Connect with us

Herceg Bosna

Uspomena na 103 žitelja Crnih Lokvi stradala u ratovima

Published

on

Crne Lokve danas su bijele. Ovaj spomenik progovara istinom koja se nastoji zataškati. Ne dopustimo da nam ratnici stare s prijezirom i u bijedi. No, ova imena na spomeniku bit će izbrisana ako ih mi ne upišemo u dubinu svoga srca, a Bog ih je urezao u dlanove svoje.

crne lokve spomenik1[ad id=”93788″]

Uvijek smo pobjeđivali jer smo se na Boga oslanjali i Gospi utjecali”, kazao je kočerinski župnik fra Mario Knezović na početku svečanosti otkrivanja spomenika u spomen na 103 poginula žitelja širokobriješkog sela Crne Lokve u Prvom i Drugom svjetskom te Domovinskom ratu. Spomenik od hercegovačkog kamena djelo je akademskog slikara Anđelka Mikulića, s uklesanim imenima osam poginulih Crnolokvana u Prvom, 87 u Drugom i osam u Domovinskom ratu. “Zabranjivali su nam svjedočiti istini i tjerali nas da robujemo ‘zlatnom teletu’”, istaknuo je fra Miljenko Mića Stojić podsjetivši na tursko doba i vremena nakon Drugog svjetskog rata. “Tako umjesto katedrala imamo misišta, a o komunističkom zločinu svjedoči popis 50-ih godina kada je u Širokom Brijegu na sto ženskih osoba bilo samo 25 muških.

Protivnik nije uspio u namjeri, branitelji su uzeli krunicu u ruke i pobijedili. Hvala Kraljici mira što je došla k nama”, naglasio je fra Mića Stojić ukazujući na zločinačku narav jugokomunizma, “plemenitoj mržnji” Titova režima. “Svaki mrak treba rastjerati, a ovaj spomenik je primjer”, zaključio je fra Mića koji je predvodio koncelebrirano misno slavlje. “Moramo svoju povijest klesati u tvrdom hercegovačkom kamenu”, kazao je širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević, a Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHŽ-a, istaknuo je: “Živimo u vremenu kad nas se poziva da zaboravimo prošlost, a gubitak pamćenja jednak je gubitku postojanja. Zaborav je neprijatelj budućnosti”. Božo Galić, potpredsjednik HDZ-a RH i župan vukovarsko-srijemski, kazao je kako mu je veoma teško govoriti s pogledom na rodnu kuću u Crnim Lokvama. Prenio je pozdrave predsjednika stranke Tomislava Karamarka i dodao: “Ista prezimena iz Crnih Lokvi, Brekalo, Galić, Soldo, Kvesić, nalaze se i na spomenicima u Republici Hrvatskoj. “Mladen Galić, predsjednik Udruge Crnolokvana, zahvalio je svima koji su pomogli podizanje ovog velebnog spomenika. Fra Mića blagoslovio je spomenik, a ovoj svečanosti nazočili su i brojni uglednici iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, među njima Milan Kovač, glasnogovornica HDZ-a Republike Hrvatske Dajana Antonija Bebek, Ljubo Ćesić Rojs, Dario Kordić, Žana Ćorić…

Uslijedili su prigodan domjenak i kulturno-zabavni program, a nazočnima se vrlo emotivno obratio Dario Kordić. Inače spomenik za stradale iz mjesta Crne Lokve jučer su otkrili predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić, načelnik općine Široki Brijeg Miro Kraljević i Božo Galić, potpredsjednik HDZ-a Republike Hrvatske i župan Vukovarsko-srijemske županije.

crne lokve spomenik

Na velebnom spomeniku, kojeg je izradio akademski kipar Anđelko Mikulić, ispisana su imena ubijenih i nestalih na raznim stratištima od Prvog svjetskog rata, Bleiburga, križnih putova, mnogih stratišta diljem Domovine pa sve do kućnog praga u Crnim Lokvama. Sveukupno je poginulo i nestalo 103 mještana ovog mjesta. Za 57 mještana ne zna se za grob i vode se kao nestali.

Spomenik su otkrili rodbina žrtava te gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i Božo Galić, dopredsjednik HDZ-a i župan Vukovarsko-srijemske županije koji je na otkrivanju spomenika bio i izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Nakon otkrivanja spomenik je blagoslovio predvoditelj misnog slavlja fra Miljenko Stojić.

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHŽ-a, tijekom svog obraćanja istaknuo je kako »živimo u vremenu kad nas se poziva da zaboravimo prošlost, a gubitak pamćenja jednak je gubitku postojanja«. Zaključio je kako je »zaborav veliki neprijatelj budućnosti«.

Božo Galić, dopredsjednik HDZ-a i župan vukovarsko-srijemski kazao je kako mu je veoma teško govoriti s pogledom na rodnu kuću u Crnim Lokvama iz koje je njegova obitelj odselila pedesetih godina prošlog stoljeća. »Odajući priznanja palim hrvatskim braniteljima u Republici Hrvatskoj davno sam se uvjerio da su ista prezimena na tim spomenicima i na ovom u Crnim Lokvama. Prezimena Brekalo, Galić, Soldo, Kvesić i druga nalaze se i na spomenicima u Republici Hrvatskoj, što pokazuje da je riječ o istom narodu«, kazao je Galić. Doda je kako će institucije Republike Hrvatske kao članice Europske unije pomoći BiH na putu prema euroatlantskim integracijama, ali samo pod uvjetom da ta država bude ravnopravna zajednica tri njezina konstitutivna naroda.

Samom činu otkrivanja spomenika prethodila je suslavljena sveta misa kod spomen obilježja koju je predvodio fra Miljenko Stojić, povjerenik Komisije za hrvatski martirologij HBK i BK BiH za Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkansku biskupiju te vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. »Ako je uopće umjesno uspoređivati zločine, onda recimo da je jugoslavenska inačica komunizma s ljudskim licem, kako su joj tepali, bila krvoločnija prema vjernicima od njemačkog nacionalsocijalizma. Tako je nacionalsocijalizam ubio 220 crkvenih službenika, dok ih je zločinac Drug Tito ubio preko 500. Čak je i Albanija bila blaža, ubila ih je “samo” 67. A kada se govori o masovnim grobnicama onda se računa da ih je u Hrvatskoj preko 800, u BiH je to još teško istražiti. Očita je, dakle, zločinačka narav jugoslavenskog komunizma«, istaknuo je tijekom propovijedi fra Miljenko Stojić.

Nakon sv. mise i svečanosti otkrivanja spomenika i polaganja vijenaca organizatori su priredili prigodni domjenak i bogat kulturno-zabavni program.

Veliko zanimanje Crnolokvana i njihovih prijatelja privukao je dolazak Darija Kordića, bivšeg haaškog uznika, koji je održao govor prožet vjerskim osjećajima. U njemu je istaknuo zahvalu za dar uzništva u kojemu je, kako je rekao, dublje spoznao Boga i Božju blizinu.

Inače, samoj svečanosti nazočili su i brojni uglednici iz BiH i Hrvatske. Među njima predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač, tajnik Odbora za branitelje Josip Vidović, glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek, tajnik HDZ-ovog Odbora za obrazovanje Tomislav Đonlić, general Ljubo Ćesić Rojs, Žana Ćorić, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara Pavo Šljivić te predstavnici županijskih i općinskih institucija u BiH.

U kulturno-zabavnom programu sudjelovali su kulturno-umjetnička društva »Kočerin«, »Aladinići«, »Brda«, »Ganga«, zatim klapa Dobrkovići te brojne druge skupine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari