Connect with us

Politika

Ured predsjednika RH: Dodjela počasnih činova isključivo ovlast predsjednika

Objavljeno

-

Ured predsjednika Republike poručio je ministru obrane Mariju Banožiću da je pokušao sebi pripisati pravo davanja suglasnosti za dodjelu počasnih činova i da ga se konzultira iako te suglasnosti za odluke s njim nemaju nikakve veze jer su isključivo ovlast predsjednika.

Ministar Banožić ranije danas je ustvrdio da predsjednik Republike Zoran Milanović mnogo stvari čini ne uvažavajući sustav i zakone te da se trebao konzultirati s MORH-om oko počasnih činova i odlikovanja hrvatskim braniteljima koje će večeras dodijeliti u Uredu.

Ured predsjednika odgovorio je da se Banožić našao danas pozvanim tumačiti Zakon o službi u OSRH i pravo Predsjednika Republike da dodjeljuje počasne činove te da taj zakon nije vjerojatno ni pročitao, ali je svejedno pokušao sebi pripisati pravo davanja suglasnosti za dodjelu počasnih činova.

“On bi da se njega konzultira i traži suglasnost za odluke koje s njim baš nikakve veze nemaju jer su isključivo ovlast Predsjednika Republike”, navodi se u priopćenju koje je potpisao glasnogovornik Nikola Jelić.

Ured predsjednika je poručio da je jedini posao koji je Banožić trebao napraviti – kako mu to i zakon nalaže – jest predložiti kriterije i postupak za predlaganje koje u konačnici opet propisuje i donosi predsjednik Republike.

No, tvrde da Banožić od kada je ministar “nije ni prstom maknuo” da predsjedniku predloži kriterije, a nastavio je bezobrazno opstruirati i nakon što mu je Ured 26. srpnja 2021. poslao dopis kojim je od njega zatraženo žurno dostavljanje prijedloga kriterija.

Ministru obrane predbacuju da je “i u ovom slučaju pogazio zakon jer sve mrvice svoje pameti troši na smišljanje laži, podvala i štetočinskih poslova” te da ne razumije razliku između činova i počasnih činova.

Uz poruku da hrvatski branitelji i predsjednik Republike ne mogu biti taoci lažljivog opstruktora Ured je naveo da će počasne činove dobiti zaslužni hrvatski časnici, ratnici koji su ionako predugo čekali da im se i na taj način oda priznanje za doprinos u Domovinskom ratu.

“Banožića, koji nema ni trunke poštovanja prema tim časnim ljudima, niti će se pitati, a niti će se čekati da čovjek nedostojan dužnosti koju, na žalost, obnaša počne raditi svoj posao. Barem dotle dok mu DORH napokon ne pokuca na vrata”, kaže se u priopćenju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari