Connect with us

Kolumne

Ustaštvo i sotonizam: ima li razlike?

Objavljeno

-

Ovih dana Bojan Glavašević je podnio ostavku na mjesto pomoćnika ministra branitelja. Svaka mu čast na poštenju. Međutim, čitajući njegovo obrazloženje, vrlo brzo s priče „ja sam pošten, moj prethodnik je kriminalac“ prelazimo na priču „smeta me kad branitelji viču ustaški pozdrav za dom spremni“ i „prosvjednici su nosili ustaška obilježja“.

[ad id=”93788″]

Gledajući fotografije, ustaška obilježja nisam uočio. Ali Bojan Glavašević očito ima nos za ustaška obilježja kao i njegovi istomišljenici na portalu Index i na HRT-u. Tko zna gdje ih je on uočio i što je njemu ustaško? Sjetimo se, poslije Drugog svjetskog rata svako hrvatsko obilježje je bilo ustaško. U Domovinskom ratu svaki Hrvat je bio ustaša, svako obilježje ustaško. Bilo je problema oko grba, jer HDZ je krenuo na izbore s prvim bijelim poljem, a završio s prvim crvenim poljem, pa se dizala graja oko kune, himna je nekako prošla, ali opet su nas nazivali ustašama.

Bojanov salto mortale

ustase-dvd-cover-266x1833-nBojan Glavašević u svojoj ostavci pozvao se i na svog oca, ubijenog hrvatskog branitelja Sinišu Glavaševića. Nisam mogao vjerovati svojim očima. Zaista je to učinio! Popljuvao je „ustaški pozdrav za dom spremni“, istaknuo da su prosvjednici imali „ustaška obilježja“, a onda se pozvao na svog oca Sinišu. Istine radi, Vukovar su među ostalima branili i pripadnici HOS-a, uz pozdrav „za dom spremni“, a fotografije pokazuju da su neki branitelji (ne samo HOS) imali i ustaška obilježja. Napadala nas je antifašistička JNA i antifašistički četnički pokret (da, dobro ste pročitali, službeno su i jedni i drugi antifašisti). Napadala nas je zvijezda petokraka koju možete vidjeti na brojnim SDP-HNS-IDS-SDSS-HSU dernecima nekoliko puta godišnje. I nije Bojan izdržao da ne očeše i novog ministra Hasanbegovića i ne prozbori afirmativno o antifašizmu. Otac mu je ubijen od antifašista, kao fašist, kao ustaša. I baš taj njegov otac u Vukovaru je izgovorio, ako je vjerovati internetu, one famozne riječi: „Da nije bilo HOS-a, Vukovar bi pao već u rujnu mjesecu.“ Očito njegovog oca nisu smetala ni ustaška obilježja, ni za dom spremni, i očito je znao tko je prijatelj a tko neprijatelj, tko je za Hrvatsku a tko protiv Hrvatske, tko napada a tko brani. Da čovjek ne povjeruje da sin ovo radi pokojnom ocu. Ma ruku na srce, reče mi jedan čovjek o Bojanu i Siniši: „poznavao sam mu oca. Mali je jugoslaven isto kao i otac“. Je li to točno, ne znam. Ali tih 90-ih čak ni najtvrđe jugoslavene u ratom pogođenim područjima nije smetao „za dom spremni“. Pa upravo zahvaljujući takvima smo živi. Da stvar bude bolja, HOS-ova službena zastava ima istaknuto „za dom spremni“, kao takva je legalna i priznata, a „za dom spremni“ postoji i na zastavi HČSP-a koji participira u novoj vlasti (ne znam je li im to službena zastava, ili tek inačica obožavatelja).

Antifašisti i ustaštvo kao vjernici i sotonizam

hrvatski antifasisti„To je ustaško! To su ustaše! To je ustaštvo!“. Sigurno ste se susreli sa nekim vjernicima koji vam kažu kako je nešto sotonizam. To podrazumijeva da biste morali odmah prestati s određenom praksom, ili baciti sporni predmet u smeće, ili se ispovijediti itd. Čini mi se da je tako sa ustaštvom. Dovoljno je reći „ustaštvo!“ i svi se odmah zabrinuto i zgroženo sklanjaju s puta. Nije potrebno obrazloženje, nikoga ne zanima argument, samo kolektivno zgražanje. Sjetimo se kada je 2015.policija odlučila otići korak dalje, i najavila kažnjavanje Thompsona zbog pjesme Čavoglave. Nakon toga je i jedna radiopostaja na zahtjev slušatelja pustila pjesmu Čavoglave, ali odsjekli su joj početak… Prof.dr.sc. Josip Pečarić i dr.sc. Josip Stjepandić pokrenuli su peticiju da „za dom spremni“ bude službeni pozdrav HV-a. Ne zato jer je njih briga kako će se HV pozdravljati, nego zato da zaustave progon Thompsona, pjesme Čavoglave itd. Više od dva tjedna svakodnevno smo slušali osude svih potpisnika kolektivno, zgražanje nad biskupima koji su potpisali peticiju i tumačenje kako je to sve skupa stravično ustaštvo, simbol totalitarizma, rasizam, za svaku osudu… a spominjanje branitelja se izbjegavalo.

To je bilo birano društvo kao Josipović, Mesić, Pupovac, Milanović, Pusići, Goldsteini, Jakovina, Klasić, Zvonimir Despot, a pridružili su se osudama i neki tzv. desni, tipa Batarelo, Kolinda Grabar Kitarović, evo sada nakon prosvjeda za Z1 čitam da su i Karamarka pitali o poklicima „za dom spremni“, pa kaže „nisam za neprimjerene uzvike“… Uopće ne sumnjam da Karamarko ne misli to što je rekao, i da su drukčije okolnosti da nikada ne bi nazvao „za dom spremni“ neprimjerenim uzvikom… Ali zašto netko stalno pokušava vratiti taj poklič u doba ustaštva – i kakve veze uopće ima je li nešto ustaško? Pa što ako jest? Je li to zato zlo? Zar je sve ustaško zlo?

Kad se nađu na istoj liniji bez argumenata

I tako se na istoj liniji nađu antifašisti, jugoslaveni, JNA, četnici, Josipović, Mesić, Pusići, Goldsteini, ekipa s filozofskog u Zagrebu, Kolinda Grabar Kitarović itd. Naravno, iz različitih motiva. A na drugoj strani se nađu branitelji, navijači, Thompsonova publika, Tuđman (i Mesić iz 90-ih, jer on je prilagodljiv svakom sustavu)… Badave ti argumenti, objašnjenja, zdrav razum, činjenice, dokazivanja… Ništa njih to ne zanima. To je ustaštvo, ustaštvo je zlo, fašizam, rasizam i nacizam, i za dom spremni je izraz tog zla… I svi Hrvati koji nisu bili antifašisti (a takvih je većina), i koji među svojim precima nemaju antifašiste (a takvih je većina) su ustaše. I oni ne smiju vladati, kao što vidimo u slučaju ministra Hasanbegovića koji je progonjen samo zato jer je rekao da vrijednosti antifašizma nisu zapisane u Ustavu (što je točno). Dokle ćemo spuštati glavu? „Glavu dolje, ruke na leđa“ govorili su srpski divljaci našim zatočenicima u logorima…

75 godina od proglašenja NDH

Proglašena NDH deseti travnjaProšlo je 75 godina od proglašenja NDH. Još su preostala 2 mjeseca do 10.travnja, i možemo očekivati porast medijske histerije koji će kulminirati u travnju i svibnju kada partizani slave svoj krvavi pir. O NDH kruže nevjerojatni mitovi, sulude priče… Moraš se pitati: „ZAŠTO ČAK 75 GODINA NAKON OSNUTKA?“ Odgovor je vrlo jednostavan: sve te priče su u funkciji borbe protiv današnje Hrvatske. U funkciji borbe za vlast po mjeri SDP-a i sličnih. Oni ne preži pred time da iskrive vlastitu povijest čak i kada su im dostupni argumenti koji govore suprotno. I baš zato, ovih dana, ova dva mjeseca, posvetit ću malo vremena učestalim mitovima koji se koriste kontra NDH. Ne očekujem da ću promijeniti nečije mišljenje, niti mi je to cilj. Cilj mi je samo ponuditi svakoj iole zdravorazumnoj osobi željnoj istine, nekoliko činjenica ili citata koji razbijaju određeni mit, koji ukazuju da nam je potrebna TEMELJITA REVIZIJA prošlosti.

Jer ove ne-logika koja argumentom „ustaštva“ sotonizira sve hrvatsko zahtijeva odgovor na dvije razine: prva, ona koja sve povezuje s ustaštvom, i druga, ona koja sve ustaško proglašava zlim, a sve protivnike partizana zločincima.

M.B.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari