Connect with us

Hrvatska

Ured PRH: Predsjednik Milanović neće dopustiti nasrtaj dnevne politike na OSRH

Objavljeno

-

Iz Ureda Predsjednika RH priopćili su u srijedu da je prijevremenim umirovljenjem zapovjednika Počasno zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, Vlada izvršila nasrtaj na funkcioniranje sustava OS RH i da predsjednik Milanović neće dopustiti nasrtaj dnevne politike na OSRH.

“Postupanjem ministra obrane Marija Banožića, odnosno prijevremenim umirovljenjem zapovjednika Počasno zaštitne bojne (PZB) brigadira Elvisa Burčula, Vlada RH izvršila je grubi nasrtaj na uredno funkcioniranje sustava Oružanih snaga Republike Hrvatske”, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Zorana Milanovića.

Dodaje se da je “zapovjednik PZB-e umirovljen 20. listopada 2021. odlukom ministra obrane, suprotno prijedlogu načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Roberta Hranja koji je utvrdio kako je ostanak brigadira Burčula na dužnosti zapovjednika PZB-a potreba službe i u interesu Oružanih snaga RH”.

U priopćenju se ocjenjuje kako se “odlukom ministra obrane, pokušava voditi kadrovsku politiku u OSRH ne poštujući potrebe službe, odluke Predsjednika Republike kao Vrhovnog zapovjednika OSRH, kao ni prijedloge načelnika Glavnog stožera OSRH i to na način da bezrazložno i suprotno interesu OSRH tjera iz sustava obrane odlikovane časnike Hrvatske vojske”.

Iz Ureda predsjednika RH ističu da je brigadir Burčul dragovoljac Domovinskog rada koji se u obranu Domovine uključio u siječnju 1991., pohađao je ratne škole, a na dužnost zapovjednika PZB-e postavljen je odlukom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović 2016. godine.

“Odgovornu dužnost zapovjednika PZB-e obavljao je u mandatima dvoje predsjednika Republike, tri ministra obrane i dva načelnika Glavnog stožera OSRH, pri čemu nitko u tom razdoblju, pa ni sadašnji ministar obrane, nije imao primjedbe na njegov rad, već je redovito ocjenjivan najvišim ocjenama od strane svojih nadređenih”, napominju iz Ureda.

U priopćenju se ocjenjuje da je “iz postupanja ministra obrane razvidno” kako “Vlada RH pokušava samovoljno postavljati kadrove u postrojbi čiji je prvenstveni zadatak zaštita, osiguranje i pružanje potpore Predsjedniku Republike kao Vrhovnom zapovjedniku OSRH, ne vodeći pri tome računa o potrebama službe”.

“Predsjednik Republike, nastojeći zaštititi sustav upravljanja i zapovijedanja u OSRH, razgovarao je osobno s ministrom obrane i upozorio ga na moguće posljedice njegovog postupanja, a isto su učinili dužnosnici Ureda Predsjednika RH, koji su izravno komunicirali i upozorili na to dužnosnike Vlade RH i Ureda predsjednika Vlade RH.

Predsjednik Republike neće dopustiti nasrtaj dnevne politike na OSRH i zloupotrebu zakonskih ovlaštenja na štetu pripadnika OSRH, posebice časnika HV-a koji su i hrvatski branitelji te će poduzeti sve što je u okviru njegovih ustavnih ovlasti kako bi zaštitio integritet Hrvatske vojske”, zaključuje se u priopćenju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari