Connect with us

Hrvatska

Ustavni sud podijeljen zbog prava vjernika

Objavljeno

on

Na Ustavnom sudu pokrenuti su postupci ocjene ustavnosti mjera za koje se tvrdi da diskriminiraju vjernike ograničavanjem broja ljudi u crkvama na 25. Osmero ustavnih sudaca odbija ukinuti epidemiološke mjere za vjernike, a petero ih smatra neustavnima, piše u srijedu Večernji list.

Dok je dio medija propitivao “zašto za kafiće ne vrijede pravila kao za crkve” na Ustavnom sudu su Humanitarna udruga Isusove i Marijine ruke iz Karlovca i odvjetnik Martin Sherri inicirali ocjenu ustavnosti tvrdeći da su vjernici diskriminirani i da im se krši Ustavom zajamčeno pravo na slobodu vjeroispovijesti, navodi dnevnik.

Pozvali su se na ustavnu odredbu u kojoj se među ustavnim pravima koja “nitko nije ovlašten građanima ograničiti” ni u okolnostima kad se primjenjuje članak 17., na koji se inače pozivaju zagovornici “izvanrednog stanja”, navodi i pravo na slobodu vjeroispovijesti.

Mjere smatraju diskriminatornim za vjernike jer u isto vrijeme muzeji, kina ili trgovački centri primaju posjetitelje ovisno o veličini prostora, 7 metara četvornih po osobi. Uz to što su vjernici na misama statični, ne razgovaraju, nose maske i drže distancu, što nije slučaj u trgovačkim centrima, školama i javnom prijevozu. Ali većina od osmero ustavnih sudaca odbila je ukinuti mjere, dok ih je petero sudaca smatralo neustavnima.

Suci Lovorka Kušan, Andrej Abramović i Goran Selanec drže se ranijih stavova u covid predmetima pa i ove mjere Stožera smatraju neustavnima. Ni Snježana Bagić ne slaže se s većinom, kao ni Miroslav Šumanović, ali za razliku od nje, on je napisao izdvojeno mišljenje, kao i predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović koji je podupro stav većine da je ograničenje prava vjernika ustavnopravno prihvatljivo pri čemu je imao u vidu i stav pape Franje te Odredbu Hrvatske biskupske konferencije o mjerama, donosi Večernji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari