Connect with us

Kultura

UNESCO: Stećci zasluženo dio baštine svijeta

Objavljeno

-

Povodom uspješnog završetka projekta serijske nominacije stećaka za upis na listu svjetske baštine UNESCO-a, i predaje nominacijskog dosjea i plana upravljanja u Pariz, te dobivanja potvrde da je nominacija kompletna i da ispunjava uvjete, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u suradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH organizira svečanost 10. ožujka u 12 sati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Projekt serijske nominacije stećaka za upis na listu svjetske baštine predstavlja jedan od najsloženijih i najopsežnijih dokumenata iz oblasti zaštite graditeljskog naslijeđa te su u njegovu pripremu uključene i susjedne države, Hrvatska, Crna Gora i Srbija. Iz Bosne i Hercegovine u izradi ovih dokumenata sudjelovali su timovi stručnjaka iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH, Zavoda za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske, Zemaljskog muzeja BiH, Muzeja Semberije iz Bijeljine i Ministarstva civilnih poslova BiH. Proces nominacije stećaka započeo je u Sarajevu u studenom 2009. godine potpisivanjem pisma namjere o zajedničkoj nominaciji predstavnika Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. U regiji je ukupno nominirano 30 nekropola sa stećcima, od čega su 22 iz BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore i dvije nekropole iz Hrvatske. Od 70.000 evidentiranih stećaka, u BiH se nalazi preko 60.000. Upisom nekropola sa stećcima na listu svjetskog naslijeđa, ova dobra će, prije svega, biti sačuvana od propadanja i uništenja, a stećci će, kao fenomen ovih prostora, dobiti svoje zasluženo mjesto kao dio baštine svijeta.

Zaštita nekropole Radimlja

Kada su u pitanju nacionalni spomenici u BiH, u općini Foča-Ustikolina na listu je upisano povijesno područje Modro polje, a u Jajcu povijesni spomenik zgrade željezničkog kolodvora Šipad (bivšeg kolodvora Steinbeiss).

Mjesto i ostaci povijesnog spomenika Ljubunčića (Teskeredžića) kula u Voljicama su novoproglašeni nacionalni spomenik BiH na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Povodom ove odluke Komisije, predsjednik Dubravko Lovrenović je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu također priopćio da dva nominirana dobra ne ispunjavaju po njezinoj ocjeni kriterije za proglašenje nacionalnim spomenicima. To su povijesni kompleks općinske zgrade u Tuzli i ambijentalna cjelina Svetište Majke Božje “pod spiljama” u Kreševu. Lovrenović je rekao i da su na sjednici Komisije na listu ugroženih spomenika uvrštena četiri dobra: cjelina Starog pravoslavnog groblja na Pašinovcu u Mostaru, povijesni spomenik-zgrada željezničkog kolodvora Šipad u Jajcu, mjesto i ostaci povijesnog spomenika Ljubunčića (Teskeredžića) kula u Voljicama u općini Gornji Vakuf-Uskoplje, kao i povijesna građevina kinocentra u Tuzli. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je na ovoj sjednici održala sastanak s predstavnicima općine Stolac i Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta radi preciziranja zone zaštite i zaštitnog pojasa za nekropolu sa stećcima Radimlja u općini Stolac.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari