Connect with us

Politika

Oporba opstruirala stavljanje na dnevni red točke o izboru Šveba, sjednica prekinuta

Objavljeno

-

Saborska sjednica prekinuta je u četvrtak navečer nakon što je oporba izišla pred govornicu te tako opstruirala početak rasprave o izboru Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a i zatražila poništenje natječaja za ravnatelja HRT-a.

Svi predstavnici oporbe stali su pred govornicu i zaustavili raspravu te poručili da HRT mora biti slobodan i služiti interesima Hrvatske zatraživši da ponište natječaj za ravnatelja HRT-a.

Mostov saborski zastupnik Nino Raspudić rekao je da je ugled HRT-a srozan na najniže granice te je stoga jako važno da izbor ravnatelja bude kristalno čist, zakonit i transparentan od početka do kraja. Poručio je i da je tekst natječaja za izbor glavnog ravnatelja HRT-a protuzakonit jer ne sadržava potrebne poveznice odredbe na Zakon o braniteljima koje je HDZ donio još 2018. godine.

Raspudić smatra i da je Šveb predao nevaljanu kandidaturu jer nije da izjavu da, kao kandidat, nije u sukobu interesa kako je to propisano tekstom natječaja već je dao izjavu da ako bude izabran za glasnog ravnatelja će se odreći vlasništva u dvije firme. “To je sasvim drugačije od onoga što tekst natječaja traži”, kazao je.

Podsjetio je i da su vladajući održali sjednicu Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na kojoj je, nakon odlaska oporbe, bilo prisutno samo pet od 13 članova te su kršeći Statut odabrali Šveba kao kandidata. Napominjući kako je pravni status te sjednice nejasan, rekao je da su vladajući sutra sazvali “klona” te sjednice s istim dnevnim redom na kojem su imali većinu i izglasali Šveba kao kandidata.

Raspudić je rekao da je time povrijeđen članak koji regulira dužnosti predsjednika saborskih radnih tijela te stoga nisu mogli pristati da se ta točka stavi na dnevni red te je stoga i opstruiraju.

Upozorio je i da je danas s dnevnog reda maknuta točka o Strategiji suzbijanja korupcije kako bi umjesto nje stavili točku o izboru ravnatelja HRT-a. “HDZ ne samo da nije promijenio vučju koruptivnu ćud nego nije promijenio ni dlaku tj. vanjsku pojavnost kako djeluju što smo vidjeli jučer i danas. To je razlog naše opstrukcije”, poručio je.

Benčić: Protuposlovnička procedura

Sandra Benčić (Možemo!) rekla je da tu točku opstruiraju jer je procedura kroz koju je ta točka došla na dnevni red bila protuposlovnička te je jasno da kroz prijedlog imenovanja novog ravnatelja HDZ želi nastaviti potpunu kontrolu nad HRT-om koja smatra, nije neovisan niti slobodan medij.

I Dalija Orešković smatra da nisu stvoreni uvjeti za raspravljanje o toj točki, a ona je, ocijenila je, na silu umetnuta u dnevni red kao što je na silu s dnevnog reda skinuto raspravljanje o Nacrtu strategije suzbijanja korupcije za slijedeće desetogodišnje razdoblje.

Mostov Nikola Grmoja zahvalio je kolegama iz oporbe što su prihvatili njegovu inicijativu kako opstruirati vladajuće u izboru ravnatelja HRT-a.

Saborski zastupnici su večeras trebali raspraviti prijedlog o izboru Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, kojeg je na ponovljenom glasovanju u srijedu podržao Odbor za informiranje, informatizaciju i medije.

Napominjući kako je to “demokracija na oporbeni način”, potpredsjednik Sabora Ante Sanader rekao je da prekidaju sjednicu koju će nastaviti sutra ujutro izjašnjavanjem o amandmanima. Također, sutra će se sastati i saborski Odbor za za Ustav, Poslovnik i politički sustav kako bi dao odgovor vezano uz zahtjeve oporbe. Nakon toga Grmoja je pozvao oporbene zastupnike da ne napuštaju Sabor jer su svi HDZ-ovi zastupnici u sabornici te će sjednicu, smatra, nastaviti tijekom noći. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari