Pratite nas

BiH

Upravni odbor PIC-a je za izmjene izbornog zakona u BiH, ali ih ne namjerava nametati

Objavljeno

na

Političke stranke u Bosni i Hercegovini moraju same postići dogovor o izmjenama izbornog zakona kako bi se opći izbori mogli provesti u listopadu 2018. a europske države i SAD tu mogu biti samo moderator te od njih ne treba očekivati nametanje rješenja, izjavio je u petak u Sarajevu visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

On je novinarima kazao kako je to jedinstveno stajalište diplomata uključenih u procese u BiH te kako je ono preneseno i bosanskohercegovačkim političarima tijekom upravo završenih dvodnevnih razgovora s predstavnicima država-članica Upravnog odbija Vijeća za provedbu mira (PIC).

To je tijelo zasijedalo je u Sarajevu na razini političkih direktora ministarstava vanjskih poslova najutjecajnijih zapadnih država te Rusije i Turske.

Upravni odbor PIC-a ima zadaću analizirati provedbu Daytonskog sporazuma i odlučivati o mjerema koje međunarodna zajednica eventualno treba poduzeti.

Inzko je podsjetio kako je sjednica održana u uvjetima nestabilne političke situacije u BiH opterećene brojnim unutarnjim prijeporima te blokadom gotovo svih reformskih procesa.

Predstavnici država-članica PIC-a, kako je kazao Inzko, poručili su lokalnim političarima uključujući tu i članove Predsjedništva BiH da preuranjeni početak izborne kampanje ne može biti izlika za sveopće blokade u zemlji.

Stoga su zatražili da se intenziviraju međstranački pregovori kako bi se što prije usuglasile potrebne izmjene izbornog zakona a posebice dio koji se odnosi na novi način biranja zastupnika u Domu naroda Federacije BiH sukladno presudi Ustavnog suda BiH.

Stajalište je Upravnog odbora PIC-a i da se u izborni zakon što prije moraju ugraditi odredbe koje proistječu iz presuda Europskog suda za ljudska prava.

Zamjenik visokog predstavnika američki diplomat Dennis Hearne kazao je kako međunarodna zajednica očekuje da BiH odmah pokaže bitne rezultate u borbi protiv korupcije.

“To je apsolutni prioritet. Želimo vidjeti procesuiranje slučajeva korupcije pred sudovima”, kazao je Hearne.

Upravni odbor PIC-a iskazao je zabirnutost zbog zapaljive retorike kakva se koristi u BiH, posebice kada se pominje mogućnost novog rata, otcjepljenja dijelova zemlje ali i kada se niječu presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Inzko je izrijekom osudio izjave političara iz Republike Srpske u kojima se taj entitet tretira kao “država”. Istaknuo je kako je država samo BiH te da ona nije nikakva “unija država” kako to tvrdi Milorad Dodik.

U završnoj izjavi usvojenoj na sastanku Upravnog odbora PIC-a stoji i to kako se od političara u BiH traži “suzdržavanje od postupaka i retorike koji unose podjele, uključujući i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, povijesni revizionizam i provokativnu uporabu simbola”.

Zatražena je i jasna potpora Mehanizmu za međunarodne kaznene sudove (MICT) koji će naslijediti ICTY te puno poštivanje presuda što ih je izrekao Haaški tribunal.

Zaključke Upravnog odbora PIC-a ponovo nije poduprla Rusija a Inzko je pojasnio kako je to uslijedilo zbog pominjanja potrebe za nastavkom približavanja BiH članstvu u NATO-u što pak ne utječe na ostale aspekte suradnje meunarodne zajednice u BiH.

“Iako možda postoje različita viđenja svi dijelimo interes za nepovratnu stabilnost BiH i očuvanje njezinog teritorijalnog integriteta”, kazao je Inzko. (Hina)

Nino Raspudić: Tko se boji ‘uglednog Guardiana’ još?

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Kako se Iranska revolucionarna garda krila u BiH?

Objavljeno

na

Objavio

Saeed Qassemi

Qassemijeve izjave dolaze svega nekoliko dana nakon što je američki State Department označio IRGC kao ”stranu terorističku organizaciju”…

Iranska revolucionarna garda (IRCG) negirala je jučer tvrdnje jednog od svojih bivših generala da je ”nosio odoru iranskog Crvenog polumjeseca (IRCS) u vojne svrhe tijekom rata u BiH”, prenosi Radio Slobodna Europa (RSE).

Saeed Qassemi, umirovljeni general Iranske revolucionarne garde, ultrakonzervativac, poznat je po svojim kritikama na račun bivšeg reformističkog predsjednika Mohameda Khatamija i sadašnjeg umjerenog predsjednika Hasaana Rouhanija.

U intervjuu za internet portal Aparat, koji radi uz dopuštenje iranske vlade, Qassemi je izjavio da je posjetio BiH devedesetih godina kako bi trenirao muslimanske borce koji su se borili protiv Srba, dok je nosio uniformu Crvenog polumjeseca.

Glasnogovornik IRGC-a Ramazan Sharif odbacio je Qassemijeve izjave. ”Opaske Qassemija, koji je kratko, dragovoljno, boravio u BiH te je davno umirovljen, su njegovi osobni stavovi, lišeni kredibiliteta IRGC-a i mi ih ne dijelimo”, rekao je Sharif, a prenosi iranska agencija ISNA.

Džihadist koji je u Haagu otkrio istinu o suradnji mudžahedina, ‘Armije BiH” i ‘bošnjačkih’ vlasti

RSE ukazuje da Qassemijeve izjave dolaze svega nekoliko dana nakon što je američki State Department označio IRGC kao ”stranu terorističku organizaciju”, optužujući je da podupire militantne grupe širom svijeta.

I iranski Crveni polumjesec je, također, odbacio Qassemijeve tvrdnje i zaprijetio da će ga tužiti.

”Ako je pojedinac ili državno tijelo koristio logo ili uniformu IRCS-a za operacije koje su u suprotnosti s ciljevima i načelima Međunarodnog udruženja Crvenog križa, to se definitivno dogodilo bez dozvole ili koordinacije s IRCS-om”, priopćila je ta organizacija.

Tijekom intervjua, bivši zapovjednik IRGC-a hvalio se svojom ulogom i ponašanjem svojih drugova u ratu u BiH, dok su nosili uniforme IRCS-a. ”U BiH, u srcu Europe, mnogo se toga izdogađalo. Bili smo rame uz rame s Al-Quaedom.

Članovi Al-Qaede učili su od nas. Mudžahedini iz cijelog svijeta su došli u BiH i to je bio jedan od događaja. Uspostavljene su muslimanske jedinice džihadista, ustvrdio je Qassemi

 

El-Mudžahed – U BiH su došli nakon ratovanja u Afganistanu. Išli su u džihad po cijelom svijetu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Entiter RS uvodi pričuvni sastav svoje policije, FBiH upozorava da će odgovoriti istom mjerom

Objavljeno

na

Objavio

Parlament Republike Srpske u četvrtak je podržao nacrt zakona koji predviđa uvođenje do sada nepostojećeg pričuvnog sastava policije u tom entitetu, a Federacija BiH odmah je najavila da će, bude li takav zakon usvojen, morati posegnuti za sličnim mjerama.

Izmjene postojećeg zakona o policiji RS entitetska vlada predložila je s obrazloženjem da je to nužno zbog suočavanja s migrantskom krizom, odnosno zaštitom teritorija iako je to zadaća koja po zakonu pripada Graničnoj policiji BiH.

Iz te policijske agencije već dvije godine bez rezultata upozoravaju da im za cjelovit nadzor granične crte prema Srbiji i Crnoj Gori, zemljama iz kojih ilegalni migranti ulaze u BiH, nedostaje barem 500 policajaca.

Ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da bi djelatni policijski sastav u RS-u ubuduće mogao računati na potporu pričuvnih policajaca kojih bi bilo do tisuću i bili bi angažirani po potrebi.

Izmjene zakona kojima bi se to legaliziralo podržao je 51 od 83 zastupnika u Narodnoj skupštini RS.

Čim je nacrt izmjena zakona o policiji u RS-u dobio poporu u entitetskom parlamentu oglasio se član Predsjedništva BiH Željko Komšić upozorenjem da je to prijetnja sigurnosti u državi.

“S obzirom da na povećanje broja naoružanih pripadnika policije RS-a međunarodna zajednica ne reagira adekvatno, izgleda da će se morati odgovoriti recipročnim mjerama. Sumnjam da će se naoružavanje RS-a zaustaviti na ovome, a i da se zaustavi, postojeće stanje unosi uznemirenost među građane i opasno destabilizira ukupnu političku i sigurnosnu situaciju u državi”, izjavio je Komšić kako ga citira agencija Fena.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari