Connect with us

Ukrajina

Ursula Von der Leyen: Podrška Ukrajini košta, ali sloboda nema cijenu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Podrška Ukrajini košta, ali sloboda je „neprocjenjiva“, rekla je u četvrtak šefica Europske komisije Ursula von der Leyen u Kijevu i u vrijeme rasta inflacije i visokih cijena energenata u Europi i pozvala na nastavak naoružanja Ukrajine čestitajući joj na vojnim uspjesima.

Europske sankcije Rusiji imaju dubok i vidljiv utjecaj, rekla je u Kijevu nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

O potencijalnim posljedicama rasta cijena u Europi Von der Leyen je kazala da podrška Ukrajini „ima visoku cijenu“, no „sloboda, međunarodni poredak mira i demokracija neprocjenjivi su“.

Predsjednica EK-a u četvrtak je stigla u svoj treći posjet ukrajinskoj prijestolnici od početka ruske invazije i čestitala Ukrajini na nedavnim vojnim uspjesima u borbi protiv Rusa.

“Znam da još treba doći do konsolidacije, no ipak je impresivno vidjeti hrabrost ukrajinskih oružanih snaga”, rekla je na konferenciji s ukrajinskim predsjednikom.

Naglasila je da preporučuje državama EU-a da i dalje Ukrajini pomažu naoružanjem, prenosi agencija dpa.

„Apsolutno je ključno i potrebno podržati Ukrajinu vojnom opremom nužnom za obranu, a dokazala je da u tome i uspijeva kad je dobro opremljena“, kazala je.

Sam EU ne posjeduje vojnu opremu, no njegove članice su Kijevu već poslale 2,5 milijardi eura vrijedno naoružanje.

Europski parlament u četvrtak je podržao još 5 milijardi dolara pomoći nakon što je Europska investicijska banka (EIB) u srijedu odobrila prvi dio pozajmice od 1,6 milijardi eura.

Von der Leyen je u srijedu najavila i financijsku pomoć u rekonstrukciji oštećenih škola vrijednu 100 milijuna eura. Na Twitteru je u četvrtak objavila da je EU izdvojio još 150 milijuna eura pomoći za izbjeglice unutar zemlje jer se „Ukrajina treba pripremiti za zimu“.

„Nikad nećemo uspjeti žrtvovati koliko Ukrajinci gube sa svojim domovima ili kad plaču za svojim voljenima kojih više nema“, kazala je.

„Dogovorili smo da ćemo raditi najviše što možemo da Ukrajina ima više posla, više prihoda – pristup Ukrajine jedinstvenom europskom tržištu je moguć“, dodala je, spomenuvši i smanjivanje carina za Ukrajinu.

“Vaši europski9 prijatelji bit će uz vas onoliko koliko bude potrebno. Vaši smo prijatelji zauvijek”, rekla je prema agenciji AFP.

Čelnica Europske komisije najavila je posjet Kijevu u utorak u Europskom parlamentu u Strasbourgu u nazočnosti prve dame Ukrajine Olene Zelenske.

Proces pristupanja Ukrajine Europskoj uniji “na dobrom je putu”, rekla je Von der Leyen u Kijevu.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU nekoliko dana nakon početka ruske invazije i dobila je status kandidata za manje od četiri mjeseca.

“Impresivna je brzina, odlučnost, preciznost kojom napredujete”, rekla je na konferenciji sa Zelenskim.

Tema razgovora u Kijevu bila je i integracija Ukrajine u jedinstveno tržište Europske unije koje jamči slobodno kretanje roba, kapitala, usluga i ljudi.

U utorak je von der Leyen također predložila uključivanje Ukrajine u zonu besplatnog roaminga EU-a za korisnike mobilnih uređaja, koja omogućuje pozive, tekstualne poruke i korištenje mobilnog interneta u inozemstvu bez dodatnih troškova. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas