Connect with us

Događaji

Ustavni sud ukinuo prvu pravomoćnu presudu Ivi Sanaderu u ‘slučaju Hypo’ i MOL

Objavljeno

-

Odluka najvišeg sudskog tijela donesena je po ustavnoj tužbi Sanaderovih odvjetnika koju su podnijeli nakon što je Vrhovni sud u lipnju prošle godine potvrdio prvostupanjsku osuđujuću presudu, dok je desetogodišnju zatvorsku kaznu umanjio na 8,5 godina.

[ad id=”68099″]

Ustavni sud ukinuo je prvu pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu kojom je osuđen na osam i pol godina zatvora zbog ratnog profiterstva u ‘slučaju Hypo’ te primanja mita od mađarskog MOL-a i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

No, ta odluka ne znači da Sanader izlazi iz istražnog zatvora, jer je osim ovih slučajeva nepravomoćno osuđen i u slučaju Fimi media.

Odluka najvišeg sudskog tijela donesena je po ustavnoj tužbi Sanaderovih odvjetnika koju su podnijeli nakon što je Vrhovni sud u lipnju prošle godine potvrdio prvostupanjsku osuđujuću presudu, dok je desetogodišnju zatvorsku kaznu umanjio na 8,5 godina.

U priopćenju koje je u ponedjeljak poslijepodne objavio na svojoj internetskoj stranici Ustavni je sud naveo da se u njihovoj odluci ne ispituje je li podnositelj kriv za ratno profiterstvo i primanje mita za koja je pravomoćno osuđen, jer “Ustavni sud Republike Hrvatske za to nije nadležan”.

“Na Ustavnom je sudu da ispita je li u podnositeljevom slučaju poštovan zakonodavni okvir države, a osobito je li taj okvir tumačen u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, i jesu li u granicama koje optuženicima jamče Ustav i Konvencija podnositelju bila osigurana sva jamstva pravičnog suđenja i svi mehanizmi pravne zaštite predviđeni pozitivnim hrvatskim zakonodavstvom.

Ova odluka, kojom se ukidaju presude kaznenih sudova u slučaju Hypo i INA-MOL, ne smije se uzimati kao dokaz da je podnositelj bio žrtva političkog progona ili sudskog konformizma, kao što se neosnovano tvrdi u ustavnoj tužbi.

Samo su kazneni sudovi nadležni presuđivati o krivnji podnositelja za počinjenje kaznenih djela za koja ga se tereti u slučajevima Hypo i INA-MOL, pri čemu su dužni poštovati pravna stajališta Ustavnog suda izražena u ovoj odluci”, stoji u priopćenju Ustavnog suda.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković ocijenila je kako je Ustavni sud potvrdio da je obrana bila u pravu.

“Moram reći da to nama jako puno znači jer se pokazalo da je bilo razloga da se prihvate određeni stavovi koje smo mi zastupali i u drugostupanjskom postupku”, rekla je Sloković Hini, komentirajući odluku Ustavnog suda.

Ustvrdila je pritom da je prvostupanjski postupak zbog kršenja načela kaznenog prava bio krajnje nepravedan.

Obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a u ustavnoj tužbi za slučaj Hypo/INA-MOL isticala je dosta stvari od povreda koje se tiču ratnog profiterstva jer nema kaznenog djela do povrede konfrotacijskog prava jer njegovi odvjetnici nisu mogli saslušati svjedoke koji su svjedočili protiv njega, rekla je Sloković.

Ustvrdila je kako je to dokaz da o nekim stvarima misle na način koji je prihvatljiv i da je taj stav prihvatio Ustavni sud. “Nije lako biti četiri godine u postupku i konstantno gubiti, a imati osjećaj da smo u upravu i da neke stvari nisu napravljene na način kako bi trebale biti”, rekla je Sloković.

Naglasila je kako je temeljno pravo da postupak bude zakonit i da pravo na pravično suđenje bude poštovano u odnosu na svakoga.

“Ne može kriterij suđenja biti niži za premijera nego za druge predmete. Kod njega su se radile stvari koje se ne događaju u drugim predmetima. Svaki naš prijedlog koji je išao u pravcu rasterećenja i drugačijeg vođenja postupka da imamo isto vrijeme za pripremu bio je odbijen. Kriteriji su bili drugačiji što je bitno otežavalo rad obrane”, zaključila je Sloković.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je kako je ova odluka Ustavnog suda kojom se ukida prvu pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu na 8,5 godina zatvora zbog ratnog profiterstva u ‘slučaju Hypo’ te primanja mita od mađarskog MOL-a, potvrda da nema urote protiv MOL-a.

“To je samo potvrda onoga što stalno ističemo, a to je da u Hrvatskoj ne postoji nikakva urota protiv MOL-a. Mi prema planu nastavljamo s arbitražnim postupkom koji posreduje u sporu hrvatske države i MOL-a”, izjavio je Vrdoljak za Hinu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari