Connect with us

Upoznajte svoje jake i slabe strane

Objavljeno

-

Tko želi otkriti vlastite sposobnosti, treba si postaviti sljedeća pitanja: Što najradije radim? Što radim dobro? Što drugi kod mene cijene?

Kada se napišu odgovori na ta pitanja i ako se uvijek iznova upotpunjuju, čovjek uoči već dosta toga. Svakako, jake strane prilično ovise o iskustvima iz djetinjstva. Na primjer, starija djeca u obitelji, koja su se morala brinuti za mlađu braću i sestre, često pokazuju sklonost prema vodstvu. Ipak ne vjerujem da moramo prodirati duboko u obiteljsku prošlost (sposobnosti, bolesti, uspjehe roditelja, baka i djedova) ili u vlastito djetinjstvo da bismo bolje upoznali sebe.

Tko pokuša otkriti vlastitu osobnost, bit će bogato nagrađen

–   Pritom dobivate uvid u vlastite mogućnosti i granice, pa time učite kako povećati uspjehe i spriječiti neuspjehe. Jake strane još se mogu izgraditi.

–   Kad znate svoje jake strane, bit ćete sigurniji u sebe. Tko poznaje sebe, bolje poznaje i druge i postaje osjetljiviji na ponašanje drugih.

–   Uspješne ljude karakterizira činjenica da poznaju svoje jake strane i da se ne boje biti “svoji”. Oni ne oponašaju neke uzore čije su jake strane možda sasvim suprotne njihovima, nego se ponašaju sukladno svojoj osobnosti.

Kako razvijati prirodne sposobnosti

Tko je kroz analizu samoga sebe otkrio vlastite sposobnosti, proveo je neku vrstu ispitivanja tla za gradnju. Time još nije postavio ni temelj, a kamoli počeo graditi. No zna koliko je čvrsto tlo na kome treba graditi i koliko ga smije opteretiti.

Ili uzmimo drugu sliku: takva analiza pomaže da se otkrije najslabija karika u lancu. Ako ustanovim da sve karike osim jedne mogu podnijeti 500 kg, a jedna može izdržati samo 50 kg, onda znam da moram učvrstiti tu točku jer o njoj sve ovisi.

Ondje gdje ste pronašli svoje jake strane, valja se angažirati i prihvatiti izazove. Zašto se čovjek ne bi upustio u veći izazov? Ako na pravome mjestu upregnete svoju snagu, razvit ćete se u dubinu, a ne u širinu. Time ćete postati sigurniji i ugodniji za ljude oko sebe.

Koje je moje idealno zanimanje?

Loš suradnik, o kome se tako često govori, ne postoji. Međutim, postoji suradnik kome je povjerena pogrešna zadaća pa zato ne može postići zadovoljavajući rezultat. Drugim riječima, svatko ima svoje jake strane. Valja stoga raditi na tome da se njegove jake strane i okolnosti u kojima će te jake strane doći do izražaja poklope.

Evo biblijskog primjera koji to pokazuje: kada je apostol Pavao krenuo na prvo misijsko putovanje, njegov je veliki cilj bila evangelizacija Rimskog Carstva. Pavao, međutim, nije išao sam. S njim su bili Barnaba i Ivan Marko. “Duh Sveti reče: ‘Odvojite mi već Barnabu i Savla za djelo za koje sam ih odredio!’ ” (Djela 13:2) “Imali su još uza se Ivana za pomoćnika” (Djela 13:5). Ivan Marko očito nije ispunio očekivanja apostola Pavla jer kada je Pavao kretao na drugo misijsko putovanje, nije se odlučio ponovno ga povesti sa sobom. Kasnije u Djelima čitamo kako Pavao izričito očekuje da Ivan Marko dođe k njemu jer mu je potreban. Kako se to moglo dogoditi? Dok je Pavao bio usmjeren cilju, Barnaba je bio usmjeren prema ljudima. On se razumio s Ivanom Markom. Očito je Barnaba imao i dar poučavanja suradnika, i Ivan Marko je postao koristan za službu apostolu po to je prošao Barnabinu školu.

Ne postoje, dakle, loši suradnici, nego samo loše poučeni i na pogrešno mjesto postavljeni suradnici.

Kada je čovjek svjestan svojih jakih strana i svojeg položaja na radnome mjestu, u braku, u nekoj udruzi i u crkvi, postaje mu odjednom jasno zašto mu nešto dobro uspijeva, a drugo ne. Konačno zna koliko mu je priznanja potrebno za motivaciju i koliko priznanja treba dati drugome. Možda onome drugome uopće ne treba priznanje, nego samo izazov pred koji ćete ga staviti ili mu je potrebno vaše vrijeme. Neki će se suradnik uplašiti i posustati ako ga u svom stilu pritisnete, a drugi može postati tvrdoglav i neprijateljski nastrojen. Neki treći bi se u takvim okolnostima mogao i uvrijediti.

Što bolje, dakle, poznajete sebe i druge oko sebe, uzimajući u obzir njihove jake i slabe stane, to ćete bolje znati odlučiti kako sebe i druge dovesti do optimalnih rezultata.

Možda vam je sada jasno da su vam povjerene zadaće koje nisu prikladne za vas. Pritom ne bi trebalo prezati pred promjenom radnog mjesta. Ako, na primjer, niste prikladni za podučavanje gimnazijalaca, pokušajte s nekom drugom dobnom skupinom ili odaberite sasvim drugo područje djelovanja. Ako vam teško pada ophođenje s ljudima, a vaše zanimanje zahtijeva upravo to, onda je bolje tražiti neki posao gdje ćete se moći kao okorjeli samotnjak boriti za jednaku plaću.

Tekst je izvadak iz knjige Jorga Knoblaucha “Biti poduzetnik života”

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari