Pratite nas

BiH

Ustavni sud BiH: ‘Zabranom kretanja je prekršen Ustav i ugrožena prava građana’

Objavljeno

na

bigportal

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u srijedu je zaključio kako su zabranom kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina vlasti u toj zemlji prekršile Ustav i ugrozili temeljna prava građana.

Ustavni se sud očitovao o nekoliko priziva koje je primio otkako su po izbijanju zaraze koronavirusa u BiH uvedene zabrane svakog izlaska iz kuća najmlađim i najstarijim stanovnicima, a na taj način ova se država svrstala uz bok Srbiji, koja je na sličan drakonski način tretirala svoje stanovnike.

Mjere ograničenja u BiH su uvele vlasti oba entiteta namećući striktnu provedbu i prekršajno kažnjavanje svih koji bi se ipak usudili izaći na ulice. Jedina iznimka napravljena je prije desetak dana kada je umirovljenicima u jednom tjednu iznimno dopušten kratkotrajni izlazak kako bi podignuli mirovine iz banaka.

Pozivajući se na žalbu koju je zbog te odluke, u slučaju Federacije BiH, podnijela skupina građana, Ustavni sud je donio pravorijek po kojemu utvrđeno da je prekršeno njihovo pravo na slobodu kretanja koja je zajamčena Ustavom kao i odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima.

Ustavni sud je zaključio kako “ne postoji proporcionalnost, odnosno pravična ravnoteža između mjera naloženih osporenom zapovijedi (kriznog stožera Federacije BiH)  i javnog interesa zaštite javnog zdravlja”.

Ustavni su suci upozorili kako vlasti nisu razmotrile i obrazložile zbog čega eventualno nije moguće uvođenje blažih mjera, a pritom one koje su nametnuli nisu striktno vremenski ograničile, niti je utvrđena obveza kriznog stožera da te mjere redovito preispituje i produži samo ako je to nužno u demokratskom društvu.

Ustavni sud ipak nije donio odluku kojom bi izravno ukinuo sporne zapovijedi kriznog stožera, obrazlažući kako je tom tijelu potrebno dati vrijeme da razmotri svoje odluke i korigira ih sukladno sudskom pravorijeku, a za to je ostavljen rok od pet dana.

Ukidanje uvedenih mjera prije toga, ocijenili su ustavni suci, moglo bi prouzročiti negativne posljedice po javno zdravlje.  (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

BiH

BiH: 289 novozaraženih, najviše u jednom danu od početka epidemije koronavirusa

Objavljeno

na

Objavio

Čak 289 novih slučajeva zaraza koronavirusom u Bosni i Hercegovini potvrdili su u subotu zavodi za javno zdravstvo Federacije BiH i Republike Srpske.

Najveći je to broj novozaraženih u jednom danu otkako se zaraza koronavirusom proširila i na BiH u ožujku ove godine.

U Federaciji BiH je nakon testiranja 1288 uzoraka potvrđeno 186 novih slučajeva zaraze a u RS-u gdje su testirana 543 uzorka 103 su bila pozitivna na koronavirus.

Rekordnih 99 novih slučajeva zaraze u 24 sata registrirano je i u Sarajevu.

To je ujedno najveći broj novih slučajeva zaraze potvrđenih u jednom danu u glavnom gradu BiH od proglašenja epidemije.

U posebnom odjelu Kliničkog centra u Sarajevu sada su na bolničkom liječenju zbog bolesti covid-19 32 pacijenta od kojih je jedan na respiratoru.

Bijeljina je na drugom mjestu po broju novozaraženih jer je tamo potvrđen 31 novi slučaj. Šesnaest novozaraženih osoba je iz Banje Luke dok je 13 novozaraženih s područja Goražda.

Uz nove slučajeve zaraze potvrđene u subotu, ukupni broj osoba koje su u BiH od početka epidemije oboljele od koronavirusa prešao je 5100 a 191 zaraženi pacijent je umro.

Entitetske vlasti za sada su naložile inspekcijama pojačani nadzor nad radom ugostiteljskih objekata za koje su procijenili kako su najveći izvori širenja zaraze. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Komšić: Poruke koje šalje veleposlanik Rusije nisu nimalo bezazlene

Objavljeno

na

Objavio

“Član Predsjedništva” BiH Željko Komšić i predsjednik SDA Bakir Izetbegović poručili su u subotu ruskom ambasadoru kako će BiH biti članica NATO-a bez obzira na protivljenje Moskve, dok je srpski član državnog vrha Milorad Dodik rekao da od toga neće biti ništa.

Nakon što je ruski veleposlanik u BiH Peter Ivancov u kolumni za banjolučki list “Glas Srpske” iznio stajalište po kojemu BiH ne bi trebala biti članica NATO-a koji je opisao kao “agresivni blok”, Komšić je u posebnoj izjavi ruskom diplomatu uputio prijekor kako se miješa u unutarnje poslove druge države i ne poštuje odluke koje je ona donijela.

“Podsjećam ga da je on (Ivancov) samo diplomat jedne strane države na tlu nezavisne i suverene BiH”, kazao je Komšić, reagirajući na istup ruskog veleposlanika.

Komšić je optužio veleposlanika Ivancova da svojim ponašanjem destabilizira prilike u BiH, dodajući kako je očito da se Rusija prema njegovoj zemlji ponaša na isti način kao i prema Crnoj Gori koja je na meti Moskve zbog svoje prozapadne politike.

“Moramo biti naročito oprezni kada je riječ o destruktivnoj ulozi Rusije na ovim prostorima jer poruke koje šalje veleposlanik Rusije nisu nimalo bezazlene”, izjavio je Komšić.

Na sličan je način reagirao i čelnik najveće bošnjačke stranke u BiH, Stranke demokratske akcije (SDA) koja je dio vladajuće koalicije.

Izetbegović je novinarima u Sarajevu kazao kako je jasno da se Rusija “gura” u unutarnje stvari BiH.

“Neće ovdje vladati Rusija ili bilo tko. Mi smo donijeli naše strateške odluke i zakone i po njima ćemo se kretati ka EU i NATO-u, sviđalo se to ili ne gospodinu veleposlaniku”, kazao je Izetbegović.

No poruke ruskog veleposlanika dopale su se Dodiku koji je iz Banje Luke poručio Komšiću i Izetbegoviću kako su oni tek “trbuhozborci svojih zapadnih mentora”.

Ustvrdio je kako ne postoji odluka o članstvu BiH u NATO-u niti će je biti te kako će Republika Srpska na tome dosljedno inzistirati.

Opredjeljenje za članstvo BiH u NATO-u sastavni je dio ranije usvojene vanjskopolitičke strategije koju je usvojio Predsjedništvo BiH a ta je odrednica i dio Zakona o obrani no Dodik smatra kako raije donesne odluke ne vrijede pa stoga nema ni nastavka puta ka članstvu u Alijansi.

NATO je prošle godine odobrio BiH stupanje na snagu Akcijskog plana za članstvo (MAP). (Hina)

Ruski veleposlanik u BiH: NATO je agresivni savez, BiH ne treba biti u njemu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari