Uskrsni je ponedjeljak

  0

  uskrsni ponedjeljakUskršnji ponedjeljak je kršćanski blagdan. Slavi se dan nakon Uskrsa. U Hrvatskoj i mnogim državama svijeta je službeni praznik. Na ovaj dan, u crkvama se spominje put uskrslog Isusa u Emaus s dvojicom učenika, koji su ga tek naknadno prepoznali, dok je lomio kruh.   Nekad su uskršnje proslave trajale tjedan dana.

  U  19. stoljeću skratili su ga  na jedan dan poslije Uskrsa.  Uskrsni ponedjeljak je službeni praznik u gotovo svim europskim državama, u Australiji,  Novom Zelandu, Kanadi, Argentini, Čileu i u nekim državama Afrike i Srednje Amerike. U Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj postoji običaj da mladići ujutro probude djevojke prskajući ih svetom vodom, posvećenom na Uskrs. Uskrsni je ponedjeljak, dan kada se kršćani, prema Evanđelju, sjećaju prvog susreta uskrslog Isusa s učenicima.  Uskrsni ponedjeljak u Hrvatskoj je neradni dan, pa će ga mnogi iskoristiti za odlazak u neko od svetišta.

  Tjedan od Uskrsa do iduće nedjelje naziva se bijeli tjedan prema odjeći koju su u počecima crkve nosili novokrštenici. Uskrsni se ponedjeljak obično naziva ponedjeljak odlaska u Emaus. Evanđelist Luka nas naime izvještava da su dvojica učenika otišla iz Jeruzalema razočarana što je Isus umro i nije ispunio njihova očekivanja i nade. On je bio velik,  prorok, silan’ na djelu, liječio je sve bolesti i nemoći,

  On je pokazao da ima vlast nad prirodom, bolestima, smrću, krivicama i beznađima. A sad je mrtav, treći dan u grobu, kažu oni. I upravo na grobu njihovih nada Isus ih živ, uskrsli, nov, susreće. Odlazi s njima u gostionicu gdje im znakom euharistije očituje svoju prisutnost, tako da se oni vraćaju natrag u Jeruzalem i započinju novi život. Ono što ne mogu ljudi, može Bog. Uskrsnuće nije ljudski, nego Božji čin.

  tinolovka

  facebook komentari