Connect with us

Hrvatska

Unatoč buri, prosvjed za spojnu cestu Ravča – Drvenik

Objavljeno

-

Foto: Hina

Unatoč jakoj buri, više od tisuću prosvjednika okupilo se na ulazu u Gospodarsku zonu Ravča, na budućoj cesti prema Drveniku, gdje su tražili nastavak radova na spojnoj cesti Ravča-Drvenik, koja spaja autocestu A1 i trajektnu luku Drvenik.

Među stanovnicima Dalmatinske zagore, Makarskog primorja i srednjodalmatinskih otoka, na autocesti A1 kod čvora Ravča, bili su i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, gradonačelnik Gradca Matko Burić i gradonačelnik Jelse Nikša Peronja koji su pozvali predstavnike Vlade RH i splitsko- dalmatinskog župana Blaženka Bobana da nastave radove na cesti započete prije deset godina jer će, u protivnom, usred turističke sezone, blokirati autocestu.

Podsjetili su da su 13. svibnja 2009. tadašnji predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i državni tajnik Branko Bačić, zajedno s županom Antom Sanaderom, svečano otvorili radove koji, međutim, od tada nisu nastavljeni.

“Ovo nije skup ‘protiv’, ovo je skup ‘za’ –  za našu budućnost. Tražimo prometnu povezanost ovog dijela Hrvatske koja će nam omogućiti razvoj: i zagore i primorja i otoka”, rekao je Peronja na skupu.

Burić: Dajte nam cestu, dajte nam šansu

“Dajte nam cestu, dajte nam šansu da zaustavimo depopulaciju ovog kraja”,  dodao je Burić.

Vrgorački gradonačelnik Ante Pranić okupljenima je zahvalio što su došli na prosvjed po jakoj buri.

“Dosta je bilo, deset godina niko nije uradio ništa. Sada žele graditi tunel Kozjak, a mi koji imamo sve papire i ishodovane dozvole, čekamo deset godina. Predsjednik hrvatskog Sabora Luka Bebić prije deset godina je započeo radove i ostavio nas, same, na čekanju. Ne možemo više čekati, ako ne bude ceste Ravča-Drvenik, bit će Vrgorac-Dublin”, rekao je.

“Dajemo vam šest mjeseci da započnete radove, ako ne – blokirat ćemo autocestu u sred turističke sezone”, istaknuo je Pranić uz odobravanje prosvjednika koji su držali transparente na kojima su napisali: “Laženko Boban”, “Ravča- Drvenik ili Vrgorac – Dublin” i druge.

Nakon skupa svi okupljeni su automobilima ušli na autocestu na čvoru Ravča i minimalnom brzinom vozili do Vrgorca čime su usporili promet autocestom A1 u pravcu Dubrovnika.

“Direktna prometna povezanost trajektne luke Drvenik s autocestom A1 (čvor Ravča) uz postojeće prostorno planske karakteristike Drvenika omogućila bi daljnji razvoj trajektne luke Drvenik za putnički promet prema srednjodalmatinskim otocima (Hvar, Korčula, Lastovo) što bi rezultiralo rasterećenjem trajektne luke Split”, istaknuli su predstavnici organizatora prosvjeda: Grada Vrgorca, općina Gradac i Jelsa

Memorandum o realizaciji projekta potpisalo 20 jedinica lokalne samouprave

Podsjetili su i da je Memorandum o zajedničkoj suradnji za realizaciju tog projekta potpisalo 2016. godine 20 jedinica lokalne samouprave, uz podršku tadašnjeg vodstva Splitsko-dalmatinska županije, dok, kako tvrde, “sadašnje županijsko vodstvo prioritet daje drugim prometnim projektima bez ikakvog opravdanja i prethodnih studija”.

“Projekt spojne ceste A1 (čvor Ravča) – DC8 (trajektna luka Drvenik) usuglašen je sa Strategijom prometnog razvoja Republike Hrvatske, dodatno unaprjeđuje regionalnu povezanost u putničkom prometu i jača teritorijalnu koheziju te prometnu povezanost i koordinaciju sa susjednim državama zbog blizine koridora Vc.

Projekt posjeduje pravomoćnu lokacijsku dozvolu i gotovu Studiju procjene utjecaja na okoliš, ali se sustavno zanemaruje te politika Splitsko – dalmatinske županije i hrvatske Vlade daje prioriet drugim prometnim infrastrukturnim projektima, koji nemaju ni jednu važeću dozvolu, a najavljuju se se kao najvažniji za Splitsko- dalmatinsku županiju”, istaknuli su organizatori.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas