Connect with us

USTAVNOPRAVNA KOMISIJA PSBIH: Nije podržan kanal na hrvatskom jeziku

Objavljeno

-

Na sjednici Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije utvrđena usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radio-televizijskom sustavu BiH, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

news-2012-December-psbih_dw_900794444

Naime, prijedlogom Vijeća ministara predviđa se osnivanje RTV kanala na hrvatskom jeziku kao javnog servisa kojem će pripadati 20 posto netoprihoda od marketinškog oglašavanja i 20 posto od ukupnog iznosa naplaćene RTV pristojbe na području cijele države.

Ovome prijedlogu protivio se i Samostalni Sindikat uposlenika javnih RTV servisa izrazivši zabrinutost jer bi to bio izravan udar na ekonomski opstanak postojeća tri javna servisa.

Inače, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH zadužio je još 2008. godine Vijeće ministara BiH da pokrene postupak osnivanja RTV kanala na hrvatskom jeziku.

Što se tiče ostalih točaka koje je raspravljalo Ustavnopravno povjerenstvo, utvrđena je usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH Prijedloga zakona o dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, predlagatelja Vijeća ministara BiH.

Utvrđena je usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH i podržana su načela Prijedloga zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u građanskim stvarima, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Potvrdu usuglašenosti s Ustavom i potporu načelima dobio je i Prijedlog izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, čiji je predlagatelj Povjerenstvo za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma PSBiH.

Usvojeno je Izvješće o radu Pravobraniteljstva BiH za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2013. godine, a primljeno je k znanju Izvješće o provedbi zakona iz nadležnosti Središnjeg izbornog povjerenstva u 2013. godini.

Podržana je i upućena u daljnju parlamentarnu proceduru inicijativa zastupnika Beriza Belkića, kojom se predlaže da se u dnevni red jedne od sljedećih sjednica Zastupničkog doma PSBiH uvrsti točka „Preispitivanje opravdanosti postojanja upravnih i nadzornih odbora u javnim ustanovama i poduzećima“.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari