Connect with us

Kronika

Uskok provodi dodatne izvide zbog novih Mamićevih izjava

Objavljeno

-

HINA

Uskok je u ponedjeljak izvijestio da provodi dodatne izvide zbog novih izjava i podataka koje pravomoćno osuđeni bivši čelnik GNK Dinamo Zdravko Mamić svakodnevno iznosi i objavljuje u medijima i na društvenim mrežama.

Iz Uskoka poručuju da su u međuvremenu ispitali veći broj osoba “u svojstvu građana” te uputili 13 dodatnih zahtjeva za prikupljanje potrebnih podataka, kao i još jednu zamolnicu za međunarodnu pravnu pomoć.

Uskok je ranije izvijestio da je još u listopadu prošle godine započeo s provjerama Mamićevih navoda u kojima on navodno potkrepljuje svoje optužbe na račun sudaca. Od primitka Mamićevih optužbi na prijenosnoj memoriji (USB stick) u listopadu 2020. do sredine ožujka upućeno je 118 zahtjeva za prikupljanje podataka, od kojih je prvih šest upućeno istog dana primitka, a u istom razdoblju je ispitana 31 osoba u svojstvu građana, izvijestio je Uskok sredinom ožujka.

Zdravko Mamić je u listopadu dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. ožujka je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, suce osječkog Županijskog suda Zvonka Vekića i Darka Krušlina, a predsjednika toga suda Zvonka Vrbana nazvao “kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen”.

Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti sa sucima Darkom Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze, i da je o svemu obavijestio DORH.

Zbog fotografija s USB sticka, kojeg je osuđenik Zdravko Mamić dostavio DORH-u, a objavljene su u medijima, predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban je Državnom sudbenom vijeću (DSV) poslao zahtjev za pokretanje razrješenja sudačke dužnosti sudaca Darka Krušlina i Zvonka Vekića koji su se družili sa Zdravkom Mamićem.

Vrhovni sud: Optužbe na račun sudaca djelotvorno istražiti

Opća sjednica Vrhovnog suda, koju čine predsjednik i svi suci najvišeg suda, zaključila je u petak da optužbe na račun sudaca treba djelotvorno istražiti pa makar dolaze i od osuđenih osoba, jer svi suci ne smiju biti taoci neprovjerenih optužbi.

Zdravko Mamić je u međuvremenu pozvao putem društvenih mreža suce koje je u svojim javnim istupima prozvao za korupciju da podnesu ostavke, navodeći kao i u nekoliko ranijih objava da je došlo vrijeme za ”reformu pravosuđa”.

Predsjednika osječkog Županijskog suda Zvonka Vrbana, suca tog suda Antu Kvesića, suca Visokog prekršajnog suda Nediljka Bobana i predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu Mamić je pozvao je da što prije podnesu ostavke jer ih, kako je zapisao na Facebooku, čeka sudbina sudaca osječkog Županijskog suda Darka Krušlina i Zvonka Vekića.

Bivši čelnik Dinama pobjegao je u BiH, čiji je državljanin, sredinom 2018. uoči izricanja nepravomoćne presude osječkog suda za izvlačenje novca iz zagrebačkog nogometnog kluba koju je Vrhovni sud 15. ožujka u većem dijelu potvrdio.

Najviši sud Mamiću je potvrdio kaznu od 6,5 godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Zoranu Mamiću smanjio je kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora. Mamić je kazao da će, “ako do toga dođe” kaznu služiti u BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari