske crkve Porajnja i istodobno izražava bojazan za svog “poslodavca”. „Dobra stvar u tome je što na ovim manifestacijama još uvijek vjera u Boga dolazi do izražaja. To je naravno u interesu crkve. No problem je taj što usluge, tj. vjenčanja i slično, koriste oni koji nisu članovi crkve. Kada bi to svi radili, crkva bi u potpunosti nestala“, kritizira Lehnert.

Činjenica je da posljednjih godina vjernici masovno napuštaju redove katoličke i protestantske crkve. Posebno su brojni slučajevi zlostavljanja u katoličkim ustanovama doveli do istupanja vjernika iz crkve. Samo 2010. je 180.000 katolika napustilo crkvu. Iste godine protestantsku crkvu je napustilo oko 145.000 nezadovoljnih građana. Trenutačno tek nešto oko 60 posto građana Njemačke pripada jednoj od dviju najvećih kršćanskih crkvi.

Vjerojatno će ih biti i još manje. Prema istraživanju Sinus instituta u Heidelbergu još oko milijun građana u Njemačkoj želi napustiti crkvu. Velik je i broj onih koji “intenzivno razmišljaju” o istupanju iz institucije crkve. Kako za časopis „Krist i svijet“ govori direktor Instituta Sinus Bodo Flaig potencijalni broj onih koji bi crkvi mogli okrenuti leđa procjenjuje se na preko pet i pol milijuna. Mnogi crkvu napuštaju i zbog poreza.

Reklama za vjeru

No začetnik ideje „iznajmi svećenika“ Diekmannn smatra kako njegov posao nije usmjeren protiv crkve. Nasuprot, on vjeruje da bi kroz njegovu ponudu pojedinci mogli ponovo pronaći vjeru. On to opisuje ovako: „Kada imate kvar na automobilu, a niste član automobilskog kluba, svejedno možete nazvati i pružit će Vam se pomoć. Ali često je i tako da, nakon što ste imali kvar, razmišljate o pristupanju automobilskom klubu“. Sličnom učinku se on nada i kod duhovnih ponuda. „Tu i tamo stvarno uspijemo nekog pridobiti – dobrim izvedbama, ljubaznošću i humorom“. I na vjenčanju Andreje iz Frankfurta svećenik Wiese je malo reklamirao vjeru. No više od toga je reklamirao vlastite usluge. “Mnogi prijatelji su bili oduševljeni i razmišljaju o tomu da i sami vjenčanje obave na ovaj način”, kaže Andrea.

DW

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari