Connect with us

Ukrajina

Ursula Von der Leyen stigla u Kijev na razgovore

Objavljeno

-

Foto: EPA / arhiva

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen stigla je u četvrtak u Kijev na sastanke kojima je svrha istaknuti potporu Ukrajini dok se bliži prva godišnjica ruske invazije.

“Dobro je vratiti se u Kijev, četvrti put od početka ruske invazije. Ovaj put, sa svojim timom povjerenika”, napisala je na Twitteru ispod fotografije dolaska na kijevski željeznički kolodvor.

“Ovdje smo zajedno kako bismo pokazali da EU stoji uz Ukrajinu čvrsto kao i uvijek. I kako bismo dodatno produbili našu potporu i suradnju”, dodala je.

Članovi Europske komisije sastat će se u četvrtak s članovima ukrajinske vlade.

U petak će se Von der Leyen i predsjedavajući Europskog vijeća Charles Michel sastati s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem na samitu EU-Ukrajina.

Dvodnevni posjet dolazi nakon što je ukrajinska vlada objavila priopćenje u kojem se kaže da od EU-a očekuje smjernice za početak službenih pregovora o članstvu “što je brže moguće i što uspješnije”.

Pristupanje je vrlo složen i dugotrajan proces usklađivanja sa zajedničkom pravnom stečevinom EU-a koji se sastoji od više koraka i svladavanja prepreka od statusa kandidata, koji Ukrajina ima od prošlog ljeta, do službenih pregovora koji su u prošlosti ponekad trajali više od desetljeća.

Na sastanku će se vjerojatno priznati napredak Ukrajine u nekim područjima, poput reformi pravosuđa, te će se raspravljati o drugim oblicima kratkoročne i dugoročne potpore.

Očekuje se da će EU najaviti obuku dodatnih 15.000 vojnika kao dio aktualne misije obuke, a vjerojatno će se razgovarati i o financijskoj i humanitarnoj potpori te kontinuiranoj pomoći za održavanje izvoza hrane unatoč ratu.

Na dnevnom redu je i potpora EU-a najavljenom planu Zelenskija u 10 točaka za ponovnu uspostavu mira, obnovu Ukrajine i pravdu za ratne zločine koje je počinila Rusija.

Raspravljat će se i o ukidanju naknada za roaming za ukrajinske korisnike mobilnih telefona u sklopu nastojanja da se ukrajinsko gospodarstvo približi jedinstvenom tržištu EU-a. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari