Connect with us

Analiza

UNIVERZALNI PROGRAM PRODAJE MAGLE

Objavljeno

on

Kad je RH u pitanju, ekonomski program, boljitak i bilo što povezano s dobrobiti RH, nikad me nije zanimala politička pozadina, politička opcija koja predstavlja ekonomski ili dijelove ekonomskog programa, već samo i isključivo PROGRAM, a osobito kad su u pitanju nezaposleni, blokirani, ….

Lutajući bespućima društvenih mreža i portala, koji mi i inače služe kao zabava, „prozor u svijet“, informacija, filtriranje dezinformacija, analiziranje situacija i još puno toga, naletih na jedan zanimljiv video uradak i predstavljanje tzv.: UNIVERZALNI PROGRAM ZAPOŠLJAVANJA na jednom portalu a kasnije i na fb stranici.

Prof.dr.sc. Ivan Lovrinović predstavio je „Program bez Programa“, a koji je plod mašte, iluzija i inih mađioničarskih trikova „koji je osmislila ekipa ekonomskih stručnjaka za potrebe ekonomskog programa koalicije koji čine: „Živi zid“, „Franak“, „Akcija mladih“ i „Promijenimo Hrvatsku“!

Prvi pregled prezentacije Programa (bez Programa) zainteresirao bi svakoga tako i autora ovih redaka. No, već u samoj prezentaciji nešto mi je „sumnjivo“, tj. nešto tu ne štima ni „odokativnom metodom“ . Nema druge nego kalkulator i računaj, pa opet, pa opet…..

Da vas ne gnjavim dodatno svim izračunima i bedastoćama, neke ipak moram naglasiti.
Po prezentiranoj prezentaciji ukoliko gore imenovana „grupa“ preuzme vlast u RH, istog trenutka, po  indirektnim riječima prof.dr. sc. Ivana Lovrinovića, PDV će biti po jedinstvenoj stopi podignut sa 25 % na 33,33334 %!

Molim bez začuđujućih reakcija, pa tako kažu brojke g. Lovrinovića, a ne moja malenkost.
Tko zna, možda bi nam mogao prof.dr.sc. Ivan Lovrinović reći ili napisati, a tko mu je „ukrao na početku prezentacije 420 milijuna HRK?!

Ali to nije sve, uz tih 420 milijunčića malenih krznenih životinjica, nedostaje ( pošto je neto plaća), po kalkulatoru plaća, nekih „sitnih“ 3 668 184 000 kuna. (približno za bruto plaće, na godišnjoj razini)

(Pa tko je vidio da 200 000 novozaposlenih još traži i nekakvo zdravstveno i mirovinsko osiguranje? Svašta!).

Da nije tužno, uistinu bi bilo smješno!

Igra brojki i slova zna biti ponekad i zanimljiva i tužna i vesela, ali kad se tako istaknuto ime g. Ivana Lovrinovića, uz još istaknutiju titulu ispred imena, takne tema elementarnih postavki tržišta poznatoj pod imenom : PONUDA – POTRAŽNJA, tog trenutka prestaje svaka šala.

Poštovanom prof. dr.sc. Ivanu Lovrinoviću mogu samo postaviti pitanje: Zna li poštovani prof.dr.sc. Ivan Lovrinović da plaće diktira djelatnost ili „BRANŠA“?

Zna li g. Lovrinović koliko ima zaposlenih u trgovinama prehrambenih proizvoda i kolika je marža?

Zna li g. Lovrinović da plaće u trgovinama prehrambenim proizvodima i drugim djelatnostima da su plaće niže od trgovina koje prodaju „kemiju“, ……… te da za tu plaću NIJE KRIV vlasnik trgovine koji se bori za opstanak i preživljavanje u konkurenciji, već djelatnost, tj.  „BRANŠA“?

Koliko bih samo pitanja mogao postaviti, a bez odgovora na pitanja: tko, što, kako, …..

No, bilo kako bilo, poštovanom prof. dr.sc. Ivanu Lovrinoviću želim sve najbolje u životu, ali molim malo dalje prste od ekonomije, tj. prodavanja magle i zbunjivanja naroda.

Cijenio sam g. Lovrinovića sve do trenutka analize prezentacije „Programa bez Programa“ „ …. koji je osmislila ekipa ekonomskih stručnjaka za potrebe ekonomskog programa koalicije koji čine: „Živi zid“, „Franak“, „Akcija mladih“ i „Promijenimo Hrvatsku“!

Ako je moja malenkost, kao „samouk“ i polupismen, mogla ovo „pročitati“ kao „prodavanje magle i ostalih derivata“, strašno sam znatiželjan kako će ovo odjeknuti u javnosti od kolega g. Lovrinovića ili će zašutiti, kolegijalnosti radi ili se nasmijati!?

No, jedno je sigurno, g. Lovrinović će sigurno osvojiti više od 160 preferencijalnih glasova jer ipak u RH ima puno više  matematički nepismenih, nego što se može i pretpostaviti.

Pretpostavljam da g. Lovrinoviću još nikad nitko nije imao hrabrosti reći, stoga će se usuditi moja malenkost i izgovoriti:

Poštovani, kanite se i matematike i ekonomije!

 

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR