Connect with us

Kultura

Uručeno priznanje američkom Hrvatu – Michaelu Palaichu

Published

on

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.) u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata u zagrebačkom hotelu Westin svečano je uručila Veliku zlatnu plaketu -Michaelu Palaichu.

Riječ je o američkom Hrvatu treće generacije i autoru dokumentarnog filma „Bleiburška tragedija“ te knjige – „Za Hrvatsku moje bake“, (nedavno je prevedena i na hrvatski), u kojoj je opisao na koji je način na početku hrvatskog obrambenog Domovinskog rata pomagao hrvatskim braniteljima u borbi za slobodu, odnosno sve ono što mu je o Hrvatskoj pričala njegova baka.

Danas je u mirovini. Živi u Hrvatskoj i Arizoni sa suprugom Sandrom.

Priznanje su mu svečano uručili Mladen Pavković, predsjednik UHBDR91. i Ivica Matošević, predsjednik  UDVDR RH Grada Zagreba (na slici).

– Iznimno sam sretan što su i hrvatski branitelji prepoznali moje aktivnosti u vrijeme Domovinskog rata ,kada sam bio više tu nego u Arizoni. Uvijek sam nastojao i prenijeti svijetu što se ovdje događa.

Naravno, imao sam i problema, pa je tako američka Vlada 1996. podigla optužnicu protiv mene zbog „krijumčarenja oružja  i opreme za noćno gledanje“ koje je bilo namijenjeno hrvatskim braniteljima. Srećom, sve je dobro završilo, jer se u to vrijeme i hrvatska Vlada založila za mene. Imao sam sreću i čast susresti se i s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom – rekao je dobitnik ovog već tradicionalnog braniteljskog priznanja.

I.P.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari