Connect with us

Religija i Vjera

Urbi et Orbi: Papa pozvao na prekid vojnih operacija u Gazi

Objavljeno

-

Foto: EPA

Papa Franjo pozvao je u blagoslovu Urbi et Orbi u ponedjeljak da se prekinu vojne operacije i popravi humanitarna situacija u Gazi i rekao da je rat put bez odredišta i da svijet treba reći ne oružju.

Papa Franjo rekao je da “preklinjući moli” da se oslobode Hamasovi taoci, prekinu vojne operacije u Gazi, a humanitarna situacija popravi

“Neka (mir) dođe u Izrael i Palestinu, gdje rat razara živote tih naroda. Grlim sve, a posebno kršćanske zajednice Gaze i cijele Svete Zemlje”, rekao je papa Franjo i pozvao da se zaustavi “raspirivanje sukoba”, a umjesto toga ide prema rješenju palestinskog pitanja uz snažnu političku volju i potporu međunarodne zajednice.

Papa je naglasio da moli za Ukrajinu, Siriju, Jemen, libanonski narod i za sve zemlje koje su poprište nasilnih sukoba te pozvao sve da mu se pridruže u molitvi za kraj svih ratova u svijetu.

“Reći da miru znači reći ne ratu, svakom ratu. S hrabrošću reći ne ratu. Rat je put bez odredišta i poraz bez pobjednika”, rekao je papa Franjo koji je kritizirao povećanje proizvodnje i prodaje oružja.

“Da bi se reklo ne ratu, mora se reći ne oružju”, naglasio je.

Poglavar Katoličke crkve pozvao je da svijet bude “glas nevinih, onih koji su umrli zbog nedostatka vode i hrane, glas onih koji ne mogu pronaći posao ili su ga izgubili, glas onih koji su prisiljeni napustiti svoju domovinu u potrazi za boljim životom”.

On je rekao u svojoj božićnoj poruci da su djeca koja umiru u ratovima, uključujući u Gazi, “mali Isusi današnjice” i da izraelski napadi ondje žanju “užasnu žetvu” nevinih civila.

Papa je napad Hamasovih militanata 7. listopada na Izrael nazvao “gnusnim”.

Govoreći sa središnjeg balkona bazilike svetog Petra tisućama ljudi na trgu ispod, pozvao je na zaštitu prava migranata širom svijeta. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari