Pratite nas

Religija i Vjera

Uskrs – najveći događaj u povijesti!

Objavljeno

na

U povijesti čovječanstva bilo je mnogo velikih događaja! Veliki događaji, bilo pozitivni bilo negativni, utječu na tijek povijesti.

Zacijelo, nijedan povijesni događaj nije usmjerio ljudsku povijest kao što je to učinio događaj Isusove muke, smrti i uskrsnuća.

Njegovim uskrsnućem prihvaćamo i novu filozofiju povijesti – filozofiju ljubavi, praštanja, služenja, sebedarja… Isus je dva dana prije zadnjeg slavlja Pashe svojim suradnicima ponovno najavio kako će biti razapet.

Jeruzalemski čelnici okupljeni su u vijećnici i traže način kako ga ukloniti iz naroda. Pronašli su metodu. I to najgoru! Nagovorili su jednoga njegova suradnika, učenika, apostola, da ga izda za trideset srebrenika.

Učenik Juda Iškariotski pristaje izdati Učitelja poljupcem. Isus ne dopušta učenicima da ga brane mačem.

Na Posljednjoj večeri, prije nego su ga uhitili u Getsemanskom vrtu na Maslinskoj gori te mučili po dvorovima i raspeli na križ izvan Jeruzalema na Kalvariji, Isus je ustanovio Euharistiju, svećenički red i dao zapovijed ljubavi. Želio je trajno biti nazočan među svojim sljedbenicima zato je ustanovio svetu misu!

Na Posljednjoj večeri oprao je noge svojim učenicima. Kad je završio taj čin, reče im: “Razumijete li što sam vam učinio? Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam. Ako, dakle, ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge.

Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih”. (Iv 13, 12-15) Isus je pokazao hrabrost služenje i poniženja. Teško je služiti ako nas Isus nije duboko dodirnuo u dušu! Nakon Posljednje večere započela je najveća drama.

Samoća, izdaja, hvatanje, osuda Velikoga svećeničkog vijeća, zataja najhrabrijeg učenika Petra, politička osuda, izrugivanje, bičevanje, udaranje po glavi, nošenje križa, razapinjanje, pogrđivanje i smrt te čuvanje groba. Mislili su narodni vođe kako će njegovom smrću s Njim biti svršeno.

Međutim, dolazi do povijesnog preokreta. Preokreta koji je najsnažnije promijenio povijest svijeta i svake osobe. Isus je uskrsnuo. U teškoj situaciji dvije žene imaju hrabrosti otići na njegov grob. Dvije Marije žele iskazati svoj pijetet. Na grobu susreću anđela koji ih hrabri i reče što se dogodilo s Isusom Raspetim.

Šalje ih učenicima s porukom: “Uskrsnuo je!” Na povratku i same susreću Uskrslog! S groba su otrčali i stražari da jave svojim čelnicima. Bili su slabi! Dopustili su da ih nagovore i potplate! Za novac su počeli širiti lažnu informaciju!

Ipak, snažnija je bila istina! Vijest dviju Marija imala je snagu, ne snagu javnog mnijenja nego snagu svjedočenja! Njihova vijest okupila je jedanaestoricu raspršenih i strahom ispunjenih Isusovih učenika! Ohrabrili su se! I sami su susreli Uskrslog!

Više nikakve prijetnje i zastrašivanja nisu ih mogli spriječiti! Ni smrt ih nije mogla prestrašiti i zaustaviti! Pošli su naviještati svijetu: život je jači od smrti, ljubav je jača od mržnje, praštanje je jače od osvete… Promijenili su svijet!

Neka i nas uskrsli Krist promijeni kako bismo iz dana u dan postajali ljudi koji danas istinski žive Uskrs! Svim čitateljima Večernjeg lista koji slave Uskrs neka bude sretan i blagoslovljen.

Fra Iko Skoko / VL

 

 

U povodu Uskrsa vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić pozvao vjernike na ustrajavanje u činjenju dobra

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Svetkovina Presvetog Trojstva, najvećeg otajstva kršćanske vjere

Objavljeno

na

Objavio

‘U ime Oca i Sina i Duha Svetoga!’

„Sveti Augustin htio je napisati knjigu o Presvetomu Trojstvu, ali mu nikako nije polazilo za rukom. Tada je usnuo san: vidio je sebe kako šeće obalom mora i vidi dijete na plaži. Dijete je školjkom presipalo morsku vodu u rupu u pijesku. Augustin ga je upitao: ‘Što radiš?’ – Dijete je odgovorilo: ‘Želim presuti more u ovu rupicu.’ – Tu su se velikom filozofu otvorile oči: ‘Upravo tako nemoguću stvar pokušavam i ja jer želim svojim ograničenim razumom shvatiti tajnu Presvetoga Trojstva.’“

Tajna Presvetog Trojstva najveće je otajstvo kršćanske vjere, otajstvo iz kojeg je izašla povijest spasenja.

Kršćanska vjera je vjerovanje u jednoga Boga u Tri Osobe. Svetkovina Presvetog Trojstva slavi se drugačije od ostalih blagdana u crkvenoj godini. Ovdje se slavi temeljna istina vjere o Bogu koji je, kako Katekizam Katoličke Crkve kaže, ‘jedan u trim božanskim osobama: Ocu, Sinu i Duhu Svetomu’.

Crkva i svaki vjernik, slaveći Presveto Trojstvo, zahvaljuje Bogu na djelima stvaranja, otkupljenja i posvećenja ljudskog roda i pojedinačno svakog čovjeka. Ovim blagdanom ispovijedamo da je Bog nad svim, sve je po njemu i on je u svemu. Nad svime kao Otac, sve je stvorio po svome Sinu, a u svemu prebiva u Duhu Svetomu.

Vjerujemo da je sa svima nama milost Gospodina našega Isusa Krista, ljubav Boga Oca i zajedništvo Duha Svetoga. Već na ulazu u Crkvu, nakon što smo prstom dotaknuli blagoslovljenu vodu i prekrižili se izgovarajući riječi: ‘U ime Oca i Sina i Duha Svetoga!’ ispovijedamo Presveto Trojstvo – vjeru u jednoga jedinoga Boga u tri osobe: Oca i Sina i Duha Svetoga. I sav naš kršćanski život, od krštenja do smrti, nosi pečat vjere u Presveto Trojstvo.

(laudato.hr)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

U Notre-Dame održana misa sa zaštitnim kacigama

Objavljeno

na

Objavio

Točno dva mjeseca nakon katastrofalnog požara – u pariškoj katedrali Notre-Dame služila se prva misa.

Održana je u kapeli u istočnom dijelu zdanja, iza glavnog oltara, jer je svod središnjeg dijela katedrale znatno oštećen.

Svećenici i vjernici na glavama su tijekom mise imali zaštitne kacige. Misu je uživo prenosila katolička televizija KTO-TV.

U požaru katedrali Notre-Dame uništen je krov sagrađen u 12. stoljeću te kupola iz 19. stoljeća.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari