Connect with us

Pregled

Ursula von der Leyen: Imam dobre vijesti za Hrvatsku

Objavljeno

-

– Imam dobre vijesti za Hrvatsku. Od sutra će Hrvatskoj biti dostupno 500 mil. eura iz programa SURE. To su osobito dobre vijesti za zaposlene i tvrtke jer im programom SURE poručujemo: ne otpuštajte radnike, mi ćemo isptatiti dio njihovih plaća čak i ako ne rade dovoljno, izjavila je u ekskluzivnom razgovoru za HRT predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

– Ne zadržite li radnike i njihovo znanje i vještine nećete moći preuzeti nove narudžbe kada se oporavite, dodala je. Von der Leyen je naglasila je da je ovo mjera koja će zaštititi tvrtke i radnike tijekom pandemije, dok se ekonomija ne oporavi. Dodaje da će druga tranša Hrvatskoj biti isplaćena kasnije – u ukupno 1 mlrd eura iz SURE programa.

Hrvatskoj 6 milijardi eura iz programa “Sljedeća generacija”

Von der Leyen smatra da gospodarstvu treba puno više od SURE programa, pa je Komisija predložila program za oporavak “Sljedeća generacija EU-a” iz kojeg će Hrvatskoj biti na raspolaganju 6 mlrd. eura. “Želimo to zajednički investirati u modernizaciju, u “novi zeleni dogovor”, kako bi naše jedinstveno tržište postalo jače, rekla je Von der Leyen. Pozvala je sve članice da imaju na umu kako je EU u jako dubokoj krizi izazvanoj pandemijom te da radnici i tvrtke trebaju ta sredstva.

Ugovor s Cure Vacom za 405 milijuna doza cjepiva

Predsjednica EK Ursula von der Leyen objavila je da će Komisija već sutra imati još jedan ugovor o nabavi cjepiva protiv koronavirusa – s europskom  farmaceutskom tvrtkom Cure Vac za 405 milijuna doza cjepiva. Ovo je 5. ugovor koji je  EK potpisala s nekom farmaceutskom  tvrtkom. Moramo osigurati da su cjepiva učinkovita i sigurna. Čim dobijemo cjepivo, svaka država članica će istovremeno pod istim uvjetima na njih imati pristup, rekla je čelnica Komisije.

Plan za borbu protiv terorizma

Čelnica komisije najavila je kako će Europska komisija 9. prosinca postaviti plan za borbu protiv terorizma, a prije toga, krajem studenog predstavit će plan za integraciju i inkluziju. Osnažit ćemo Europol i Eurodec. Sve je to dio agende za borbu protiv terorizma, rekla je Von der Leyen.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari