Pratite nas

Vijesti

UNICEF uputio apel zbog još jednoga napada u Siriji u kojem je poginulo troje djece

Objavljeno

na

Foto: AFP

Zbog napada i sukoba sirijska djeca i dalje umiru. Troje je djece poginulo u napadu 11. srpnja u Afrinu, gradu na granici s Turskom. Napad je osudio Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), podsjećajući da je počinjen na manje od 100 metara od škole. Ta ustanova, koju pomaže UNICEF bila je teško oštećena, no nije bilo žrtava.

Sjeverozapadni dio Sirije sve je nestabilniji. Prema mjesnim izvorima koji su izvijestili tiskovnu agenciju ANSA, turska vojska na tom području gradi zid koji zapravo dijeli kurdsku enklavu u Afrinu koju kontrolira Ankara, od one u Tell Rifaatu koja je u rukama snaga sirijske Vlade koje podupire ruska vojska, prenosi Vatican News.

Fond Ujedinjenih naroda izvijestio je da je, osim što se u više dijelova zemlje povećava nasilje, od početka godine ubijeno više od 140 djece. Sve je više ugroženo pravo na obrazovanje. Jedna od četiri škole zbog rata se više ne može koristiti. Mnogo je obitelji koje ne mogu slati djecu u školu. Prema procjenama UNICEF-a koje se odnose na 2018. godinu, najmanje 2 milijuna i 800.000 djece nije dobilo obrazovanje.

Užasi rata nisu samo odraz nasilja i napada. Neizreciva trpljenja izazivaju i teški uvjeti života koji osobito pogađaju najslabije stanovništvo. Nacionalni sirijski ured za ljudska prava objavio je da je posljednjih tjedana u izbjegličkom kampu na istoku zemlje, zbog gladi i nedostatka zdravstvene skrbi, umrlo oko pedesetero djece, među kojima i novorođenčad. (ika)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Krstičević: Obitelj Marijana Živkovića u Domovinskom ratu dala je najviše što je mogla za Hrvatsku – svoja dva sina

Objavljeno

na

Objavio

Obitelj Marijana Živkovića u Domovinskom ratu dala je najviše što je mogla za Hrvatsku – svoja dva sina.
Republika Hrvatska treba imati razumijevanja i suosjećanja prema obitelji heroja Domovinskog rata.

Stariji sin Marko bio je pilot te je u Osijeku organizirao zrakoplovni vod koji je u nešto manje od dva mjeseca obavio 35 borbenih letova tijekom kojih je izbačeno 68 bombi i 17 sanduka s dvije tone pomoći za Vukovar. Poginuo je tijekom obavljanja zadaće 2. prosinca 1991. godine iznad Otoka kod Vinkovaca. Prema Marku Živkoviću nazvana je Zrakoplovna baza Pleso.

Mlađi sin, Nikola, ubijen je iz zasjede 17. rujna 1991. godine na Mitnici u Vukovaru i njegovo tijelo do danas nije pronađeno.

Čuvajmo uspomenu na ova dva heroja Domovinskog rata i ostvarimo obećanje da ćemo brinuti i skrbiti o njihovim najbližima.

 

Culej: Marijana Živkovića se razvlači po sudovima, a po Vukovaru hodaju oni koji su možda ubili njegove sinove

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Srušio se belgijski F-16, pilot ostao visiti na elektrovodu

Objavljeno

na

Objavio

Zrakoplov F-16 belijske vojske srušio se u četvrtak u Francuskoj, a jedan pilot je ostao visiti na elektrovodu, objavili su dužnosnici.

Oba pilota katapultirala su se blizu Lorienta u Bretanji, priopćilo je belgijsko ministarstvo obrane.

Vjeruje se da su obojica preživjela i u tijeku je akcija spašavanja pilota koji je zapeo na vodovima.

List Le Télégramme objavio je fotografiju iz velike daljine na kojoj e vidi kako padobran visi sa dalekovoda.

Druga fotografija prikazuje crni dim iznad tog mjesta i oštećen krov jedne kuće.

Zrakoplovi nisu nosili oružje, istaknuli su u ministarstvu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari