Pratite nas

Kronika

Ustavni sud odbacio tužbu majke ubijenog hrvatskog branitelja

Objavljeno

na

Marta Jularić iz Osijeka podnijela je tužbu zbog neučinkovite istrage ubojstva njezina sina i odugovlačenja kaznenog postupka

Ustavni sud odbacio je tužbu Marte Jularić iz Osijeka podnesenu protiv Republike Hrvatske i njenih tijela kaznenog progona zbog neučinkovite istrage za ratni zločin na Ovčari gdje je pogubljen i njezin sin. Odluka ima presedanski karakter jer znači da nitko od obitelji žrtava masovnih zločina počinjenih nakon okupacije Vukovara tko je nezadovoljan rezultatima istraga i kaznenih postupaka protiv počinitelja zločina neće moći tužiti državu i tražiti obeštećenje, piše Ivanka Toma za Jutarnji list.

Marta Jularić podnijela ustavnu tužbu protiv države i njenih tijela i to Policijske postaje Vukovar, Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, Županijskog suda u Vukovaru, Županijskog suda u Osijeku, te glavnog državnog odvjetnika zbog neučinkovite istrage ubojstva njezina sina.

Tvrdi kako zbog namjernog odugovlačenja kaznenog postupka, nepružanja pravne zaštite i uništavanja tragova i materijalnih dokaza o počinjenju ratnih zločina na Ovčari gdje je njezin sin bio odveden iz vukovarske bolnice i ubijen 20. studenoga 1991. godine, nikada nisu otkriveni i kažnjeni njegovi ubojice, niti je do kraja saznala njegovu sudbinu.

“Moj sin G. J., hrvatski vojnik (rođen 15. veljače 1971. u Vukovaru) zarobljen je u vukovarskoj bolnici pred očima cijelog svijeta i međunarodne zajednice, 20. studenoga 1991. odveden je iz vukovarske bolnice i ubijen na okrutan način na Ovčari gdje je po priči L. G. opljačkan, sve su mu uzeli te potom sadistički mučen jer ga je imenovani vidio svog u krvi.

Zarobljenici

Nikad nije otkriveno tko su osobe koje su ga izdvojile, transportirale, opljačkale, mučile i ubile…. Moj sin G. J. je imao pravo na život i nije smio biti ubijen, zato se sada pitam zašto je izostala učinkovita i prikladna istraga o okolnostima ubojstva moga sina…. Poštovani Ustavni sude Republike Hrvatske, da je naše zakonodavstvo, prvenstveno policija i sudstvo, adekvatno djelovalo u okviru svojih ovlasti i obaveza kakve se od njih traže i očekuju jer su za to plaćeni i predodređeni, zasigurno bi pravna država djelovala, krivci bi bili identificirani, uhapšeni i osuđeni. A ja ne bih pisala ovu ustavnu tužbu jer bi Hrvatska bila pravna država”, napisala je Marta Jularić u ustavnoj tužbi podnesenoj još 2015. godine.

Ustavni sud je pribavio podatke o svemu što su poduzimale prozvane institucije. Utvrdio je da je vukovarska policija 21. rujna 1995. protiv Veljka Kadijevića i drugih, ukupno 231 počinitelja, podnijela kaznenu prijavu za ratni zločin počinjen u Vukovaru i Borovu naselju. Identificirana je bila struktura zapovijedanja u JNA, TO i paravojnim srpskim postrojbama, navedena mjesta s kojih su odvođeni civili i zarobljenici te mjesta njihovih stratišta. Opisano je i odvođenje iz bolnice, a među žrtvama je naveden i sin podnositeljice ustavne tužbe.

U odluci Ustavnog suda navode se podaci o otvaranju istrage, podizanju optužnice, raspisivanju tjeralica… Koncem 2002. godine odustalo se od kaznenog progona 188 osoba jer je utvrđeno da su počinili kazneno djelo oružane pobune na što se primjenjuje Zakon o oprostu.

Okolnosti

Istodobno su vukovarski tužitelji podigli optužnicu protiv Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića, Zvonka Jurjevića, Božidara Stevanovića, Živote Panića, Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina, Miroslava Radića, Vojislava Šešelja i Gorana Hadžića radi više kaznenih djela, među ostalim i zlostavljanja i usmrćivanja osoba koje su se nalazile u bolnici Vukovar i njihova odvođenja na Ovčaru gdje su usmrćeni. Kao jedna od žrtava navodi se i sin Marte Jularić. Za ovaj se zločin sudilo u Beogradu, na Međunarodnom sudu u Den Haagu, a i sada traje postupak na Županijskom sudu u Osijeku, piše N. Patković za Jutarnji list.

Ustavni sud je zaključio da su istražna tijela poduzela sve što su mogla da rasvijetle okolnosti zločina, utvrde i kazne krivce. Tim prije što Hrvatska punu vlast na tom području ostvaruje tek od 1998. godine.

Nova iskapanja na Ovčari u potrazi za odvezenima u famoznom šestom autobusu
Pripadnici Hrvatske vojske i MUP-a jučer su počeli s probnim iskapanjima na mjestu potencijalne masovne grobnice iz vremena Domovinskog rata na području poljoprivrednog dobra Ovčara nedaleko od Vukovara.

Kako neslužbeno doznajemo, lokalitet na kojem se izvodi ovo probno iskapanje nalazi se uz cestu nedaleko od Spomen-doma Ovčara, no odgovorni ne žele davati nikakve informacije s obzirom na to da je prijašnjih godina već bilo nekoliko sličnih radova koji, nažalost, nisu dali očekivani rezultat. Medijima je rečeno da će o eventualnim otkrićima javnost pravodobno izvijestiti.

Podsjetimo, nakon što je slomljena obrana Vukovara 18. studenoga 1991. godine, iz vukovarske su bolnice odvedene najmanje 264 osobe, većinom ranjenici, a među njima i brojni civili. Njih 200 ekshumirano je iz masovne grobnice na Ovčari 1996. godine, a za preostalima, koji su se nalazili u famoznom šestom autobusu kojim su zarobljenici odvezeni u smjeru Ovčare, još se traga. Dosad je bilo već nekoliko dojava o potencijalnom mjestu još jedne masovne grobnice, ali su se sve pokazale lažnima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika

16. rujan 1991. bio je strašan za sve Petrinjce

Objavljeno

na

Objavio

U obrani Petrinje i ratnim zločinima koje su počinili JNA i domaći četnici ubijeno je 598 ljudi. Na današnji dan 1991. u sisačku bolnicu dovezeno je 40-tak ranjenih gardista i civila iz Petrinje, Bresta i Mošćenice. Poginuli su pripadnici Zbora narodne garde Edo Remeta, Stjepan i Zlatko Žugaj, a za vrijeme napada u Tvornici je ubijen Ilija Dumbović.

Stjepan Komes ubijen je nakon teškog i nečovječnog mučenja. Prije nego što je ubijen, odrezana mu je ruka, nakon čega je umro je od teških ozljeda i krvarenja.

U ratnim danima Petrinje crnim slovima je upisan 16. rujna 1991. godine, jer je i to bio dan razaranja Petrinje i dan kada se u gradu dogodio težak ratni zločin za kojeg nažalost, još uvijek nitko nije odgovarao, piše portal Udruge veterana 2 gardijske brigade.

Kod Vile Gavrilović zarobljena je skupina pripadnika Zbora narodne garde, koji su nakon toga, kao zarobljenici i strijeljani. Među njima su bili Ivan Caban, Zdenko Grgec, Nevenko Muškić, Marijan Pećirko, Mišo Svoboda, Ivan i Vlado Žugaj, te nekoliko pripadnika ZNG-s iz drugih krajeva Hrvatske. Kod vile Gavrilović zarobljeni su Ivan Kovačević i Ivan Pleša, a kod Nove bolnice ubijen je Dejan Gregec.

Ubijanje 17 zarobljenih policajaca i gardista – mladih duša i hrvatskih junaka

U nastojanjima zadržavanja grada u hrvatskim rukama, na položajima oko Nove bolnice i Vile „Gavrilović“ zarobljeno je i strijeljano 17 pripadnika MUP-a i Zbora narodne garde. 16. rujna 1991. ugasilo se 17 živih svijeća, u nebo je uzletjelo 17 mladih hrvatskih duša, hrvatskih junaka koji su nam darovali slobodu…

U sisačku bolnicu dovezeno je 40-tak ranjenih gardista i civila iz Petrinje, Bresta i Mošćenice. Poginuli su pripadnici Zbora narodne garde Edo Remeta, Stjepan i Zlatko Žugaj, a za vrijeme napada u Tvornici je ubijen Ilija Dumbović, a  Stjepan Komes ubijen je nakon teškog i nečovječnog mučenja. Prije nego što je ubijen, odrezana mu je ruka, nakon čega je umro je od teških ozljeda i krvarenja.

Cijeli dan bio je strašan za sve Petrinjce.

Prijepodne u 11:40 iz pravca vojarne ”Vasilj Gačeša” počeo je minobacački napad na Petrinju, Brest i Mošćenicu. U 13:57 od Slatine tenkovi su krenuli prema Drenčini i Češkom selu. U 16:35 pogođen je rezervoar amonijaka u Tvornici Gavrilović u kojem se nalazilo 87 tona amonijaka.

U 17:10 pripadnici tzv. JNA ušli su u poslovni krug Tvornice i razarali ga, a Hrvati koje su zarobili odvezli su u glinski zatvor. Sa 6 granata pogođen je i Finel, a granate su padale na Mošćenicu i Pračno. U 20:05 vatrogasna vozila specijalne jedinice iz Zagreba dolaze do Bresta, no tzv. JNA nije dopustila gašenje požara u Gavriloviću.

Od krhotina neprijateljske granate na današnji dan prije 22 godine teško je ranjen i tadašnji petrinjski župnik Stjepan Levanić, koji je od nastalih ozljeda ostao trajni invalid.

U obrani Petrinje i ratnim zločinima koje su počinili četnici, većinom iz grada i okolice, ubijeno je 598 ljudi.

Izvor: narod.hr/udruga2gbr-gromovi.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Zagaj pored Sanskog Mosta: Beru gljive kako bi preživjeli

Objavljeno

na

Objavio

Nije nama problem ići, raditi. Nije problem niti za hranu. Sami si proizvedemo što nam je potrebno i odemo u šumu, pronađemo gljive a brat Željko iste prodaje na tržnici i nešto se pribavi, ali je problem kada djeca krenu u školu jer nemamo za knjige niti za odjeću i obuću. Kada bismo mogli riješiti taj problem  bili bismo presretni, kaže samohrana majka Sandra Šeić.

Piše: Anto PRANJKIĆ

Dok hitamo  iz pravca Prijedora ka Sanskom Mostu pored nas ostaju brojne kuće i površine zemljišta. Obradivog ali neobrađenog. Suvozač mi kaže da je to naselje gdje su nekada žvijeli Hrvati. Pitam ga gdje su oni danas. Kaže, većinom su u Zagrebu i Njemačkoj, ali ih ima na svim stranama svijeta. Protjerani su, izbjegli, raseljeni.

Uz sami grad smjestilo se selo Poljak u kojemu danas žive Hrvati. Najnaseljenije je hrvatsko mjesto u ovom dijelu Federacije BiH. Tu živi negdje oko 50 starijih mještana, ali prema njihovim riječima, oni se ne boje za svoju budućnost. U sastavu njihovog mjesta je mali Zagaj u kojem se događa svojevrsna demografska bomba. Od ukupno 20-tak mještana u Zagaju živi i osmoro učenika, a ako sve bude kako treba na godinu će u školske klupe i Tanja Zelić:

– Voljela bi ići u školu. Malo se družiti sa vršnjacima. Meni je, znate, ovdje jako lijepo. Imam koke, koze i ovce i svog ljubimca konjića, ali bi bilo lijepo razmijeniti koju i sa kolegama vršnjacima, kao velika priča Tanja. Pitamo ju gdje je naučila tako lijepo govoriti a ona će kao iz topa:

– I ovdje imamo internet. I vidimo svašta, pa tako i znamo, kaže 6-godišnja Tanja, koja sa bakom Ljubom, njezinim partnerom Danom  i tetkama, učenicama srednje škole,  živi u Zagaju, malom mjestu u blizini Sanskog Mosta, u živopisnoj prirodi punoj ljepota, ali i opasnosti:

– Ovdje imamo veliki problem. Naime, iz planine se znaju spuštati vukovi u potražnji za hranom, pa se bojimo za djecu. Osnovni je problem što nam djeca odavde idu u školu i po sedam kilometara: od toga idu po pet pješice, jer autobus ne može doći. Moraju proći kroz šume i to nam daje nespokoj, kaže samohrana majka Sandra Šeić, čiji osnovci Valentina i Marko svakoga jutra pješače kilometre kako bi došli do škole, a poslije dolaska sa majkom i ujakom, koji je i osobom s posebnim potrebama,  idu u šumu brati gljive kako bi nešto zaradili za život,a sretni su i zadovoljni. Još Marko zna i minstrirati na svetim misama nedjeljom i blagdanom.

Zagaj Cesta koja stvara probleme pa autobus ne može doći i odvesti dječicu u školu, pa pješače po osam kilometara

– Nije nama problem ići, raditi. Nije problem niti za hranu. Sami si proizvedemo što nam je potrebno i odemo u šumu, pronađemo gljive a brat Željko iste prodaje na tržnici i nešto se pribavi, ali je problem kada djeca krenu u školu jer nemamo za knjige niti za odjeću i obuću. Kada bismo mogli riješiti taj problem  bili bismo presretni, kaže Sandra i ističe kako ima vrlo vrijednu djecu, koja ju ponekad iznenade i cvijećem:

– Dobri su. Marljivi. Znaju iznenaditi lijepim gestama i ljudi ih vole. Skromni su. Sretni su i zadovoljni s ovo malo što imamo, kaže ponosna majka i ponavlja da je najveći problem dio ceste koji vodi od početka Zagaja do u unutrašnjost zaseoka:

– Autobus ne može dolaziti i problem je veliki. Bila bi nam velika pomoć kada bi nam netko mogao pomoći da saniramo cestu, onda ne bismo morali svako jutro ustajati i djecu voditi u školu. Autobus bi mogao dolaziti po njih i problem mračne i nepregledne šume u koju dolaze vukovi kad su gladni bio bi riješen, kaže Sandra.

Prema riječima sumještanina Ante Ljevara već je izrađen projekt i čeka se dobra volja određenih donatora kako bi se ova cesta mogla sanirati:

– Sve smo pripremili i spremni smo predati zahtjeve gdje god to treba. Važno je da riješimo ovaj problem i da nam djeca bezbrižno mogu u školu, kaže Ljevar i ističe kako su ljudi ovdje vrlo vrijedni  i da im treba jako malo za zadovoljstvo.

– Valjao bi neki manji stroj, kojim bi mogli si pomoći u obradi zemlje. Neki mali motokultivator ili slično, što bismo svi u mjestu mogli koristiti, kaže sumještanin Dane, ali najveći je problem već spomenuta cesta.

– Rado bih maloj Tanji kupio bicikl, ali cesta nije povoljna za vožnju, pa mi ju nekako teško gledati kako pati, ali nije tužna, nego je uvijek raspoložena i sretna, ističe Ljevar.

Ovo malo selo u blizini Sanskoga Mosta, gdje ljudi beru gljive kako bi preživjeli, a sretni su i zadovoljni sa ono malo što imaju, svojevrsni je primjer svima nama kako treba živjeti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari