Pratite nas

Vijesti

Upoznajte promjene od 1.Srpnja 2013

Objavljeno

na

Republika Hrvatska postaje 28. članica Evropske unije 1. Jula 2013. Ovaj događaj donijeće niz promjena i za Evropsku uniju i za Hrvatsku unutar nje, s obzirom da Unija nastavlja da se proširuje i razvija, garantujući na taj način mir, pravdu i bezbjednost za sve svoje građane.

Bosna i Hercegovina, prvi susjed Hrvatske, takođe će osjetiti bitne promjene. Po prvi put, Bosna i Hercegovina dijeliće granicu sa jednom državom članicom Evropske unije, u ovom slučaju dugom  gotovo 1000 kilometara.

Ovdje se možete detaljnije informisati o prilikama i izazovima koje pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji donosi građanima Bosne i Hercegovine u sferi evropskih integracija, putovanja van BiH, proizvodnje i trgovine, EU investicija, i pitanja obrazovanja i mladih.

Upoznajte promjene, upoznajte EU!

Od njenih početaka, najmoćniji instrument Evropske unije u širenju mira, demokratije i stabilnosti na cijelom kontinentu je proces proširenja. U njenom rastu sa šest na uskoro 28 država članica, članstvo u Evropskoj uniji doboko je promijenilo zemlje u procesu pristupanja. Međutim, i sama Unija se mijenjala kako bi prihvatila sve veći broj država članica i održala efikasnost i djelotvornost svojih institucija.

Bosna i Hercegovina ima jasnu perspektivu članstva u EU. To je jasno izraženo na Solunskom samitu 2003. godine – EU je jednoglasno potvrdila da budućnost cjelokupnog regiona Zapadnog Balkana leži u Evropskoj uniji. Pošto proces u kojem će ova budućnost postati stvarnost predstavlja partnerstvo između EU i svake pojedinačne zemlje u regionu, Bosna i Hercegovina je pristala da preduzme obaveze koje mora da ispuni.

Koje su glavne institucije Evropske unije i koje preostale obaveze Bosna i Hercegovina mora da ispuni kako bi dobila status kandidata za članstvo u EU?

Ovdje ćete naći odgovore i saznati više o ovom pitanju

Upoznajte promjene za putovanje van granica

U decembru 2010, uveden je režim bezviznog putovanja u Šengen zonu za sve državljane BiH koji imaju biometrijski pasoš. To im omogućava da nesmetano putuju u većinu zemalja na kontinentu i većinu zemalja u EU (22 od 27).

Pridruživanjem EU, Republika Hrvatska počeće da primjenjuje zajedničke politike EU u domenu putovanja i prelaska granice, s obzirom da hrvatska granica sa Bosnom i Hercegovinom sada postaje spoljna granica EU.

Građani BiH će i dalje moći da putuju u Hrvatsku bez vize nakon 1. jula 2013, ali koje se novine uvode nakon tog datuma?

Ovdje ćete naći odgovor i saznati više o ovom pitanju

Upoznajte promjene za proizvodnji i trgovini

Evropska unija je ključan privredni partner Bosne i Hercegovine. Preko 60% uvezenih proizvoda dolazi iz EU, a preko 70% izvezenih proizvoda se plasira na tržište EU. Polovina svih direktnih stranih investicija koje se ulivaju u zemlju dolazi iz EU.

Privrede Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine su još bliže povazane. Hrvatska je za Bosnu i Hercegovinu i najveći uvoznik i najveći izvoznik, dok je Bosna i Hercegovina po obimu drugi kupac hrvatskih proizvoda.

Šta će se promijeniti u domenu proizvodnje i trgovine proizvodima iz BiH na hrvatskom i EU tržištu nakon 1. jula 2013?

Ovdje ćete naći odgovor i saznati više o ovom pitanju

Upoznajte promjene za EU investicije

Investicije iz Evropske unije čine polovinu svih direktnih stranih investicija u Bosni i Hercegovini. Institucije EU investiraju svoja sredstva u Bosnu i Hercegovinu putem brojnih instrumenata finansijske pomoći, kao što su IPA, EIDHR, TAIEX i drugi.

Tokom proteklih 20 godina, iznos ove pomoći prešao je 3 milijarde eura. Svrha pomoći je priprema Bosne i Hercegovine da odgovori pritisku i iskoristi prilike eventualnog članstva u EU.

Da li će pristupanje Hrvatske promijeniti način na koji EU ulaže u Bosnu i Hercegovinu?

Ovdje ćete naći odgovor i saznati više o ovom pitanju

Upoznajte promjene za studente i mlade

Evropska unija je kao cilj do 2020. postavila stvaranje društva koje počiva na znanju, u kojem obrazovanje igra ključnu ulogu.

Mnogi studenti i mladi iz Bosne i Hercegovine već imaju pristup raznim stipendijama i programima mobilnosti mladih u Evropskoj uniji, kao što su Erasmus i Basileus.

Šta će se promijeniti za studente i mlade iz Bosne i Hercegovine nakon 1. Jula 2013 i kakve mogućnosti hrvatsko članstvo donosi u domenu školovanja?

Ovdje ćete naći odgovor i saznati više o ovom pitanju

europa.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Penava otkrio za koga je na predsjedničkim izborima, jer mnogi potenciraju dilemu

Objavljeno

na

Objavio

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na svojem je Facebook profilu otkrio kako će njegov glas na predstojećim izborima pripasti aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

“U pokušaju da unesu nemir i pomutnju mnogi potenciraju lažnu dilemu za koga ću glasati na predstojećim predsjedničkim izborima.

Moj je stav kao sudionika prve predizborne kampanje Kolinde Grabar Kitarović, kada smo ostvarili teško zamislivu pobjedu, da su neki brzo zaboravili vrijeme dvojice njenih prethodnika i koliko je veliki iskorak u smislu nacionalnog ponosa i naboja ona napravila. U jednom detalju samo, imati svoju predsjednicu u nacionalnom dresu danas nam je normalno međutim nekada nije bilo tako.

Naravno da je tijekom mandata bilo propusta koji se nisu trebali dogoditi ali tko ih nema?

Većina Hrvata zna tko je tko, neće one koji su unesrećili državu i vukli je u region, a neće ni eksperimentirati s nekim drugim kandidatima.
Naravno, neovisna smo, demokratska država, svatko ima pravo birati i biti biran.

Ne mislim da je moj stav previše važan ali ću ponoviti koliko puta bude potrebno kako ne bi bilo dileme, moj glas ima aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jer mislim da ga je zaslužila. Laku noć svima”, napisao je Penava na Facebooku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Kolinda Grabar Kitarović: ‘Neki su tamburali po Americi dok smo mi ovdje davali potporu ljudima. Milanović? Za njega vrijedi sve živo pa i jastog u Taču’

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u sklopu predizborne kampanje u utrci za novi mandat boravila je u Sinju. Tom je prilikom odgovarala na pitanja novinara.

Upitana je kako komentira činjenicu da je njezin protukandidat, Miroslav Škoro, na svom predizbornom skupu HDZ-ovcima poručio da je on njihov predsjednik.

“Ja sam predsjednica Hrvatske, predsjednica svih hrvatskih državljana, bili oni u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, u iseljeništvu ili manjine u susjednim hrvatskim državama. Što se tiče autentičnog HDZ-a, pitam se otkud to najednom. Ja sam u svojoj domovini od svojega rođenja bila i u najtežim vremenima, početkom devedesetih.

Nekad treba pitati gdje si bio kad je grmilo, neki su tamburali po Americi, dok smo mi ovdje davali potporu svojim ljudima, svojoj vojsci, svojim oružanim snagama. A kad je riječ o HDZ-u, trenutno kao predsjednica naravno nisam član, međutim, nikada nisam okrenula leđa HDZ-u niti sam u stranci bila zbog političkog profita. Pridružila sam se stranci krajem osamdesetih godina kao pokretu za koji sam prepoznala da je pokret za slobodnu i neovisnu Hrvatsku”, rekla je predsjednica.

Odgovorila je i Zoranu Milanoviću, koji ju je prozvao rekavši da kao ministrica u Sanaderovoj Vladi nije bila u Vukovaru. “Kao građanka bila sam u Kninu i u Vukovaru. Netom nakon oslobođenja Knina, mislim da je to bilo dva dana nakon oslobođenja Knina, u Vukovaru nakon završetka mirne reintegracije, odvela sam svoju djecu da vide to stratište u Vukovaru, da se to nikada ne ponovi i ja ću i kao građanka uvijek odlaziti i u Knin i u Vukovar”, poručila je Grabar Kitarović.

Istaknula je da se predizborna kampanja od samog početka spušta na osobnu razinu. “Još nisam vidjela nijedan jedini program osim svojega i nastojim govoriti o programu, međutim, prisiljena sam odgovarati na ovakva pitanja, jednostavno zato što me vi pitate da odgovorim na to. A gospodinu Milanoviću mogu reći, za njega vrijedi sve živo, i Tuđman i Tito i komunizam, odnosno socijaldemokracija i suverenizam, što god mu odgovara, pa i jastog u Taču”, rekla je Grabar Kitarović.

Osvrnula se i na svoj tvit u kojem je, komentirajući Milanovića i Škoru, napisala: “Oba su pala.”

“To je u čast gospodinu Goranu Pauku s kojim sam bila jučer, on je bio taj koji je pogodio dva jugoslavenska zrakoplova i mislim da je to bila prekretnica u ratu protiv Hrvatske. Shvatili smo da mi znamo, možemo i hoćemo, a i sad vam kažem, Hrvatska zna tko je kada se i gdje borio i Hrvatska zna tko može, hoće, zna, mora i želi bolje”, rekla je predsjednica.

OBA DVA, OBA DVA, OBA SU PALA

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari