Pratite nas

BiH

Uprava TUŠ-a zatvara sve objekte u BiH – Bez posla ostalo 600 uposlenika, milijunski dugovi državi i dobavljačima

Objavljeno

na

Slovenački trgovački lanac „TUŠ“ potvrdio je da zatvara sve svoje prodajne objekte u Bosni i Hercegovini, obrazlažući to “prirodnim katastrofama“, a odgovornost za ovaj potez prebacuje na tvrtke u BiH.

Ovo se navodi u elektronskoj pošti koju je “TUŠ” poslao svim dobavljačima u BiH, a koja je u posjedu banjalučkog poslovnog portala “capital.ba”.

Na obavještenje su domaći dobavljači reagirali burno, bez ustručavanja optužujući “TUŠ” da ih pokušavaju prevariti, koristeći “prirodne katastofe kao izgovor što je samo još jedna u nizu drskosti i bahatosti“.

-Zbog teške situacije i nestabilnog okruženja “TUŠ Trade” je od danas pokrenuo sve formalne postupke za zatvaranje prodavnica u Bosni i Hercegovini – stoji u obavještenju uprave „TUŠ-a“ koje je stiglo na elektronsku poštu 92 dobavljača u BiH.

-Poduzeće je ove godine planiralo poboljšanje poslovanja, ali tešku ekonomsku situaciju i manju kupovnu moć na tom području su dodatno pogoršale prirodne katastrofe i samovoljni činovi određenih dobavljača koji nisu imali razumijevanje za situaciju, te su svojim blokadama poslovanja onemogućili njezino rješavanje također i prema ostalim našim partnerima. Zbog navedenog se poduzeće suočavalo sa velikim izazovima u poslovanju i na kraju odlučilo da zatvori prodavnice – navodi uprava „TUŠ-a“.

“Capital” dodaje da su ogorčeni dobavljači bezuspješno pokušavali na adrese navedene u obavještenju dobiti više detalja.

Direktor tvrtke za uvoz i distribuciju mesnih i mliječnih prerađevina „Intercamp“ Nedim Kalamujić je poslao mail “Tušu” u kojem ih otvoreno optužuje za prevaru.

Portal “Capital” je 16. listopada objavio tekst u kojem je otkrio da se “TUŠ” povlači iz BiH, te da namjeravaju ostati dužni više od 20 milijuna KM dobavljačima iz BiH.

Dan poslije UNO BiH je pokrenula opsežnu kontrolu, neizravno potvrđujući da “TUŠ” gasi svoje tvrtke, da su neopravdano tražili povrat PDV-a, da vrše sumnjive transakcije s povezanim pravnim osobama, kao i da su obje tvrtke u milijunskim gubicima. (Fena)

Iz ove kompanije optužili su i domaće dobavljače, za koje kažu da su “svojim blokadama poslovanja” doprinijeli odluci o zatvaranju ovog lanca marketa.

No, kako saznaje “Dnevni avaz”, iza šturog priopćenja TUŠ-a kriju se mnogo dublji problemi, a naročito posljedice koje bi mogli pretrpjeti proračun BiH i bh. tvrtke koje su poslovale s TUŠ-em, ali i stotine radnika koje su ostale bez posla, kao i njihove obitelji.

Iz ove slovenske kompanije, naime, prešutjeli su da Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH za PDV duguju 678.916 KM, što je sarajevskom listu potvrđeno u UNO BiH, te da poslovanje TUŠ-a provjeravaju inspektori UNO. Također, list saznaje da TUŠ namjerava prodati svoje objekte, a velikom prevarom izbjeći plaćanje nagomilanih obveza u našoj zemlji te nesmetano iznijeti kapital iz zemlje.

Kako je za “Avaz” pojasnio Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO BiH, predmetom povezanih kontrola ustvari su tvrtke TUŠ d. o. o. i TUŠ Trade, obje registrirane u Bihaću, u ulici Plješevička bb i Plješevička 157.

Zanimljivo je da je dužnik za PDV tvrtka TUŠ Trade, koja je osnovana 2009. godine i čiji osnivački ulog iznosi samo 2.000 KM. Upravo na ovu tvrtku TUŠ d. o. o., koji je ranije imao osnivački kapital u iznosu od 20 milijuna KM, prebacio je sve poslovanje.

U međuvremenu, novoosnovana kompanija poslovala je s bh. dobavljačima kojima nije plaćala njihove usluge, a dug se, kako doznajem Avaz, popeo na čak 20 milijuna KM.

Danas se dobavljačima nitko od nadležnih iz TUŠ-a ne javlja. Ovo je Avazu potvrdio i Nedim Kalamujić, direktor sarajevske tvrtke „InterCamp“, koji je bio jedan od dobavljača za TUŠ i kojem su ostali dužni. Kalamujić je u e-mailu koji je uputio i ostalim dobavljačima ukazao na opasnost pokušaja prevare bh. tvrtki i građana.

– Pripremamo prijavu Tužiteljstvu BiH za uvođenje mjera prema TUŠ-u kojima će biti onemogućeno da iznesu kapital iz zemlje prije nego što izmire svoja dugovanja. Mora se spriječiti da bh. građani budu opljačkani na ovaj način – kaže za „Avaz“ Kalamujić.

Otpušteni radnici

U UNO BiH Avazu je rečeno da je utvrđeno da je TUŠ Trade fakturirao TUŠ-u opremu vrijednu više od pet milijuna KM. Upravo na osnovu tog iznosa, TUŠ, koji je, istovremeno, putem drugoosnovane tvrtke dužan državi BiH PDV koji premašuje iznos od 600.000 KM, pokušao je izvršiti povrat od Uprave u iznosu od 721.000 KM.

– Taj zahtjev za povrat PDV-a obustavljen je do daljnjeg – istakao je Kovačević.

Neslužbeno, lanac TUŠ trgovina u BiH je zapošljavao oko 600 radnika. Sindikatu radnika trgovine BiH, kako je potvrdila predsjednica Mersiha Beširević, obratila se jedna od uposlenica, koja je pitala kako otpušteni radnici TUŠ-a mogu ostvariti svoja prava.

– Iako ti radnici nisu članovi našeg sindikata, mi ćemo im pomoći – kazala je Beširević.

Hipoteka teška 50 milijuna KM

Prema saznanjima do kojih je došao “Avaz” iz dobro upućenih izvora, obveze TUŠ-a za više od 20 milijuna premašuju potraživanja, a sama imovina TUŠ-a u BiH opterećena je hipotekama slovenskih banki u vrijednosti od 50 milijuna KM. Sve su ovo podaci koji će itekako utjecati na sposobnost ove tvrtke da izmiri dugovanja u BiH.

Tajanstveni vlasnik

Mirko Tuš vlasnik je kompanija TUŠ u BiH i slovi za jednog od najbogatijih Slovenaca, s bogatstvom procijenjenim na 250 milijuna eura.

Mediji su pisali da se obogatio tijekom privatizacije u Sloveniji početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Sredinom prošle godine našao se u centru pažnje slovenske javnosti nakon što je objavljeno da se protiv njega vodi istraga zbog davanja mita u slučaju dodjeljivanja radijskih frekvencija za mobilnu telefoniju. Inače, Tuš se veoma rijetko pojavljuje u javnosti i slovenski mediji ga prozivaju jednim od najkontroverznijih i najtajanstvenijih tamošnjih biznismena.

Ugašene internet-stranice

Sarajevski list pokušao je kontaktirati nadležne u TUŠ-u, ali na pozive prema telefonskim brojevima dostupnim na internetu nitko nije odgovarao. Službene internet-stranice ove kompanije su ugašene.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

VIDEO – Knezović: Zaoštravanje odnosa BiH i Srbije je samo populizam i medijska pompa!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je danas tvrdnje kako njegova izjava da bi bio spreman na rat ukoliko bi se Republika Srpska pokušala odcijepiti od Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju, nego je rekao kako je to logičan odgovor na pokušaje podjele koju zagovaraju srpski čelnici u BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju”, rekao je Izetbegović u Mostaru u izjavi za medije.

Izetbegović: Izjava da smo spremni na rat ne predstavlja prijetnju

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara diljem Hrvatske i BiH pale se lampaši

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Kamenjar.com

Četiristotinjak osnovnoškolaca iz Marije Bistrice odalo je počast Vukovaru na Kalvariji bistričkoga Svetišta. Riječ je o školskom projektu “I u mojoj školi živi Vukovar” koji se održava već osmu godinu.

Nakon predavanja Jasne Mihaljević – rođene Vukovarke i supruge hrvatskoga branitelja koji je preživio srpski logor te Svete mise, djeca su se u koloni sjećanja popela na Kalvariju, zapalila svijeće i poslala pozdrav Vukovarcima.

Svih ovih godina, u povodu Dana sjećanja, posebno je svečano i u zagrebačkoj Aveniji Vukovar, javlja HRT.

Također i u djelovima Bosne i Hercegovine obilježava se spomen na žrtve Vukovara, pa su svijeće upaljene u centru Širokog Brijega, Mostara i dr.

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari