Connect with us

Iz Svijeta

Ursula von der Leyen: EU spreman razgovorati o ukidanju patenata za cjepiva

Objavljeno

-

Europska unija spremna je razgovarati o američkom prijedlogu za ukidanje prava intelektualnog vlasništva na cjepivo protiv covida-19 u okviru napora da se što prije riješi kriza uzrokovana pandemijom.

“Europska unija spremna je razgovarati o svakom prijedlogu za rješavanje krize na učinkovit i pragmatičan način. Stoga smo spremni razgovarati i o tome bi kako američki prijedlog o ukidanju prava intelektulanog vlasništva za cjepiva protiv covida 19 mogao pridonijeti tom cilju”, rekla je je von der Leyen u govoru u Firenci.

Europska unija je do sada zajedno s nekoliko zemalja, koje imaju snažnu farmaceutsku industriju, poput Švicarske i Velike Britanije bila protiv ideje u ukidanju patenata za cjepiva protiv covida-19.

Južna Afrika i Indija prve su predložila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji ukidanje patenata na cjepiva protiva covida-19, a to su podržale brojne zemlje u razvoju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, prošli mjesec primijenjeno je 700 milijuna doza cjepiva u svijetu, ali od toga je samo 0,2 posto bilo u siromašnim zemljama.

Von der Leyen je istaknula da se proces cijepljenja u Europi znatno ubrzao, da se svake sekunde cijepi 30 Europljana te ponovila da će već u srpnju biti cijepljeno 70 posto odrasle populacije u Europskoj uniji.

Predsjednica Komisije ističe da je Europa to postigla unatoč činjenici što nije zabranjivala izvoz cjepiva poput drugih.

“Neki mogu reći da su zemlje poput Sjedinjenih Država ili Ujedinjenog Kraljevstva bile brže u početku, ali Europa je postigla ovaj uspjeh i istodobno ostala otvorena prema svijetu. Dok drugi domaću proizvodnju cjepiva zadržavaju za sebe, Europa je glavni izvoznik cjepiva u svijetu”, rekla je von der Leyen. (Hina)

Ivica Šola: Europa je velika prijevara u funkciji Sorosa, a ne europskih naroda

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari