Connect with us

Naši u svijetu

Uoči 6. svibnja: Za progon srijemskih Hrvata u 28 godina u Srbiji nitko nije suđen

Objavljeno

-

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) rekao je u utorak da se 6. svibnja navršava 28 godina od početka progona između 35 i 40 tisuća srijemskih Hrvata, a u Srbiji nitko za te zločine nije odgovarao.

U srijemskom selu Hrtkovci 6. svibnja bio je održan miting na kojemu je organizator Vojislav Šešelj pročitao imena sedamnaestero mjesnih Hrvata kojima je javno poručeno da se imaju iseliti, jer će u protivnom biti protjerani.

„Istina, nasilno je protjerivanje vojvođanskih Hrvata počelo još 1991. u Novom Slankamenu, no, ovaj je događaj u Hrtkovcima prepoznat u javnosti kao najeklatantniji primjer“, priopćio je DSHV.

Nevladine udruge, dodaje se u tekstu, govore da je u Vojvodini 1990-ih ubijeno 25 osoba te da ju je moralo napustiti između 35 i 40 tisuća Hrvata i da se od izbjeglih do danas gotovo nitko nije vratio u rodni kraj.

Stranka hrvatske manjine ističe da je obveza memorirati njihovo stradavanje jer u „Srbiji još izostaju sadržaji koji se odnose na vlastito sudioništvo u krivnjama za zločine i na vlastitom teritoriju i sukladno tomu pravno i političko rješavanje pitanja protjerivanja Hrvata iz Vojvodine“.

„Pravosudna tijela u Republici Srbiji do sada nisu pokretala sudske postupke za učinjene zločine na teritoriju Vojvodine iz tog vremena: ne postoji niti jedno javno obilježje za žrtve, a nema ni prigodnog memoriranja. Ovi se zločini, naime, sustavnim politikama prešućuju, na što ne smijemo pristati“, ističe DSHV.

Što više, haški osuđenik za progon Hrvata u Vojvodini Vojislav Šešelj, nastavio je „ne samo nijekanje činjenica zbog kojih je osuđen – zločina nad Hrvatima u Srijemu“, već aktivno politički djeluje u mjestu u kojemu su se zločini i događali, u Hrtkovcima.

U tome mjestu njegova stranka ima prostor „u kojem se odvijaju aktivnosti nijekanja zločina – što držimo za njihovu banalizaciju“, stoji u priopćenju.

DSHV se na kraju nada da će Zagrebački summit, koji će se održati upravo na 6. svibnja, pridonijeti da se napori u okviru procesa pomirenja i rješavanja bilateralnih sporova iz prošlosti u ovom dijelu Europe razriješe i na dobro Hrvata u Srbiji. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas