Connect with us

Vijesti

Upoznajte promjene od 1.Srpnja 2013

Objavljeno

-

Republika Hrvatska postaje 28. članica Evropske unije 1. Jula 2013. Ovaj događaj donijeće niz promjena i za Evropsku uniju i za Hrvatsku unutar nje, s obzirom da Unija nastavlja da se proširuje i razvija, garantujući na taj način mir, pravdu i bezbjednost za sve svoje građane.

Bosna i Hercegovina, prvi susjed Hrvatske, takođe će osjetiti bitne promjene. Po prvi put, Bosna i Hercegovina dijeliće granicu sa jednom državom članicom Evropske unije, u ovom slučaju dugom  gotovo 1000 kilometara.

Ovdje se možete detaljnije informisati o prilikama i izazovima koje pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji donosi građanima Bosne i Hercegovine u sferi evropskih integracija, putovanja van BiH, proizvodnje i trgovine, EU investicija, i pitanja obrazovanja i mladih.

Upoznajte promjene, upoznajte EU!

Od njenih početaka, najmoćniji instrument Evropske unije u širenju mira, demokratije i stabilnosti na cijelom kontinentu je proces proširenja. U njenom rastu sa šest na uskoro 28 država članica, članstvo u Evropskoj uniji doboko je promijenilo zemlje u procesu pristupanja. Međutim, i sama Unija se mijenjala kako bi prihvatila sve veći broj država članica i održala efikasnost i djelotvornost svojih institucija.

Bosna i Hercegovina ima jasnu perspektivu članstva u EU. To je jasno izraženo na Solunskom samitu 2003. godine – EU je jednoglasno potvrdila da budućnost cjelokupnog regiona Zapadnog Balkana leži u Evropskoj uniji. Pošto proces u kojem će ova budućnost postati stvarnost predstavlja partnerstvo između EU i svake pojedinačne zemlje u regionu, Bosna i Hercegovina je pristala da preduzme obaveze koje mora da ispuni.

Koje su glavne institucije Evropske unije i koje preostale obaveze Bosna i Hercegovina mora da ispuni kako bi dobila status kandidata za članstvo u EU?

Ovdje ćete naći odgovore i saznati više o ovom pitanju

Upoznajte promjene za putovanje van granica

U decembru 2010, uveden je režim bezviznog putovanja u Šengen zonu za sve državljane BiH koji imaju biometrijski pasoš. To im omogućava da nesmetano putuju u većinu zemalja na kontinentu i većinu zemalja u EU (22 od 27).

Pridruživanjem EU, Republika Hrvatska počeće da primjenjuje zajedničke politike EU u domenu putovanja i prelaska granice, s obzirom da hrvatska granica sa Bosnom i Hercegovinom sada postaje spoljna granica EU.

Građani BiH će i dalje moći da putuju u Hrvatsku bez vize nakon 1. jula 2013, ali koje se novine uvode nakon tog datuma?

Ovdje ćete naći odgovor i saznati više o ovom pitanju

Upoznajte promjene za proizvodnji i trgovini

Evropska unija je ključan privredni partner Bosne i Hercegovine. Preko 60% uvezenih proizvoda dolazi iz EU, a preko 70% izvezenih proizvoda se plasira na tržište EU. Polovina svih direktnih stranih investicija koje se ulivaju u zemlju dolazi iz EU.

Privrede Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine su još bliže povazane. Hrvatska je za Bosnu i Hercegovinu i najveći uvoznik i najveći izvoznik, dok je Bosna i Hercegovina po obimu drugi kupac hrvatskih proizvoda.

Šta će se promijeniti u domenu proizvodnje i trgovine proizvodima iz BiH na hrvatskom i EU tržištu nakon 1. jula 2013?

Ovdje ćete naći odgovor i saznati više o ovom pitanju

Upoznajte promjene za EU investicije

Investicije iz Evropske unije čine polovinu svih direktnih stranih investicija u Bosni i Hercegovini. Institucije EU investiraju svoja sredstva u Bosnu i Hercegovinu putem brojnih instrumenata finansijske pomoći, kao što su IPA, EIDHR, TAIEX i drugi.

Tokom proteklih 20 godina, iznos ove pomoći prešao je 3 milijarde eura. Svrha pomoći je priprema Bosne i Hercegovine da odgovori pritisku i iskoristi prilike eventualnog članstva u EU.

Da li će pristupanje Hrvatske promijeniti način na koji EU ulaže u Bosnu i Hercegovinu?

Ovdje ćete naći odgovor i saznati više o ovom pitanju

Upoznajte promjene za studente i mlade

Evropska unija je kao cilj do 2020. postavila stvaranje društva koje počiva na znanju, u kojem obrazovanje igra ključnu ulogu.

Mnogi studenti i mladi iz Bosne i Hercegovine već imaju pristup raznim stipendijama i programima mobilnosti mladih u Evropskoj uniji, kao što su Erasmus i Basileus.

Šta će se promijeniti za studente i mlade iz Bosne i Hercegovine nakon 1. Jula 2013 i kakve mogućnosti hrvatsko članstvo donosi u domenu školovanja?

Ovdje ćete naći odgovor i saznati više o ovom pitanju

europa.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas