Connect with us

Ustavni sud odlučio – neće biti referenduma o ćirilici

Published

on

Ustavni sud je odlučio da se, u narednih godinu dana, dok se ne izmjeni Zakon o jeziku i pismu nacionalnih manjina, na području Vukovara on neće ni prisilno provoditi pa se dvojezične ploče ne trebaju postavljati.

U-Vukovaru-skinute-tri-dvojezicne-ploce-traga-se-za-pociniteljima_ca_large

Ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja zatražio je Hrvatski sabor.

Rok za donošenje ocjene bio je 30 dana, a sud je zaključio kako pitanje Građanske inicijative Stožera za obranu hrvatskog Vukovara nije u skladu s Ustavom te da se temeljem njega ne može raspisati referendum.

Referendumom se tražilo da se dvojezični natpisi postavljaju u sredinima u kojima ima najmanje 50 posto plus jedan manjinskog stanovništva. Stožer je prikupio više od 576 tisuća potpisa građana, a akcija je uslijedila nakon što su u Vukovaru prošle godine na sve državne institucije postavljeni dvojezični natpisi; na latinici i ćirilici.

pročitajte cijelu odluku Ustavnog suda:

U-VIIR-4640-2014

Ne smije biti državne prisile

Ustavni sud je odredio i da je Vlada dužna u roku od godine dana od objave odluke uputiti u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne provode obveze iz Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, odnosno opstruiraju njegovu provedbu.

Za to vrijeme, dok se ne donesu zakonske izmjene, nadležna državna tijela neće provoditi Zakon o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina na području Vukovarauporabom prisilnih mjera. Ustavni sud odredio je i da svaki budući zahtjev za raspisivanje referenduma temeljem članka 87. stavka 3. Ustava mora sadržavati “detaljan prikaz činjenica i okolnosti koje su bile povod za referendumsko pitanje u predloženom sadržaju te dostatno i relevantno obrazloženje razloga zbog kojih se traži raspisivanje referenduma”.

[divide]

RANIJE:

Na vukovarskom Općinskom sudu protiv 22 hrvatska branitelja i ratna stradalnika podignuti su optužni prijedlozi zbog sudjelovanja u nasilnom skidanju dvojezičnih ćiriličnih ploča prošle jeseni s državnih ureda i institucija u Vukovaru, rekao je član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Vlado Iljkić, naglasivši da ni jedna država ne postupa tako s ratnim herojima i vojnim veteranima.

Povjerenik za pravna pitanja Stožera, Vlado Iljkić na današnjoj konferenciji za novinare ponovio je kako ta građanska inicijativa, “ne mrzi nikoga”, niti je zalaganje Stožera za uklanjanje ploča s dvojezičnim natpisima u Vukovaru upereno protiv prava bilo koje nacionalne manjine.

“Mi i dalja smatramo kako su dvojezične ploče u Vukovaru postavljene protuzakonito i protuustavno. Na sve optužne prijedloge napisali smo prigovor jer želimo da se u sudskom postupku koji treba uslijediti, dođe do prave isitine”, kazao je Iljkić.

U vukovarskom Stožeru smatraju neprihvatljivim navode iz optužnih prijedloga da su oni koji su sudjelovali u uklanjanju ploča to činili “s izrazito niskim pobudama”.

Iljkić ističe da su takvi navodi neprimjereni prema onima koji su u Domovinskom ratu i jugosrpskoj agresiji izgubili sinove i ostale članove obitelji.

“Ni jedna država u svijetu ne postupa ovako prema svojim veteranima i herojima kao što to čini Hrvatska. Sigurno je da nitko od nas ne mrzi niti Srbe niti ćirilicu, samo tražimo da se provode zakoni i Ustav, a oni se u slučaju postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru krše”, ocijenio je Iljkić

Novinarima se obratio i član Stožera, 75-godišnji Marijan Živković, otac dvojice poginulih hrvatskih branitelja – sin Marko poginuo je kao pilot iznad Otoka, a za sinom Nikolom još uvijek traga.

Živković je od Općinskog suda u Vukovaru već dobio presudu u kojoj je za nasilno skidanja dvojezične ploće sa zgrade vukovarske policije u rujnu prošle godine osuđen na devet mjeseci zatvora, što je preinačeno u dvije godine uvjetno, uz novčanu kaznu nešto manju od 1000 kuna.

“Ne znam koliko vrijede moji poginuli sinovi, pa da ja državu tužim i tražim da oni meni plate”, kazao je Živković, upitavši je li ono što je on napravio teži prekršaj od onoga kada netko svoju vlastitu državu nazove “slučajnom državom”.

Govorio je i Enver Arnautović koji se 1991. u Domovinskom ratu uključio kao maloljetni branitelj. Arnautović je naveo da ga državno odvjetništvo u vezi s događajem od 2. rujna prošle godine kada su u Vukovaru razbijene tri dvojezične ploče – tereti za četiri kaznena djela, među kojima i za napad na dvije policijske službenice, što on pobija.

Arnautović je rekao i kako se protivi postavljanju dvojezičnih ploča u Vukovaru jer smatra da im ondje nije mjesto zbog svega što je taj grad pretrpio u Domovinskom ratu, te je uvredljivo komentirao da je hrvatski premijer “klasični dezerter”.

Dnevnik.hr/kamenjar.com//foto:Cropix

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari