Pratite nas

Analiza

UNIVERZALNI PROGRAM PRODAJE MAGLE

Objavljeno

na

Kad je RH u pitanju, ekonomski program, boljitak i bilo što povezano s dobrobiti RH, nikad me nije zanimala politička pozadina, politička opcija koja predstavlja ekonomski ili dijelove ekonomskog programa, već samo i isključivo PROGRAM, a osobito kad su u pitanju nezaposleni, blokirani, ….

Lutajući bespućima društvenih mreža i portala, koji mi i inače služe kao zabava, „prozor u svijet“, informacija, filtriranje dezinformacija, analiziranje situacija i još puno toga, naletih na jedan zanimljiv video uradak i predstavljanje tzv.: UNIVERZALNI PROGRAM ZAPOŠLJAVANJA na jednom portalu a kasnije i na fb stranici.

Prof.dr.sc. Ivan Lovrinović predstavio je „Program bez Programa“, a koji je plod mašte, iluzija i inih mađioničarskih trikova „koji je osmislila ekipa ekonomskih stručnjaka za potrebe ekonomskog programa koalicije koji čine: „Živi zid“, „Franak“, „Akcija mladih“ i „Promijenimo Hrvatsku“!

Prvi pregled prezentacije Programa (bez Programa) zainteresirao bi svakoga tako i autora ovih redaka. No, već u samoj prezentaciji nešto mi je „sumnjivo“, tj. nešto tu ne štima ni „odokativnom metodom“ . Nema druge nego kalkulator i računaj, pa opet, pa opet…..

Da vas ne gnjavim dodatno svim izračunima i bedastoćama, neke ipak moram naglasiti.
Po prezentiranoj prezentaciji ukoliko gore imenovana „grupa“ preuzme vlast u RH, istog trenutka, po  indirektnim riječima prof.dr. sc. Ivana Lovrinovića, PDV će biti po jedinstvenoj stopi podignut sa 25 % na 33,33334 %!

Molim bez začuđujućih reakcija, pa tako kažu brojke g. Lovrinovića, a ne moja malenkost.
Tko zna, možda bi nam mogao prof.dr.sc. Ivan Lovrinović reći ili napisati, a tko mu je „ukrao na početku prezentacije 420 milijuna HRK?!

Ali to nije sve, uz tih 420 milijunčića malenih krznenih životinjica, nedostaje ( pošto je neto plaća), po kalkulatoru plaća, nekih „sitnih“ 3 668 184 000 kuna. (približno za bruto plaće, na godišnjoj razini)

(Pa tko je vidio da 200 000 novozaposlenih još traži i nekakvo zdravstveno i mirovinsko osiguranje? Svašta!).

Da nije tužno, uistinu bi bilo smješno!

Igra brojki i slova zna biti ponekad i zanimljiva i tužna i vesela, ali kad se tako istaknuto ime g. Ivana Lovrinovića, uz još istaknutiju titulu ispred imena, takne tema elementarnih postavki tržišta poznatoj pod imenom : PONUDA – POTRAŽNJA, tog trenutka prestaje svaka šala.

Poštovanom prof. dr.sc. Ivanu Lovrinoviću mogu samo postaviti pitanje: Zna li poštovani prof.dr.sc. Ivan Lovrinović da plaće diktira djelatnost ili „BRANŠA“?

Zna li g. Lovrinović koliko ima zaposlenih u trgovinama prehrambenih proizvoda i kolika je marža?

Zna li g. Lovrinović da plaće u trgovinama prehrambenim proizvodima i drugim djelatnostima da su plaće niže od trgovina koje prodaju „kemiju“, ……… te da za tu plaću NIJE KRIV vlasnik trgovine koji se bori za opstanak i preživljavanje u konkurenciji, već djelatnost, tj.  „BRANŠA“?

Koliko bih samo pitanja mogao postaviti, a bez odgovora na pitanja: tko, što, kako, …..

No, bilo kako bilo, poštovanom prof. dr.sc. Ivanu Lovrinoviću želim sve najbolje u životu, ali molim malo dalje prste od ekonomije, tj. prodavanja magle i zbunjivanja naroda.

Cijenio sam g. Lovrinovića sve do trenutka analize prezentacije „Programa bez Programa“ „ …. koji je osmislila ekipa ekonomskih stručnjaka za potrebe ekonomskog programa koalicije koji čine: „Živi zid“, „Franak“, „Akcija mladih“ i „Promijenimo Hrvatsku“!

Ako je moja malenkost, kao „samouk“ i polupismen, mogla ovo „pročitati“ kao „prodavanje magle i ostalih derivata“, strašno sam znatiželjan kako će ovo odjeknuti u javnosti od kolega g. Lovrinovića ili će zašutiti, kolegijalnosti radi ili se nasmijati!?

No, jedno je sigurno, g. Lovrinović će sigurno osvojiti više od 160 preferencijalnih glasova jer ipak u RH ima puno više  matematički nepismenih, nego što se može i pretpostaviti.

Pretpostavljam da g. Lovrinoviću još nikad nitko nije imao hrabrosti reći, stoga će se usuditi moja malenkost i izgovoriti:

Poštovani, kanite se i matematike i ekonomije!

 

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Analiza preferencija

Objavljeno

na

Objavio

Vođen tijekom događanja na hrvatskoj političkoj sceni odlučio sam se da pokušam napraviti jednu analizu političkih preferencija hrvatskih građana. U nedostatku opširnijih statističkih podataka pogotovo onih zasnovanih na in -depth polls istraživanju jer sve agencije rade kratke ankete, odnosno ispitivanja, poznata kao short polls i tracking polls morao sam kombinirati.

U Hrvatskoj se tri agencije bave ispitivanjima i uzeo sam u obzir sve tri te uspoređivao njihove rezultate.

Kako je samo ispitivanje kompleksno i zahtjeva uključivanje svih zadanih parametara da bi rezultat anketiranja bio što vjerodostojni, agencije nisu bile u mogućnosti to koristiti te su znatna odstupanja kod sve tri.

Prije svega, problem je u fiksnoj telefoniji jer ona u priličitoj mjeri onemogućuje utvrđenje starosne linije, obrazovne i socijalne strukture.

Kako bih razlučio te podatke išao sam na rezultate zadnjih parlamentarnih izbora, pregledavao po izbornim jedinicama preferencije, ali i uspoređivao po glasačkim mjestima. Koristio sam i ispitivanja prije parlamentarnih izbora 2016 ali i zadnjih lokalnih izbora, istina samo djelomično i to Grad Zagreb.
Kod usporedbe rezultata za sam Zagreb, točno se vidi u gojim gradskim četvrtima koja politička opcija ima više glasača, kao što se vidi struktura u svih sociološkim parametrima. Tako se uviđaju razlike u zonama stanovanja, vrsti stambenih objekata poput višekatnica ili obiteljskih kuća kao i sama starost tih objekata.
Kod usporedbe rezultata agencija, nisam se vodio samo zadnjim već svim ispitivanjima u zadnjih godinu dana.

Kod same usporedbe i analize pada i rasta podrške pojedinim političkim opcijama, primjetan je nelogičan pad s jedne strane i ne logičan rast s druge strane. Tako je izrazito primjetno da se samo kod jedne agencije primijeti djelomično prelijevanje preferencija dok druge dvije to ne prikazuju.

Upravo sam se na toj činjenici najviše zadržao kod analize jer bez obzira na neodlučne, koji imaju konstantnu, ta brojka ne može jednostavno nestati.
Tako se s lijevog spektra vidi da glasove SDP-a i odbjeglog HNS-a preuzimaju ŽZ, Glas i stranka Pametno, dok na desnom spektru razlika između najboljeg i najlošijeg rezultata HDZ-a jednostavno nestaje. Prikazani rast stranke NHR nije rezultat prikazivanja gubitka HDZ-a već dijelom Mosta i dijelom pravaških stranaka.
Sama analiza sigurno nije prikaz apsolutnog stanja već trenutnog i jasniji pokazatelji mogu se utvrditi tek nakon dva ili tri mjeseca kada će trendovi rasta ili pada biti jasnije izraženi ali sigurno da se ne mogu i ne trebaju zanemariti.

Ante Rašić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

USKOK već pet godina radi protuzakonito! Dinko Cvitan više neće biti šef DORH-a!

Objavljeno

na

Objavio

U emisiji HRT-a odvjetnik Veljko Miljević pojasnio je sve više prisutni problem “neovlaštenih tužitelja”, a sudac Mislav Kolakušić naglasio je kako USKOK već pet godina radi protuzakonito!

Za nepuna tri tjedna dvije najvažnije institucije za borbu protiv kriminala ostaju bez čelnih ljudi, a procedura za imenovanje novih ljudi (ili produljenje mandata postojećima), koja se trebala aktivirati još početkom godine, nije ni u povojima.

Ravnateljici USKOK-a Tamari Laptoš mandat istječe 16. travnja, a glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu traje osam dana dulje i istječe 24. travnja.

Ravnatelja USKOK-a imenuje glavni državni odvjetnik, a postupak treba pokrenuti četiri mjeseca prije isteka mandata aktualnom ravnatelju. Cvitan, međutim, po tom pitanju još nije učinio ništa, također, Hrvatski Sabor nije prihvatio njegova izvješća o radu ni za 2015., ni za 2016., 2017. da ne govorimo.
Sabor čak nije niti raspravljao o izvješćima…

Neslužbene informacije iz kruga suradnika premijera Andreja Plenkovića govore kako je Vlada već dulje vrijeme nezadovoljna Cvitanovim radom i zadnjih se mjeseci vode intenzivne konzultacije o mogućoj zamjeni. Sigurno je da Cvitan neće dobiti novi mandat, kažu nam izvori bliski premijeru Plenkoviću, ali se još ne zna tko bi ga mogao zamijeniti…

Poslušajte što kaže odvjetnik Miljević

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati