Pratite nas

Iz Svijeta

Upoznajte baku Helennu, Širokobriježanku rođenu prije sto godina u New Yorku

Objavljeno

na

Svaka osoba na ovom svijetu ima svoj životni put obilježen raznim sudbinama i događajima kroz ljudski život. U ovoj priči upoznat ćemo vas sa jednom 99-godišnjom bakom koja se rodila na jednom a život provela na drugom kraju svijeta.

helena_475_316_85_s_c1Helenna Ljubić se rodila 1915. godine u Adam Marku u blizini New Yorka ali je većinu svojeg života provela u Hercegovini, točnije u Kočerinu pokraj Širokog Brijega. Ova simpatična, vitalna i razgovorljiva starica ispričala nam je ponešto o svojem životu koji doista obiluje nesvakidašnjim zanimljivostima… Helenna je pri povratku u Hercegovinu u ovdašnje župne i općinske knjige uvedena kao Jela što bi bio svojevrsni prevod imena na hrvatski jezik, a krštena je kao Helenna u baptističkoj crkvi u Adam Marku. U to vrijeme u Americi razne konfesije su koristile crkvu koja je postojala u mjestu, naravno svaka po svojem obredu. Kuma na krštenju joj je bila jedna Talijanka.

Jelin otac je kao mladić otišao na rad u Boku Kotorsku gdje je upoznao Jelinu majku Filomenu koja je bila iz Tisnog pokraj Šibenika. Ubrzo su sklopili brak i dobili dvoje djece. Mladi par se odlučio potražiti bolji život u Americi pa su otputovali brodom u nadi da će im se ostvariti snovi o boljem životu. Po dolasku u Ameriku rodila sei Jela koja nam je s puno pažnje i razboritosti ispričala svoju priču. Otac Jozo koji je rodom iz Gornjih Ljubotića je posao pronašao na krečani a majka Filomena se po Jelinu pričanju uz domaćinstvo bavila pečenjem rakije i prodaji iste. U Americi je sve krenulo dobro a onda se majka počela razboljevati i tjelesno slabiti, pa su tamošnji liječnici preporučili obitelji da se vrate na Mediteran. Jozo kao pravi muž donosi odluku o povratku u rodni kraj želeći svojoj obitelji sve najbolje. Obitelj se ukrcava na parobrod 1921. godine i za mjesec dana dolaze u Boku Kotorsku a onda i u svoju Hercegovinu. Prvi plan obitelji je bio da se nasele u Mostar ali se otac ipak predomislio i vratio u širokobriješki kraj gdje su kupili dosta imanja jer su imali dosta zarađenog novca.

Jela se udala u 24. godini na Budim za Juru Mabića ali sa svojim mužem se naseljava u Potkraj župa Kočerin i tu je ostala do danas. Rodili su šestoro djece od kojih je danas živo troje. Sin i kćer žive sa svojim obiteljima u Zagrebu i často posjećuju majku a jedna kćer se udala na Vranić kod Posušja. Ona posjećuje majku vrlo često.

Upitali smo Jelu sjeća li se ičega iz svojeg ranog djetinjstva provedenog u Americi?

Sjećam se pomalo tog vremena zahvaljujući majci koja nam je dugo kroz priče vraćala te slike u glavu. Najviše sam se sjećala crnih širokih asfaltnih ulica. Ostalo mi je isto u sjećanju kako su moje sestre išle u školu i učile nekakve pjesmice, a nikad nisam zaboravila putovanje parabrodom nazad jer smo plakali za mamom koja je bila smještena u sanitetskom odjelu i nismo je vidjeli dok se nismo iskrcali sa parabroda. Bojali smo se…s tugom u svojim starim očima ispričala nam je Jela, pokazujući uspomene, fotografije, krsni list koje su donijeli iz daleke Amerike.

Majka Filomena se po povratku uspješno oporavila i doživjela duboku starost, rodila je sedmero djece a umrla je u 94. godini života. Jela je i sad odličnog zdravlja, vesele naravi i razgovorljiva. I danas obrađuje svoj vrt i kaže da ima vremena za sve.

Jeli možemo samo poželjeti još puno zdravlja i života, s obzirom da je jedna od najstarijih osoba u Širokom Brijegu…

Ivan Ramić / abcportal.info

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin će se kandidirati kao nezavisni predsjednički kandidat

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da će se na predsjedničkim izborima u ožujku natjecati kao nezavisni kandidat.

Putin (65) rekao je na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare kako se nada da će ga poduprijeti više političkih stranaka.

“Ruski politički sustav mora biti kompetitivan, no oporba nema jakog protukandidata jer samo puno viču, a malo toga nude narodu”, istaknuo je Putin.

Čovjek koji je kao premijer i predsjednik na vlasti već gotovo dva desetljeća želio bi dobiti još jedan šestogodišnji mandat na izborima 18. ožujka.

Ruski lider zadržao je popularnost u zemlji posljednjih godina, unatoč ekonomskim poteškoćama i rastućim napetostima sa Zapadom.

Prema posljednjim anketama, Putina podupire 80 posto građana pa se na izborima očekuje njegova uvjerljiva pobjeda.

Tradicionalna konferencija za novinare pred kraj godine poznata je po tome što zna trajati tri i više sati.

Govoreći o prioritetima u budućnosti, Putin je nabrojao infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, visoku tehnologiju, povećanje produktivnosti rada i plaća.

“Političko okružje, kao i ono gospodarsko, mora biti kompetitivno. Težit ću tome da imamo uravnoteženi politički sustav”, rekao je.

Istaknuo je da zapadne sankcije zbog uloge Rusije u Ukrajini nisu jako utjecale na cijenu nafte, “ali ipak jesu”.

“Prevladali smo dva gospodarska šoka, oštar pad cijene energije i vanjska ograničenja ili tzv. sankcije”, naglasio je Putin.

“Naše gospodarstvo počelo se sve više oslanjati na domaću potražnju, što je ključno za ekonomiju”, dodao je. (HINA)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Europarlamentarci o zabrani nacističkih i fašističkih simbola i slogana u čitavoj EU

Objavljeno

na

Objavio

Predstavnici Vijeća EU-a i Europske komisije te zastupnici Europskog parlamenta u srijedu su izrazili zabrinutost širenjem mržnje u europskim društvima praćenim isticanjem nacističkih i fašističkih simbola, a zastupnici iz zemalja srednje i istočne Europe isticali su i pitanje komunističkog znakovlja.

Rasprava plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu o zabrani nacističkih i fašističkih simbola i slogana u čitavoj EU održana je na inicijativu Ivana Jakovčića, IDS-ova europarlamentarca koji očekuje da se takva zabrana uskoro zakonski regulira na europskoj razini.

Jakovčić je uoči rasprave u razgovoru s hrvatskim novinarima u Strasbourgu obrazložio kako je inicijativa usmjerena na nacističke i fašističke simbole jer danas “objektivno nemamo neku veliku revitalizaciju” pobornika komunizma, ali zato “svjedočimo usponu ekstremne desnice u Europi”.

Njegova je inicijativa stoga usmjerena na simbole nacističke i fašističke ideologije koja je aktualnija prijetnja, objasnio je Jakovčić te dodao kako se osobno ne protivi i raspravi i o drugim totalitarnim sustavima, poput komunizma.

Šuica i Tomašić o komunizmu

Dubravka Šuica, (HDZ/EPP) je kazala da su za razliku od kolega iz zapadne Europe, u Hrvatskoj još svježa sjećanja na totalitarni režim koji nije bio ni fašistički ni nacistički, ali se itekako obračunavao s neistomišljenicima, pojedincima i skupinama koje je smatrao prijetnjom samome sebi.

“Novija povijest svijeta govori o milijunima smrti direktno ili indirektno povezanih upravo s komunističkim režimima i njihovi simboli jednako su neprihvatljivi u Europi 21. stoljeća kao i fašistički i nacistički”, kazala je Šuica.

“Naravno da se protivim svim totalitarističkim simbolima i sloganima. Stoga, žalim što u ovom naslovu današnje točke dnevnog reda, vi predlagatelji niste uključili i komunizam”, dodala je.

Poručila je da “ne postoji totalitarni režim koji zaslužuje biti amnestiran samo zato što pobjednici pišu povijest”.

“Europa, pa tako i europska Hrvatska s jednakom osudom trebaju gledati na sve režime koji su provodili ili provode diskriminaciju po bilo kojoj osnovi, koji su odgovorni za političke progone, pojedinačna ili masovna ubojstva te represiju nad osnovnim pravima i slobodama”, zaključila je.

Ruža Tomašić, iz Europskih konzervativaca i reformatora (ECR), kazala je da “nacistički i fašistički simboli ne smiju biti dobrodošli u javnom prostoru i moramo učiniti sve kako bi građani u potpunosti postali svjesni grozota koje ta ideologija predstavlja i odrekli se njezina naslijeđa”.

“Isto treba učiniti i s komunističkim naslijeđem koje se nažalost nerijetko slavi i propagira u ovom Domu. Pod fašizmom i nacizmom pobijeno je 17 milijuna ljudi, a pod komunizmom 90 milijuna”, kazala je Tomašić.

Sličnog je mišljena i češki zastupnik Marek Jurek, (ECR), koji smatra da se ne radi “o iskrenoj raspravi” jer se u njoj ne govori i o srpu i čekiću.

Michaela Šojdrova, (EPP), izrazila je zabrinutost veličanjem nacizma i fašizma te pozvala na bolje obrazovanje mladih koji “nemaju iskustva s fašističkim i komunističkim ideologijama”.

Poljska zastupnica Roza Grafin von Thun Und Hohenstein, (EPP), kazala je da se radi o simbolima koji nas podsjećaju na noćne more tridesetih godina 20. stoljeća i na židovska geta, izrazivši razočaranje “što ih ponovo moramo gledati”.

“Pozivam na zabranu neonacističkih organizacija (…) Od riječi do djela je kratak put”, kazala je Hohenstein.

Stelios Kouloglou, iz Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice (GUE/NGL), smatra da bi zabrana bila tek “simbolička gesta” te da se treba pozabaviti “renesansom tog fenomena”, tj. politikom strogih mjera štednje i socijalnom nepravdom zbog čega se potlačeni radnici okreću desnici.

Njegova kolegica, Talijanka Eleonora Forenza, traži potpunu zabranu spomenutih simbola, a na usporedbe svastike i srpa i čekića odgovara da je “Crvena armija ta koja je oslobodila Europu od nacizma i fašizma”.

Njemački nezavisni zastupnik Udo Voight smatra da “snažna demokracija prihvaćanjem zabrana pokazuje slabost”. “Zabrana stvara nove totalitarizme. Možete imati punu slobodu ili nikakvu”, kazao je Voight.

EP je u više navrata raspravljao o iskustvima Europe s ekstremističkim ideologijama, a 2005. su članice iz bivšeg komunističkog bloka nakon ulaska u EU odmah zatražile zabranu isticanja komunističkih simbola na europskoj razini, što nije prihvaćeno.

(Hina/Kamenjar.com)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari