Connect with us

Politika

Ured predsjednika RH:​​ Banožić nastavlja s neistinama o umirovljenju Burčula

Objavljeno

-

Ured predsjednika RH priopćio je u petak da ministar obrane Mario Banožić ‘nastavlja iznositi neistine’ o svojoj odluci o prijevremenom umirovljenju zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, i neka ministar ‘napokon kaže istinu o smjeni brigadira’.

“Ministar obrane Mario Banožić nastavlja iznositi neistine kako bi opravdao svoju odluku o prijevremenom umirovljenju zapovjednika PZB-e. Umjesto da objasni javnosti zašto je jednog uzornog, odlikovanog i najbolje ocijenjenog časnika HV-a preko noći potjerao iz vojske”, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika RH Zorana Milanovića.

“Ministar tvrdi kako je u zadnji čas, dan prije isteka mandata zapovjednika PBZ-e, dobio prijedlog da mu se mandat produlji za dva i pol mjeseca, do kraja 2021. godine. Ministar obrane laže. Ministar je pisani prijedlog načelnika Glavnog stožera  OSRH admirala Roberta Hranja dobio 11. listopada 2021.”, stoji u priopćenju Ureda predsjednika RH, uz koje je priložen i dokument koji, kako navode, ” to potkrepljuje”.

“Ministar laže kada tvrdi kako je za prijedlog prvi put čuo od savjetnika Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragana Lozančića, što nije istina. Savjetnik Lozančić je ministra došao pitati zašto ne želi odgovoriti na prijedlog da se brigadiru Burčulu produži mandat do kraja godine. Još jednom napominjemo kako su isto učinili dužnosnici Ureda PRH koji su izravno komunicirali i upozorili na to dužnosnike Vlade RH i Ureda predsjednika Vlade RH”, dodaje se u priopćenju.

Također se tvrdi da “ministar laže kada govori o tome kada je donesen zakon, po kojem je brigadir Burčul umirovljen”.

“Taj zakon je donesen 1999. i do danas je na snazi. Bez obzira otkad je zakon na snazi, ni jedan zakon ne daje jednom ministru ovlasti da šikanira vojnike, dočasnike i časnike po svojim političkim i osobnim kriterijima te ih preko noći tjera iz pobjedničke Hrvatske vojske”, navodi iz Ureda predsjednika RH. Kaži da “ministar obrane ne poznaje zakone” i da “hrvatskoj javnosti nije objasnio zašto je jednog uzornog časnika preko noći potjerao iz Hrvatske vojske”.

“O količini laži koje iznosi ministar obrane govori i njegova tvrdnja da je brigadir Burčul mogao biti zapovjednik još godinu dana: naime, ne samo da nije želio da brigadir Burčul ostane zapovjednik još godinu dana, već nije želio da ostane na toj dužnosti ni dva i pol mjeseca, pa ga je odmah 20. listopada prijevremeno umirovio”, ustvrdili su iz Ureda predsjednika RH.

U priopćenju zaključuju kako su “ministar obrane i Vlada RH izvršili grubi nasrtaj na uredno funkcioniranje sustava Oružanih snaga RH” i da predsjednik Republike Zoran Milanović neće dopustiti da se na ovakav način postupa s vojnicima, dočasnicima i časnicima Hrvatske vojske.

Ministar Banožić i danas odbacio optužbe 

Ministar obrane Mario Banožić i u srijedu navečer i danas je odbacio optužbe predsjednika Milanovića da je u slučaju umirovljenja zapovjednika Počasno zaštitne bojne (PZB) brigadira Elvisa Burčula Vlada ‘grubo nasrnula’ na uredno funkcioniranje Oružanih snaga RH.

Banožić je u izjavi hrvatskim novinarima ranije danas u Bruxellesu, gdje sudjeluje na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a, istaknuo kako je tu odluku donio prema važećim zakonskim propisima, koje su doneseni u vrijeme kada je Zoran Milanović bio premijer, Ivo Josipović predsjednik Republike,  a Ante Kotromonavić ministar obrane i upravo tada je, kaže, kroz izmjene zakona stavljen naglasak na ministra obrane.

“Mislim da predsjednik Milanović na ovoj način pokušava skrenuti pozornost, ali očito je da je riječ o njegovu osobnom odnosu s tim čovjekom i ne znam objasniti zašto sada tjera ovakav inat”, dodao je ministar Banožić. (Hina)

Plenković odgovorio Milanoviću: Ova cijela tirada očito zbog juga besprizorna je, netočna, bezobrazna…

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari