Uštede u Aluminiju; Rezanje plaća i broja radnika?

  0

  Aluminij d.d. Mostar je za Vladu Federacije BiH strateška kompanija koja treba opstati i ponovno biti pokretač razvitka cjelokupne BiH, kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj komentiraju stanje u mostarskom kombinatu nakon imenovanja novog direktora Željka Kordića.

  Trhulj kaže kako je Kordić prilikom imenovanja dobio potporu svih članova Nadzornog odbora koji predstavljaju državni kapital, a koji su kandidirani u to tijelo od različitih političkih stranaka te malih dioničara, što po njemu znači da se radi o kvalitetnom kandidatu i kompromisnom rješenju za sve.

  Zadaće za Kordića

  Ovo povjerenje, dodaje Trhulj, morat će opravdati, što znači da će Kordić u što kraćem roku morati napraviti presjek stanja u kombinatu.

  „Novi direktor treba posložiti kockice. Vidjeti koliko u kompaniji ima prihoda, a koliko rashoda. Treba se definitivno vidjeti kolike su tamo plaće. Činjenica je da se veća ušteda ne može napraviti na plaćama, ali je nemoralno da članovi uprave imaju onolike plaće u trenucima kada se poduzeće bori s gubicima”, kaže Trhulj za Dnevni list.

  Smatra kako se definitivno u Aluminiju mora napraviti racionalizacija stanja i utvrditi koliko se za što novca izvlači i koliko ljudi radi na kojim poslovima, jer je po njemu više čimbenika utjecalo na loše financijsko stanje u gubitke. Po njegovom mišljenju, jedan od prvih zadataka nove uprave jest plan ušteda.

  Pomoć Vlade

  Svjestan teškog stanja iz kojeg Aluminij ne može izići sam, najavljuje uskoro i angažman Vlade po pitanju pomoći. Subvencioniranje električne energije koja je Vlada ranije obećala nije još definirano jer kaže kako se prvo treba utvrditi što je to najhitnije uraditi.

  „Davanje novca bez strateškog cilja je nemoguće i nigdje se na taj način ne pristupa rješavanju problema. Nećemo odustati od Aluminija, ali logično je da se prvo vidi na koji način je najbolje pomoći, poručuje Trhulj dodavši da postoji nekoliko opcija da se proble riješi te da je potrebna uključenost i malih dioničara i Vlade RH kao vlasnika poduzeća.

  dnevni list

  facebook komentari