Pratite nas

USTAVNOPRAVNA KOMISIJA PSBIH: Nije podržan kanal na hrvatskom jeziku

Objavljeno

na

Na sjednici Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije utvrđena usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radio-televizijskom sustavu BiH, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

news-2012-December-psbih_dw_900794444

Naime, prijedlogom Vijeća ministara predviđa se osnivanje RTV kanala na hrvatskom jeziku kao javnog servisa kojem će pripadati 20 posto netoprihoda od marketinškog oglašavanja i 20 posto od ukupnog iznosa naplaćene RTV pristojbe na području cijele države.

Ovome prijedlogu protivio se i Samostalni Sindikat uposlenika javnih RTV servisa izrazivši zabrinutost jer bi to bio izravan udar na ekonomski opstanak postojeća tri javna servisa.

Inače, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH zadužio je još 2008. godine Vijeće ministara BiH da pokrene postupak osnivanja RTV kanala na hrvatskom jeziku.

Što se tiče ostalih točaka koje je raspravljalo Ustavnopravno povjerenstvo, utvrđena je usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH Prijedloga zakona o dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, predlagatelja Vijeća ministara BiH.

Utvrđena je usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH i podržana su načela Prijedloga zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u građanskim stvarima, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Potvrdu usuglašenosti s Ustavom i potporu načelima dobio je i Prijedlog izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, čiji je predlagatelj Povjerenstvo za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma PSBiH.

Usvojeno je Izvješće o radu Pravobraniteljstva BiH za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2013. godine, a primljeno je k znanju Izvješće o provedbi zakona iz nadležnosti Središnjeg izbornog povjerenstva u 2013. godini.

Podržana je i upućena u daljnju parlamentarnu proceduru inicijativa zastupnika Beriza Belkića, kojom se predlaže da se u dnevni red jedne od sljedećih sjednica Zastupničkog doma PSBiH uvrsti točka „Preispitivanje opravdanosti postojanja upravnih i nadzornih odbora u javnim ustanovama i poduzećima“.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

U DUŠI MI DALMACIJA CILA!

Objavljeno

na

Objavio

Ja sam Hrvat uzdignuta čela,
Dalmatinac ponosnoga soja,
krv Hrvatska u meni je vrela,
iznjedrila Zagora me moja!

Split, Kaštela, Solin i još više,
slani škoji šta ih more kupa,
Dalmatinske žege, bure, kiše…
i Zagora u srcu mi skupa!

Volin čuti kada Poljud piva,
kada Hajduk Dalmatince sjati,
kad’ se čuje ona pisma živa,
k’o da rodi, sve nas ista mati.

U duši mi Dalmacija cila,
volin bacit’ ja na Marjan oko,
trobojnica nekada se krila,
a sad’ gori leprša visoko.

U debelom ladu pod koštelon,
volin bacit na karte i mure,
pa sa ljudin prošetati selon,
i balotat sve do kasne ure.

Dok po zogu balote migolje,
gradele se stavljaju na vatru,
bocun tu je, porad’ bolje volje,
da se stare navike ne zatru.

Bolje selo izgubit’, — se kaže !
neg’ užance od starina svoje,
Dalmatincu ta pravila važe…
i za njega druga ne postoje.

Ivan Pajdek / Kamenjar.com

NE IZDAJE PRAVI HRVAT!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Donald Trump potpisao memorandum o carinama na kinesku robu

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u četvrtak predsjednički memorandum koja omogućuje uvođenje carina do 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe, no njegov je potez puno blaži od prijetnji koje su mogle izazvati globalni trgovinski rat.

Prema uvjetima iz uredbe, Trump će uvesti carine tek nakon konzultacijskog razdoblja, mjere koja industrijskim lobistima i zakonodavcima daje vremena da da ublaže predloženu listu na kojoj je 1300 proizvoda.

I Kina će imati vremena za odgovor na Trumpove poteze, što smanjuje rizik od dramatičnih mjera odmazde Pekinga.

“Razgovarali smo s Kinom i usred smo pregovora”, rekao je Trump dodajući da je gubitak radnih mjesta u Americi bio jedan od glavni razloga za njegov izbor za predsjednika 2016.

Washington će također tražiti mjere protiv Kine radi kršenja zakona o intelektualnom vlasništu kroz Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), tijelo koje je više puta izazvalo gnjev administracije, ali koje bi moglo ponuditi rješenja kojima bi se uzbjelao trgovinski rat.

Nakon Trumpove objave, ured američkog trgovinskog predstavnika predstavit će listu proizvoda koji bi se carinili, uglavom iz visokotehnološkog sektora.

Potom će uslijediti konzultacijsko razdoblje od 60 dana prije nego što se carine definitvno uvedu.

Dvije osobe koje su o tom pitanju raspravljale s Trumpovom administracijom nedavno su izjavile Reutersu da bi carine bile uglavnom usmjerene na informacijsku tehnologiju, potrošačku elektroniku i telekomunikacije.

Washington cilja na kineske tvrtke s visokom tehnologijom kako bi ih kaznio za kinesku investicijsku politiku koja prisiljava američke tvrtke da odustanu od svojih tehnoloških tajni u zamjenu za dopuštenje da posluju u Kini, zajedno s drugim optužbama za krađu intelektualnog vlasništva.

Kina ima 375 milijardi dolara trgovinskog suficita sa SAD-om, a smanjenje takvog nepovoljnog odnosa jedan je od glavnih ciljeva Donalda Trumpa koji je još u kampanji za predsjednika zastupao protekcionističku politiku.

Njegova prva akcija nakon stupanja na dužnost bilo je povlačenje SAD-a iz trgovinskog pakta poznatog kao Transpacifičko partnerstvo.

Carine na uvoz čelika i aluminija, koje je Trump uveo prošlog tjedna, relativno su nevažne u odnosu na ukupni uvoz i izvoz, no izravno carinsko “gađanje” Kine moglo bi izazavati oštar odgovora Pekinga, upozoravaju analitičari.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati