Connect with us

Kultura

UNESCO upisao Bokeljsku mornaricu na listu svjetske kulturne baštine

Objavljeno

-

Bokeljska mornarica, povijesna udruga koju svojim naslijeđem smatraju i Crnogorci i bokeljski Hrvati, upisana je u četvrtak na prijedlog Crne Gore u popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, što dio hrvatskog naroda u Crnoj Gori shvaća kao pokušaj da se ona istrgne iz njegove baštine i katoličke tradicije.

Crna Gora je Bokeljsku mornaricu, koju se smatra najstarijom postojećom pomorskom organizacijom na svijetu, 2013. godine proglasila za zaštićeno nematerijalno dobro Crne Gore.

Obraćajući se Komitetu UNESCO-a, koji se sastao u Parizu, crnogorski veleposlanik u Francuskoj Ivan Ivanišević kazao je da je za Crnu Goru ovo povijesna odluka, budući da se prvi put jedno nematerijalno dobro iz Crne Gore našlo na reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva.

“Vjerujem da će upis na Reprezentativnu listu UNESCO-a otvoriti vrata suradnje na načelima dobrosusjedstva, međusobnog poštovanja i zajedništva”, kazao je Ivanišević.

S druge strane nevladina organizacija Zajednica bokeljskih Hrvata nedavno je priopćila da je Bokeljska mornarica dio “hrvatske baštine i katoličke tradicije” te da je Crna Gora njenom nominacijom pred UNESCO-om pokušala “oteti Bokeljsku mornaricu kao nematerijalno dobro bokeljskih Hrvata”.

Dužnosnici Republike Hrvatske u nekoliko navrata su predlagali da službeni Zagreb i Podgorica zajedno nominiraju Bokeljsku mornaricu na popis nematerijalne kulturne baštine, ali je crnogorska strana ipak samostalno ušla u postupak kandidiranja. Tijekom postupka je uvažila prigovore predstavnike Hrvata u Crnoj Gori te su u nominacijskom listu navedeni “katolici i Hrvati kao oni koji su dominantno baštinili i baštine ovu važnu instituciju, a zatim i Crnogorci i pripadnici ostalih nacionalnosti na prostoru Boke Kotorske, koji su sudjelovali u njenom očuvanju”.

Upisivanje Bokeljske mornarice na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a nekoliko desetaka građana i njenih članova uživo su pratili u prostorijama te udruge u Kotoru, prenijeli su mediji.

Kako je navedeno na internet portalu te udruge, Bokeljska mornarica je prema tradiciji i povijesnim indicijama osnovana 809. godine, kada su kotorski pomorci preuzeli relikvije kršćanskog sveca mučenika Tripuna i kasnije ga proglasili zaštitnikom grada.

U proteklih 12 stoljeća Bokeljska mornarica je prošla kroz mnoge transformacije – od humanitarne, preko vojne, pa sve do memorijalne organizacije, kakva je danas. Za sve to vrijeme ona se u svim svojim aktivnostima vodila geslom: “Fides et honor – Vjera i čast”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas