Pratite nas

Religija i Vjera

Uskrs – najveći događaj u povijesti!

Objavljeno

na

U povijesti čovječanstva bilo je mnogo velikih događaja! Veliki događaji, bilo pozitivni bilo negativni, utječu na tijek povijesti.

Zacijelo, nijedan povijesni događaj nije usmjerio ljudsku povijest kao što je to učinio događaj Isusove muke, smrti i uskrsnuća.

Njegovim uskrsnućem prihvaćamo i novu filozofiju povijesti – filozofiju ljubavi, praštanja, služenja, sebedarja… Isus je dva dana prije zadnjeg slavlja Pashe svojim suradnicima ponovno najavio kako će biti razapet.

Jeruzalemski čelnici okupljeni su u vijećnici i traže način kako ga ukloniti iz naroda. Pronašli su metodu. I to najgoru! Nagovorili su jednoga njegova suradnika, učenika, apostola, da ga izda za trideset srebrenika.

Učenik Juda Iškariotski pristaje izdati Učitelja poljupcem. Isus ne dopušta učenicima da ga brane mačem.

Na Posljednjoj večeri, prije nego su ga uhitili u Getsemanskom vrtu na Maslinskoj gori te mučili po dvorovima i raspeli na križ izvan Jeruzalema na Kalvariji, Isus je ustanovio Euharistiju, svećenički red i dao zapovijed ljubavi. Želio je trajno biti nazočan među svojim sljedbenicima zato je ustanovio svetu misu!

Na Posljednjoj večeri oprao je noge svojim učenicima. Kad je završio taj čin, reče im: “Razumijete li što sam vam učinio? Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam. Ako, dakle, ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge.

Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih”. (Iv 13, 12-15) Isus je pokazao hrabrost služenje i poniženja. Teško je služiti ako nas Isus nije duboko dodirnuo u dušu! Nakon Posljednje večere započela je najveća drama.

Samoća, izdaja, hvatanje, osuda Velikoga svećeničkog vijeća, zataja najhrabrijeg učenika Petra, politička osuda, izrugivanje, bičevanje, udaranje po glavi, nošenje križa, razapinjanje, pogrđivanje i smrt te čuvanje groba. Mislili su narodni vođe kako će njegovom smrću s Njim biti svršeno.

Međutim, dolazi do povijesnog preokreta. Preokreta koji je najsnažnije promijenio povijest svijeta i svake osobe. Isus je uskrsnuo. U teškoj situaciji dvije žene imaju hrabrosti otići na njegov grob. Dvije Marije žele iskazati svoj pijetet. Na grobu susreću anđela koji ih hrabri i reče što se dogodilo s Isusom Raspetim.

Šalje ih učenicima s porukom: “Uskrsnuo je!” Na povratku i same susreću Uskrslog! S groba su otrčali i stražari da jave svojim čelnicima. Bili su slabi! Dopustili su da ih nagovore i potplate! Za novac su počeli širiti lažnu informaciju!

Ipak, snažnija je bila istina! Vijest dviju Marija imala je snagu, ne snagu javnog mnijenja nego snagu svjedočenja! Njihova vijest okupila je jedanaestoricu raspršenih i strahom ispunjenih Isusovih učenika! Ohrabrili su se! I sami su susreli Uskrslog!

Više nikakve prijetnje i zastrašivanja nisu ih mogli spriječiti! Ni smrt ih nije mogla prestrašiti i zaustaviti! Pošli su naviještati svijetu: život je jači od smrti, ljubav je jača od mržnje, praštanje je jače od osvete… Promijenili su svijet!

Neka i nas uskrsli Krist promijeni kako bismo iz dana u dan postajali ljudi koji danas istinski žive Uskrs! Svim čitateljima Večernjeg lista koji slave Uskrs neka bude sretan i blagoslovljen.

Fra Iko Skoko / VL

 

 

U povodu Uskrsa vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić pozvao vjernike na ustrajavanje u činjenju dobra

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Kardinal Angelo De Donatis otvara ovogodišnji Mladifest u Međugorju

Objavljeno

na

Objavio

U Međugorju je održan još jedan pripremni sastanak za Međunarodni festival mladih – Mladifest koji se ove godine održava jubilarni trideseti put pod motom ”Idi za mnom”.

Voditelj zbora i orkestra, prevoditelji, framaši, tehničari i mnogi drugi zaduženi za organizaciju izvijestili su apostolskog vizitatora za župu Međugorje nadbiskupa Henryka Hosera i župnika fra Marinka Šakotu o dosad napravljenim pripremama i onome što još treba završiti kako bi do početka Mladifesta sve bilo spremno.

Ovogodišnji Mladifest traje od 1. do 6. kolovoza, a mons. Hoser kazao je kako odluka pape Franje o dopuštenju hodočašća u Međugorje ne znači samo da hodočasnici mogu dolaziti, nego i da biskupi i kardinali mogu slaviti svetu misu u Međugorju te najavio kako će na otvaranju Mladifesta u četvrtak, 1. kolovoza, u 19 sati misu slaviti kardinal Angelo De Donatis, papin vikar rimske biskupije, a večernju misu svečanog zatvaranja predslavit će u ponedjeljak, 5. kolovoza, u 19 sati nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju.

Mons Fisichella će imati i katehezu mladima, a kateheze će još na Mladifestu imati i misu slaviti i bivši generalni ministar franjevačkog reda, a sada tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života biskup Jose Rodriguez Carballo; nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini; mons. Dominique Rey, biskup Touluna u Francuskoj; mons. Giampaolo Crepaldi, nadbiskup Trsta; mons. Vlado Košić, sisački biskup; kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i metropolit Vrhbosanski te mons. Henryk Hoser, apostolski vizitator za župu Međugorje, priopćeno je internetskim stranicama Radiopostaje Mir Međugorje.

Mladifest završava misom na Križevcu u utorak, 6. kolovoza, u pet sati ujutro, a bit će prožet katehezama, svjedočanstvima, procesijama, klanjanjem, meditacijama…

Uz brojne kardinale, biskupe i svećenike, u Međugorju se početkom kolovoza očekuju deseci tisuća hodočasnika, a preko live streama na desetak svjetskih jezika program Mladifesta moći će pratiti milijuni gledatelja i slušatelja diljem svijeta.

Sve će biti snimano sa šest kamera, dva krana i jednim dronom, što i ove godine jamči vrhunsku, još bolju produkciju, a za ovogodišnji Mladifest dolazi i četrdesetak volontera iz Španjolske, prenosi radio-medjugorje.com

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović; Koja je bolja ili koja je u pravu: Marta ili Marija?

Objavljeno

na

Objavio

Gubitak smisla za male stvari ugušen je planetarnim željama „spašavanja“ svijeta i upravljanja svime. Zato nam nešto i poručuje zgoda susreta Marte i Marije s Isusom.

Članovi mnogih duhovnih pokreta, kako onih redovničkih – monaških, tako i laičkih, u osmišljavanju puta nasljedovanja Isusa Krista pokušavali su naći suglasje između kontemplacije i akcije, rada i molitve.

Uspostaviti ravnotežu između apostolata i pustinjačkoga stila života nije lak put. Stoga, mnogi duhovni oci navode kako je u životu teže prepoznati Božju volju nego je izvršiti.

U susretu Isusa s Martom i Marijom (Lk 10 38-42) otkriva nam se, u najvećoj mjeri, redoslijed onoga što treba činiti, što je važnije i bolje. Često ćemo biti dionicima prijepora i rasprava tko je u pravu u odnosu na izbor postupanja Marta ili Marija? No, očito je kako nije važno utvrditi činjeničnu ili nečiju krivicu.

Sporedno je što Marta hoće reći kako je njezina sestra lijena i ne mari za gosta, kao što nije presudno važno ustvrditi da je Martina predanost oko posluživanja uzaludna i promašena. Isus ne želi reći Marti kako je besmislen njezin trud, njezina zauzetost, gostoprimljivost.

On je samo htio naglasiti kako je Marija izabrala bolji dio, to znači da ni Martin nije loš, nego je Marijin bolji od njezina. To je pedagogija ljubavi koju Isusu postavlja kao standard postupanja. Nije važno drugomu reći da ima krivo, nego je važno istaknuti što je bolje, plemenitije, važnije i pozvati ga da čini tako.

Marta potpuno ocrtava sliku svoga, ali i našega vremena u kojem živimo, pa i onoga unutar Crkve. Puno je prezauzetosti, rada, nadmetanja, užurbanosti. Na mnogim područjima, pa i na duhovnome, nedostatci se pokušavaju nadomjestiti i kompenzirati prenaglašenim aktivizmom.

Čovjek kao da biva zaposjednut mišlju kako mora sve učiniti i stići, kako bez njega ne može ništa i tako živi u ozračju pomisli da je nezamjenjiv. Isusu reče: “Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno.

Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.” (Lk 10, 41-42). Dakle, radi se o klasifikaciji ljestvice vrednota i onoga što je najvažnije.

Drugim riječima kazano: Boga treba staviti na prvo mjesto ito, ne radi Njega, nego radi nas. Čovjek je tek vrijedan ukoliko je svjestan svojih granica i malenosti, te ukoliko shvaća da njegovo djelovanje ima izvor u Bogu – Riječi koja postaje u djelima vidljivom.

Marta, vođena logikom zemaljskoga, bijaše pripravna pogostiti tijelo. No, Marija sjeda do Isusovih nogu i časti svoju nutrinu, srce i dušu slušanjem riječi Gospodinovih, jer, kako Isusu reče: „Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.” (Mt 4,4).

U kontekstu ove biblijske poruke jasno je da na prvo mjesto mora doći molitva i kontemplacija, a tek potom, kao izvorište iz toga akcija i rad. Briga za mnogo čovjeka umara do te mjere da su odnosi i ljestvice prioriteta pobrkane.

Gubitak smisla za male stvari ugušen je planetarnim željama „spašavanja“ svijeta i upravljanja svime.

Poruke raznih „proroka“ pršte na sve strane. Prepoznati pravu poruku traži čistoću srca, ispravnost nakana i otklon od mentaliteta stalnoga materijalnoga interesa.

Marija prepoznaje svoj kairos – milosni tenutak kad sve postaje nevažno u usporedbi sa šansom čuti što Isusu poručuj. Zato se Marijin dio smatra najboljim jer je to put koji će onda i preko služenja drugima, apostolata ljubavi, polučiti plodove nadahnuća i svjedočanstva vjere.

Fra Mario Knezović/fratar.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari