Connect with us

Pregled

Ustavni stručnjaci potvrdili: Orepić, Dobrović i Šprlje više nisu ministri

Objavljeno

-

Predsjednik Sabora Božo Petrov ustvrdio je kako bez njegovog supotpisa ministri ne mogu biti razriješeni, a premijer Plenković pak tumači da je dovoljna njegova odluka i naravno broj ruku u Saboru. Pravni stručnjaci smatraju kako je premijer u pravu.

Profesor Branko Smerdel izjavio je kako je premijer Andrej Plenković u pravu. Za smjenu ministara ne treba mu potpis predsjednika Sabora. Premijer mora Saboru predstaviti nove ministre i Sabor ih mora većinom odobriti. Ukoliko se to ne dogodi – to bi se moglo uzeti jednako kao i neizglasavanje nepovjerenja.

Supotpis koji je unesen na rješenje ne postoji ni u drugim parlamentarnim sustavima, rekao je Smerdel. Taj supotpis bio je pitanje sukoba dviju ‘sujeta’. “Ministri Orepić, Dobrović i Šprlje nisu više ministri”, zaključio je Smerdel.

“Premijer apsolutno može razriješiti ministre kada izgube njegovo povjerenje. Međutim, da bi do kraja bio perfektuiran odnosno ispunjen posao razrješenja, potrebno je imenovanje novih ministara. O tome odlučuje Hrvatski sabor, većinom svih glasova – sa 76 glasova.

Međutim, predsjednik Hrvatskog sabora ne mora nikakav poseban potpis stavljati na rješenje o razrješenju, nego isključivo na rješenje o imenovanju”, kazala je ustavna stručnjakinja Sanja Barić. “Čekamo trenutak u kojem će premijer Plenković predložiti nove ministre ili ministrice i takav prijedlog podnijeti Hrvatskom saboru na izglasavanje.

Nema nekog posebnog roka u kojem on mora iznijeti taj prijedlog, ali se očekuje da to bude što prije. Od trenutka kada Sabor zaprimi takav prijedlog, mora ga staviti na dnevni red koji je određen Poslovnikom. Ako nove osobe budu izglasane, predsjednik Hrvatskog sabora  mora potpisati imenovanje. To nije samostalna odluka predsjednika Sabora on samo potvrđuje da je postojao dovoljan broj glasova”, objasnila je Barić.

U Temi dana o ovoj su temi govorili potpredsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, bivša potpredsjednica Vlade (SDP) Željka Antunović, prof. Pero Maldini i analitičar Davor Gjenero.

Premijer je očekivao ovakvu odluku Mostovih ministara i njegova odluka je bila promišljena i pripremljena, smatra Pero Maldini. Gordan Jandroković je kazao kako se Hvatska nalazi u osjetljivoj situaciji, radi problema s Agrokorom i situacije sa Slovenijom vezano za granice te kako je politička stabilnost izuzetno bitna i ova odluka premijera ide u tom smijeru.

Smatra kako premijer nije imao izbora. Davor Gjenero je poručio kako je opravdano da premijer podvuče crtu kad se pozicija počne ponašati kao opozicija.

> Ante Glibota uputio pismo podrške predsjedniku Vlade gospodinu Andreju Plenkoviću

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari