Connect with us

EU

Ursula von der Leyen: Proces proširenja EU-a treba ubrzati

Objavljeno

-

Foto: EPA

Proces proširenja Europske unije potrebno je ubrzati, rekla je predsjednica Europska komisija von der Leyen u srijedu u Strasbourgu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

“Budućnost Ukrajine je u našoj Uniji. Budućnost zapadnog Balkana je u našoj Uniji. Budućnost Moldavije je u našoj Uniji. I znam koliko je europska perspektiva važna za mnoge ljude u Gruziji”, rekla je von der Leyen.

Njemačka političarka rekla je da su bloku od 27 zemalja potrebne reforme i podržala reviziju Ugovora o Uniji “ako i gdje je to potrebno”, ali poručila da ne treba čekati da se to dogodi da bi se ubrzala europska integracija.

“Unija koja je spremna za proširenje može se brže postići”, a preduvjet za to je odgovoriti na praktična pitanja kako će Unija s više od 30 zemalja funkcionirati u praksi, naglasila je von der Leyen.

Srbija i Crna Gora vode pregovore, ali prilično sporo, Sjeverna Makedonija i Albanija tek su ih službeno otvorile 2022., Ukrajina, Moldavija i BiH dobile su prošle godine status kandidata, a Kosovo ima status potencijalnog kandidata.

Njemačka političarka čiji je mandat na čelu Komisije u prvoj polovici mandata obilježila pandemija koronavirusa, a potom rat u Ukrajini, održala je posljednji govor o stanju Unije prije europskih izbora.

Von der Leyen uvodno se obratila biračima, posebno mladima koji će 2024. prvi put izaći na europske izbore.

“Za nešto manje od 300 dana Europljani će izaći na izbore u našoj jedinstvenoj i izvanrednoj demokraciji. Kao i na svakim drugim izborima, bit će to vrijeme da se ljudi osvrnu na stanje naše Unije i poslu koji obavljaju oni koji ih predstavljaju. To će biti vrijeme odluke o tome kakvu budućnost i kakvu Europu žele”, rekla je von der Leyen.

Prvi govor o stanju Unije održao je Jose Manuel Barosso 2013., tradiciju je nastavio Jean-Claude Juncker, a potom von der Leyen. (Hina)

Von der Leyen: Rođena je geopolitička unija

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari