Connect with us

Kronika

Uoči uhićenja iz Slovenske odvezao 12 milijuna

Objavljeno

on

Dojučerašnji šef Janafa, a sada pritvoreni Dragan Kovačević, gotovinu iz ‘kluba’ odnio je na dvije adrese dan prije svog uhićenja, piše Jutarnji list.

Policija u pretrazi ‘kluba’ i susjednih poslovnih prostora u Slovenskoj 9 nije pronašla značajniji novac, a rekonstrukcijom Kovačevićeva kretanja na dan uoči uhićenja, otkrilo se da je gotovinu pohranio na dvije adres.

Novac, najmanje 1,6 milijuna eura u raznim valutama, je odnio u garažu vile prijatelja Deana Šparavca iz Alfa stana u Samoboru te u stan drugog prijatelja, poduzetnika Gorana Puklina, u Ulici Božidara Adžije na zagrebačkoj Trešnjevci, gdje i Kovačevićeva tvrtka Finkor ima stan i garažu.

Prema neslužbenim informacijama, pronađena gotovina nije bila “na hrpi” i posložena nego se nalazila u raznim omotima pa se nameće zaključak da potječe iz više različitih izvora.

Ono što je zajedničko jest lokacija s koje je prebačena na spomenute adrese, iz prostora u Slovenskoj 9. Naime, kako smo već izvijestili, Kovačević je 16. rujna tijekom dana doznao za predstojeće uhićenje i pretrese prostora koje je koristio te je počeo poduzimati određene korake s ciljem, kako je sada vidljivo, skrivanja gotovine i dokumentacije. Njegovo naglo promijenjeno ponašanje uočili su policajci koji su ga tajno držali pod nadzorom.

Tog je dana Kovačević hektično počeo prebacivati stvari s jedne lokacije na drugu, a u jednom trenutku je odbacio i mobitele u Savu, koje su u kratkom roku izvukli i “spasili” policijski ronioci. Policijska pratnja je, osim odbacivanja mobitela, uočila i njegov odlazak u Slovensku 9. Nadgledali su ga i u trenutku kada je napustio taj prostor, pri čemu su primijetili da je izišao s torbama koje je pospremio u automobil, Toyotu Hilux. Zbog svega su čak posumnjali da se Kovačević sprema za bijeg jer se zaputio u smjeru Bregane. No, Kovačević se tim pick-upom zapravo odvezao do Samobora, i to do vile svog prijatelja Šparavca, te je vozilo “pospremio” u njegovu garažu.

Kako se i kojim vozilom vratio natrag u Zagreb, nismo uspjeli doznati. No, naknadnom pretragom tog vozila u garaži u Samoboru ustanovljeno je da je u torbama iz Slovenske 9 odnio više od milijun eura u gotovini i određenu dokumentaciju. Istog dana zamolio je Gorana Puklina da preuzme drugi dio novca, 2,593.800 kuna, 247.200 eura i 20.000 švicarskih franaka, te ih pohrani kod sebe u Adžijinu 22. Puklin je to i učinio te je skrivao novac sve do utorka 29. rujna kada su istražitelji pokucali na vrata stana koji koristi.

Novac je pronađen tijekom pretresa, a Puklin je uhićen i nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje zbog sumnje u pranje novca jer je, kako tvrde istražitelji, znao da Kovačevićev novac potječe od kaznenog djela. Puklin je, prema svemu sudeći, priznao to za što ga je policija prijavila USKOK-u, jer nakon ispitivanja u tužiteljstvu za njega nije predlagan istražni zatvor nego je pušten da se brani sa slobode.

Treba napomenuti da Dean Šparavec nije obuhvaćen istragom jer istražitelji nisu pronašli nikakve dokaze da je on znao što se nalazi u Kovačevićevoj Toyoti ostavljenoj u njegovoj garaži u Samoboru.

Nakon svega, nameće se pitanje je li to sada sve ili je Kovačević “pospremio” još gotovine na neku treću lokaciju. Istraga u tom smjeru i dalje navodno traje. No, već sada su istražitelji zaplijenili i na Kovačevićevim računima blokirali enorman iznos novca.

Ukupno se radi o nepunih 19 milijuna kuna, odnosno nešto više od 2,5 milijuna eura. Naime, pored spomenutih najmanje milijun eura pronađenih u Toyoti u Samoboru, te oko 4,5 milijuna kuna zaplijenjenih u Adžijinoj 22, istražitelji su blokirali značajna sredstva i na njegovim bankovnim računima, iako je Kovačević u imovinskoj kartici naveo da nema štednje. Ipak, samo na jednom računu u Addiko banci imao je oko 650.000 eura, a u Zagrebačkoj banci je imao depozit od približno 160.000 eura, kao i račun s gotovo 800.000 kuna, piše Jutarnji list.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari