Ustrojena zakonodavna vlast, započinje izbor nove Vlade u Federaciji

0

Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine odbacio sve prigovore ‘srpskih’ izaslanika koji su se tako lažno predstavljali, a ranije su u političkom životu bili Bošnjaci, jučer kasno popodne održana je konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Predstavnici Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH uručili su potvrde novoizabranim izaslanicima u gornjem nacionalnom domu federalnog Parlamenta koji ipak nije popunjen do kraja. Razlog za to je što se u deset županijskih skupština nije moglo pronaći 17 srpskih izaslanika, koliko broji i Klub hrvatskih odnosno bošnjačkih izaslanika.

Na čelu ovoga parlamentarnog doma u sljedeće četiri godine bit će dužnosnica HDZ-a BiH Lidija Bradara. Konstituiranje ovoga tijela ključno je da se napravi iskorak za ustroj izvršne vlasti u Federaciji BiH i okonča era platformaške vlasti koja je posljednje tri i pol godine počinila najveće političko-ekonomse štete federalnom entitetu, ali i za deset županija. Prvi sljedeći korak je nakon izbora Marinka Čavara za predsjednika FBiH, te njegovih dvoje zamjenika Melike Mahmutbegović iz reda bošnjačkog naroda, odnosno Slobodana Šoje iz reda srpskog, da se da mandat za sastavljanje Vlade Fadilu Novaliću kojega je SDA predložila za prvog čovjeka u operativnome dijelu izvršne vlasti.

Ova procedura međusobno je političkim dogovorom povezana i s imenovanjem mandatara za novi sastav Vijeća ministara, a tamo će na čelu biti Denis Zvizdić. Čelnici stranaka parlamentarne većine HDZ-a BiH Dragan Čović, SDA Bakir Izetbegović i DF-a Željko Komšić tek će sada početi razgovore o tome koliko će mjesta pojedine stranke dobiti u Vladi Federacije BiH te koji će im resori pripasti.

Čelnik HDZ BiH Dragan Čović je ususret razgovorima istaknuo kako neće prihvatiti razgovore ako oni ne budu uključivali to da HDZ-u pripadne svih pet mjesta za Hrvate i jedna srpska pozicija koju bi onda ova stranka ustupila SNSD-u u zamjenu za imenovanje Davora Čordaša u Vladi RS. S druge stranke iz DF su istaknuli kako traže najmanje jednak broj ministarstava, kao i HDZ BiH, dok iz SDA ističu da očekuju dogovor triju stranaka. Kažimo i to da je jučerašnje konstituiranje Doma naroda FBiH korak do zaokruživanja državnog Doma naroda jer se kroz njega biraju po pet Hrvata, Srba i Bošnjaka koji će četiri godine sjediti u tome nacionalno koncipiranome domu.  (ZoranKrešić/VL)

facebook komentari