Connect with us

Kronika

Ursula von der Leyen o poniženju u Turskoj: Osjećala sam se žalosno, povrijeđeno, usamljeno…

Objavljeno

-

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen snažno je u ponedjeljak osudila način na koji je tretirana tijekom posjeta Turskoj, kada je ostala bez stolca ističući da se to dogodilo zato što je žena.

“Ne nalazim nikakva opravdanja za to kako sam tretirana. To se dogodilo zato što sam žena”, izjavila je von der Leyen u raspravi u Europskom parlamentu u kojoj je, vezano uz odnose EU-Turska, dominiralo upravo pitanje tzv ‘sofagate’.

U raspravi je sudjelovao i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, kojeg su mnogi zastupnici kritizirali zašto nije odmah reagirao i spriječio poniženje predsjednice Europske komisije, piše JutarnjiList

Ursula von der Leyen i Charles Michel posjetili su 6. travnja Tursku. Prilikom susreta s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, Michel je sjeo na stolac odmah pored Erdogana, dok je von der Leyen morala sjesti na obližnji kauč sa strane, a preko puta nje na drugom kauču bio je turski ministar vanjskih poslova.

Po tome je ispalo da je von der Leyen tretirana kao Michelova ministrica. Na snimci se jasno čuje “hm” Ursule von der Leyen kada je shvatila da za nju nema mjesta pored Erdogana.

Predsjednik Europskog vijeća Michel uopće nije reagirao. Incident je u medijima dobio ime ‘sofagate’.

Charles Michel: Loše spavam nakon gafa s kaučem

Von der Leyen je istaknula da za različiti tretman predsjednika Europskog vijeća i Komisija nema nikakva uporišta u europskim ugovorima. “Bi li se to dogodilo da sam bila u odijelu i kravati?”, upitala je von der Leyen.

“Ja sam prva žena predsjednica Europske komisije. Očekivala sam da tako budem tretirana prilikom posjeta Turskoj, kao predsjednica Komisije, ali nisam”, dodala je.

“Osjećala sam se žalosno, povrijeđeno, usamljeno, kao žena i kao Europljanka. Tu nije riječ o protokolarnom rasporedu sjedenja, ovdje se radi o samoj biti onoga što mi jesmo, vrijednostima koje Unija zastupa. To pokazuje i koliko smo još daleko od toga da žene budu tretirane ravnopravno, uvijek i svuda”, rekla je vidljivo ljutita von der Leyen.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas