Connect with us

Politika

Ured predsjednika RH: Banožić nastavlja šikanirati vojni vrh i hrvatske vojnike

Objavljeno

-

Foto: Hina

Ured predsjednika RH Zorana Milanovića upozorio je u srijedu da ministar obrane Mario Banožić nastavlja sustavno zlostavljati vrh Hrvatske vojske i vojnike čime ugrožava djelovanje Oružanih snaga RH, za što odgovornim smatra predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

“Ministar obrane Mario Banožić nastavlja sustavno zlostavljati vrh Hrvatske vojske i sve veći broj hrvatskih vojnika, kojima i dalje uskraćuje isplatu pripadajućih materijalnih prava za uredno i zakonito izvršene zadaće”, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

Uz priopćenje je priložen dopis načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja ministru Banožiću, u kojemu ga obavještava o problemu neisplate zakonom propisanih materijalnih prava pripadnicima Počasno-zaštitne bojne, Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva za potporu i Pukovnije vojne policije, i to u zbirnom iznosu od 33.683 kuna.

Vezano za slučaj pružanja potpore OSRH Uredu predsjednika slanjem vojnika na ceremoniju 30. godišnjice ukopa hrvatskih branitelja poginulih u Kusonjama te 30. godišnjice osnutka 2. Topničkog diviziona Đakovo u Đakovu, iz Ureda predsjednika upozorili su da je Banožić optužio admirala Roberta Hranja za postupanje protivno Zakonu o obrani iako inspekcijski nadzor nije utvrdio nepravilnosti.

“Umjesto da objavi zapisnike Inspektorata obrane – kao što je to više puta tražio i predsjednik Republike – koji potvrđuju kako Glavni stožer OSRH ne postupa protivno zakonu kada pruža potporu Uredu predsjednika Republike, ministar obrane nastavio je svoje prljavo političko djelovanje koje je započeo, vidimo sada, još kao ministar državne imovine”, ističe se u priopćenju.

Ured predsjednika napominje kako je “napokon jasno i zbog čega ne želi javnosti otkriti zapisnike Inspektorata obrane: Taj ministar specijaliziran za lov u mutnom otkrio bi da sada zloupotrebljava hrvatske zakone na štetu Hrvatske vojske kao što je ranije zloupotrebljavao zakone na štetu državne imovine”.

Ustvrdili su pritom da je “Banožić u svojoj jadnoj namjeri da si dade na važnosti koju nema ni po Ustavu, niti po zakonu – a pogotovo nema po sposobnostima – slanjem gotovo 200 dopisa načelniku Glavnog stožera bezuspješno pokušao ispolitizirati i zastrašiti vojni vrh”, ali se ni u jednom dopisu ministar ne poziva na određenu zakonsku odredbu budući da nema takve koja bi njemu dala za pravo.

U Uredu predsjednika zaključuju da je Banožić nedosljedan sam sebi u svojim muljanima jer je u siječnju nakon što je dobio nalaz Inspektorata obrane prestao slati dopise u kojima optužuje vojni vrh da bi ih ovoga tjedna ponovo počeo slati. Upozoravaju da Banožić svojim “šikanoznim dopisima” pokazuje kako ne razumije Zakon o obrani, niti mu je stalo do poštivanja zakona”.

Banožića se u priopćenju naziva “lovcem u mutnom” koji se iz ministra državne imovine brzo prometnuo u dilera državne imovine i da sredio sebi korištenje jednog od najvećih stanova u državnom portfelju iako nije imao pravo na njega.

“Samo takav valjda mogao je biti nagrađen mjestom ministra obrane s kojega je nastavio lukrativno tumačenje i korištenje zakona. Ne znajući što je zadaća i uloga Hrvatske vojske, posuđivao je besplatno raketnu topovnjaču HRM-a, koristio vojne avione kao osobnu taxi službu, a vojnu mehanizaciju za osobnu promidžbu po svojoj izbornoj jedinici”, upozorava Ured predsjednika.

Drže da je nasrtajem na vojni vrh i hrvatske vojnike Banožić “prešao granicu na kojoj ga čeka polaganje računa”, smatra Ured predsjednika iz kojeg upozoravaju da Banožić zakonom propisanu isplatu materijalnih prava, nakon pripadnika Počasno zaštitne bojne, sada tatovski uskraćuje i vojnicima HRZ-a, Zapovjedništva za potporu i Pukovnije vojne policije.

Neisplaćivanje naknada u priopćenju se ocjenjuje kao “nezakonito otimanje”, a ministrove dopise načelniku Glavnog stožera “političkom agresijom na ustavni poredak i Hrvatsku vojsku”.

“Ministrov pokušaj da se ograniči ustavna ovlast predsjednika Republike kao Vrhovnog zapovjednika OSRH, omalovažavanje načelnika Glavnog stožera i šikaniranje hrvatskih vojnika nepopravljivo šteti funkcioniranju zapovjednog lanca, unosi nemir u Hrvatsku vojsku i ugrožava normalno djelovanje Oružanih snaga RH”, zaključuje Ured predsjednika.

Napominju da je predsjednik Republike o svemu već više puta upozorio i predsjednika Vlade ali se on, kažu oglušio na svaki argument i nastavlja štititi svog ministra pa će sva odgovornost za izglednu štetu u Hrvatskoj vojsci biti na Andreju Plenkoviću. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari