Pratite nas

Hrvatska

Ustavni sud uvažio tužbu Tomislava Karamarka

Objavljeno

na

Ustavni sud donio je odluku u predmetu Tomislava Karamarka, kojega je odluka Povjerenstva svojedobno natjerala da se povuče s mjesta potpredsjednika Vlade

Na sjednici Ustavnog suda održanoj 2. srpnja uvažena je ustavna tužbe Tomislava Karamarka te se ukida presuda Visokog suda i presuda Upravnog suda te se predmet vraća Upravnom sudu. Odluka je donesena većinom glasova, prenosi N1.

U točki 9. izvoda iz zapisnika sa sjednice odluka je o Karamarkovoj ustavnoj tužbi.

‘Nacrt odluke s referatom VI. o ustavnoj tužbi koju je podnio T. K. iz Z., kojeg zastupaju V. A., odvjetnica u Z. i I. F., odvjetnik u Odvjetničkom društvu F. & Š., sa sjedištem u Z., u povodu presude Visokog Upravnog suda Republike Hrvatske broj: Usž-227/17-3 od 30. studenoga 2017., presude Upravnog suda u Zagrebu broj: Usl2360/16-9 od 26. rujna 2016. i odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa broj: 711-I-1008-P-163/16-36-1 od 15. lipnja 2016., istaknute povrede članaka 3., 16. stavka 1., 19., 29. stavka 1. i 38. stavka 1. Ustava i članka 13. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, upravnosudski postupak radi sprječavanja sukoba interesa. (U-III-673/2018)’

ZAKLJUČAK: I. Ustavna tužba se usvaja.

Ukidaju se: – presuda Visokog upravnog suda Republike Hrvatske broj: Usž-227/17-3 od 30. studenoga 2017., – presuda Upravnog suda u Zagrebu broj: Usl2360/16-9 od 26. rujna 2016.

Predmet se vraća Upravnom sudu u Zagrebu na ponovni postupak. Odluka donesena većinom glasova’, navodi se u zapisniku sa sjednice.

Podsjetimo, Povjerenstvo je u lipnju 2016. donijelo odluku da je tadašnji potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko, sudjelujući o raspravama o sudskim sporovima koje je vezano uz Inu Hrvatska vodila s mađarskim MOL-om, bio u potencijalnom sukobu interesa te da je povrijedio načela djelovanja obnašanja dužnosti.

Karamarko je, konstatiralo je Povjerenstvo, povrijedio načela poštenog, savjesnog i odgovornog postupanja jer je Vladi, svojoj stranci, koalicijskim partnerima i javnosti prešutio da njegova supruga Ana Karamarko iz godina posluje s Jozom Petrovićem, lobistom MOL-a u Hrvatskoj.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković 14 .lipnja za N1 govorila je o mogućim posljedicama upravo ovakve odluke Ustavnog suda.

‘Ta odluka, ovisno o tome kakva će biti, može utjecati ne samo na predmet Andreja Plenkovića, nego i na sve ostale predmete ukoliko bi išla u smjeru u kojem su novine to pisale zadnjih tjedan dana – a to je da bi se Povjerenstvu onemogućilo da vodi postupke povodom načela. Onda bismo doista imali problem jer imamo pedesetak predmeta vezanih uz načela. Vidjet ćemo kada odluka bude tu’.

Usvajanje Karamarkove ustavne tužbe, govorili su 13. lipnja sugovornici Jutarnjeg lista bliski Ustavnom sudu, značilo bi da je Povjerenstvo za sukob interesa pogriješilo jer je preširoko shvatilo svoje ovlasti. I to ne samo u slučaju Karamarko, nego i u nizu prethodnih slučajeva u kojima je utvrdilo da su državni dužnosnici povrijedili načela djelovanja, među kojima su najsvježiji slučajevi bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i ministra financija Zdravka Marića.

Usvajanje Karamarkove ustavne tužbe, tvrde isti izvori, pomoglo bi i premijeru Andreju Plenkoviću. Povjerenstvo, naime, tek treba odlučiti je li Plenković povrijedio načela obnašanja dužnosti kad je Saboru i javnosti uporno tvrdio da ne zna tko su stvarni autori lex Agrokor.

Danas je kristalno jasno, a mnogima je to bilo jasno i tijekom izmišljenog postupka protiv Tomislava Karamarka,  da Tomislav Karamarko nije izvršio udar na „Povjerenstvo“, već je „Povjerenstvo“ na čelu s Dalijom Orešković urotnički osudilo Tomislava Karamarka na temelju klasičnog verbalnog delikta koji je bio na snazi u  najmračnijim vremenima  Rankovićeve i Titove diktature. Tomislav Karamarko jedini je političar u Hrvatskoj koji je iz etičkih i moralnih razloga, iz razloga zato što je pošten, zato što je legalist i poštuje  institucija u Hrvatskoj državi, prihvatio ovu nepravednu i neutemeljenu presudu i podnio ostavku na sve visoke političke dužnosti uputivši se u dugotrajnu pravnu bitku dokazujući svoju nevinost, iz koje konačno izlazi kao pobjednik. Ovom pravednom presudom Ustavnog suda Republike prestali su postojati svi formalni razlozi zbog kojih je Tomislav Karamarko dao ostavke na sve dužnosti, konačno je doživio satisfakciju u punom svjetlu i otvorena su mu široka vrata za povratak u politiku, ako to odluči i ako to bude želio.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Odbor za ratne veterane: Osuditi veličanje totalitarnih režima

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Saborski odbor za ratne veterane zatražio je u srijedu poštivanje Deklaracije o Domovinskom ratu te zaštitu od politizacije kao i da Hrvatska osigura temeljne vrijednosti i dignitet Domovinskog rata i osudi zlonamjerne i neodgovorne izjave kojima se veličaju totalitarni režimi i unosi nemir među branitelje.

Uz to, na sjednici je usvojen i zaključak kako bi se o tome trebalo raspravljati na plenarnoj sjednici. Predsjednik Odbora HDZ-ov Josip Đakić rekao kako se ne osuđuju pojavnosti u hrvatskom društvu koje štete ugledu RH te kako je potrebno njihovo uklanjanje i zaštita digniteta Domovinskog rata.

Na sjednici je prikazan i videozapis u kojem pravoslavni crkveni velikodostojnici pjevaju četničke pjesme i veličaju četnički pokret.

Đakić je upozorio na povijesni revizionizam i izjednačavanje Republike Hrvatske  i Nezavisne države Hrvatske, posebno se osvrnuo na izjavu SDP-ovca nenada Stazića kako 1945. pobjednici nisu završili posao kako treba.

Sam Stazić pojasnio je kako je pri tome mislio na to da nije uhvaćen ustaški poglavnik Ante Pavelić koji je napustio svoj narod te naveo da su “uz pripadnike ustaškog pokreta i domobrana na Bleiburgu bili i nedićevci i kozaci”.

Dodao je kako je osvetničkog ubijanja bilo u svim zemljama nakon Drugog svjetskog rata. Stazić je rekao kako je uz primjere veličanja četništva trebalo prikazati i primjere veličanja ustaštva na koje nitko ne reagira.

Đakić ga je pitao što bi bilo da je nakon završetka Domovinskog rata 1995. netko napisao da pobjednici nisu dovršili posao.

Stevo Culej (HDZ) ocijenio je kako je glavni problem što u Hrvatskoj nije provedena lustracija, osvrnuvši se na tvrdnje da UDBA nakon 1945. nije završila posao, referirajući se na izjavu čelnika HSS-a,SDP-ovog koalicijskog partnera.

Upozorio je da u Borovom selu mogu u svako doba vidjeti četničke zastave i spomenik kojim se veliča četništvo i oni koji su ubijali hrvatske redarstvenike te tvrde da je to srpska zemlji. “No, ako hrvatski branitelj izvjesi hrvatsku zastavu s bijelim početnim poljem bit će sankcioniran, a spomenik HOS-ovcima koji su branili zemlju je maknut iz Jasenovca”, kazao je.

‘Mostovac’ Miro Bulj istaknuo je da se gaze vrijednosti Domovinskog rata i njegove žrtve. Podsjetio je kako je HDZ-ov koalicijski partner  Milorad Pupovac (SDSS) ustvrdio da će Republika Hrvatska završiti kao NDH i koji je za vrijeme proslave Dana pobjede sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem bio u Bačkoj Palanci. Đakić je podsjetio da se premijer Andrej Plenković ogradio od Pupovčeve izjave, da oni koji su trebali postupati prema zakonu to nisu sankcionirali.

Medved osudio svaki istup kojima se šteti ugledu RH

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved osudio je svaki istup kojim se šteti ugledu RH, osudio je sve totalitarne režime te podržao udruge proistekle iz Domovinskog rata. Umjesto isprike dobili smo dvosmislene teze kako su pobjednici u Drugom svjetskom ratu imali pravo postupati s poraženima baš tako kako su postupali. Naglasio je da Vlada štiti dignitet Domovinskog rata te podsjetio da je prekinuta nadležnost srbijanskih sudova nad hrvatskim državljanima za događaje vezane uz raspad bivše Jugoslavije.

Vezano uz pitanje zastupnika Bulja (Most) o održavanju sjednica povjerenstva za praćenje napretka vezanih uz pristupne pregovore Srbije EU, osobito Poglavlje 23, Medved je rekao u međuvremenu nisu održavane, jer nije bilo napretka.

Minutom šutnje na sjednici Odbor za ratne veterane odana je počast dvojici poginulih pilota helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Štromar potvrdio da će smijeniti v.d. direktora APN-a Krešimira Žunića

Objavljeno

na

Objavio

Potpredsjednik Vlade te ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar potvrdio je u srijedu da će smijeniti v.d. direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), HDZ-ovog Krešimira Žunića, istaknuvši da je to “gotova stvar”.

Štromar je novinarima uoči sjednice užeg Vladinog kabineta potvrdio da je DORH-u predao sve dokumente vezane za Žunića koji je za svega 975 eura po četvornom metru lani kupio stan iz APN-ova programa društveno poticane stanogradnje, a što je jučer objavio RTL-ov magazin Potraga.

Stan je kupio sa sinom, a u vrijeme kupoprodaje bio je zamjenik direktora APN-a i osoba koja je odlučivala o prodaji državnih nekretnina. Državna Agencija za promet i posredovanje nekretninama u Zadru je 2019. izgradila POS-ove stanove kako bi pomogla obiteljima koje bi po cijenama znatno nižim od tržišnih mogle rješavati svoje stambeno pitanje.

Sam Žunić koji, navodno, ima još jedan stan u Zagrebu u kojem povremeno živi bivši ministar Lovro Kuščević, u svemu ne vidi problem već se RTL-u požalio kako ga je sram zbog toga “koliko nema”.

“Sram me koliko nemam. Nemam vozila, nemam pokretnina, imam jednu i pol imovinu i dva stambena kredita. Pa šta će premijer mislit’ o meni, majke ti, kakav je to sposoban čovjek koji sebi ne može pomoći”, pitao se Žunić.

Štromar je, na upit je li DORH-u prijavio i svog stranačkog kolegu iz HNS-a, bivšeg direktora APN-a Slavka Čukelja, koji je sa Žunićem potpisao kupoprodajni ugovor – istaknuo da to moraju provjeriti i provjeravaju.

“Moramo provjeriti i provjeravamo proces te kontroliramo da li je možda i netko drugi iz APN-a na takav način sebi riješio svoje stambeno pitanje. Procedure su u tijeku”, naglasio je ministar graditeljstva.

Najavio je da će smijeniti Žunića, istaknuvši da je to “gotova stvar”. “To se ne smije tako raditi, to ne možemo tolerirati”, poručio je Štromar.

Slučaj oko Žunića komentirao je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekavši da je svašta vidio i doživio u politici, ali da takvo što nikada.

“Tu je svaki komentar suvišan. Svašta sam vidio i doživio u politici, ali to što sam sinoć kada sam gledao prilog, još nikada nisam vidio”, kazao je Butković.

Kazao je i da mu je bilo neugodno što su članovi iste stranke.

Butković je rekao i da je spreman na sigurnosnu provjeru i za to je da se to vrati. “Ja sam rođen spreman. Ljudi koji idu na najodgovornije funkcije u državi trebali bi prolaziti sigurnosne provjere”, smatra ministar prometa.

Nije konkretno odgovorio hoće li se kandidirati za potpredsjednika u timu Andreja Plenkovića, kratko poručivši: “Neka se raspišu izbori pa ćete sve znati”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari