Connect with us

Iz Svijeta

Ursula von der Leyen: EU želi povećati proizvodnju streljiva i za Ukrajinu i za sebe

Objavljeno

-

Foto: EPA

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u subotu da bi se EU mogla udružiti s vojnom industrijom kako bi se povećala proizvodnja streljiva za Ukrajinu i za obnovu vlastitih zaliha.

Taj je plan usporedila s onim što je Unija učinila u pandemiji kada je trebalo proizvesti goleme količine cjepiva protiv koronavirusa.

“Mogli bismo razmisliti o velikim ugovorima koji bi obrambenim tvrtkama omogućili da ulože u proizvodne linije da bi ubrzale proizvodnju i povećale količine koje mogu isporučiti”, rekla je von der Leyen na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

Istaknula je da Unija ne može čekati mjesecima i godinama da bi obnovila svoje vojne zalihe ili poslala Ukrajini granate velikog kalibra.

“Sada je trenutak da se poveća proizvodnja onoga što je potrebno Ukrajini, poput standardizirane municije”, rekla je von der Leyen.

Slanje golemih količina streljiva u Ukrajinu izazvalo je zabrinutost nekih članica Unije da bi mogle isprazniti svoje zalihe. Okupljeni u glavnom gradu Bavarske, zapadni čelnici su u petak najavili intenziviranje vojne pomoći Ukrajini, uključujući streljivo i naoružanje, posebno tenkove. (Hina)

Američka vojska kupuje topničko streljivo za gotovo milijardu dolara

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas