Connect with us

Politika

‘Usuglasili smo se da Hrvatska ne može ostati u sporazumu o arbitraži. Postupak je kontaminiran’

Objavljeno

-

‘Svi mislimo isto. Hrvatska ne može ostati u ovoj arbitraži’, rekao je premijer, dodavši da ga mora raskinuti, izaći iz njega i trenutno ga suspendirati

[ad id=”68099″]

Predsjednik Vlade Zoran Milanović nakon sastanka s predsjednicima klubova parlamentarnih stranaka održao je konferenciju za medije te je kazao kako su se na sastanku usuglasili da Hrvatska treba izaći iz arbitražnog sporazuma.

– Sastanak je bio kratak i u suglasju. Svi mislimo isto. Hrvatska ne može ostati u sporazumu o arbitraži. Postupak je kontaminiran. Hrvatska izlazi iz ugovora po preciznim pravilima međunarodnog prava. To je procedura koju provodi Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova. Od Sabora tražimo veliku suglasnost kako bismo izašli iz sporazuma – kazao je premijer koji nije htio komentirati pitanje ‘je li se čuo s Mirom Cerarom‘.

– Mi smo pristali na nešto pod uvjetima, a došlo je do grubog kršenja ugovora i dalje ne možemo ovako. Ne vjerujem da će ovo loše utjecati na odnose Slovenije i Hrvatske. Članica smo Europske unije i došlo je do ozbiljnog incidenta i moramo reagirati. Ne tiče me se bi li slovenski premijer trebao podnijeti ostavku. Arbitražni sud se nalazi u neugodnoj situaciji, možda ni krivi ni dužni, no nemam odgovor kako se oni osjećaju. Cijela situacija je neugodna, neugodna je i nama, no ovo je neodrživo. Došlo je do ozbiljnog incidenta, moramo van. Drago mi je da smo usuglašeni. Ne znam je li stav o špijunaži stav slovenske vlade, no to neću komentirati.

– Mi i dalje nemamo riješene granice i to mene brine kao hrvatskog premijera.

– Hrvatska može i hoće jednostrano izaći iz sporazuma – kazao je Milanović, osvrćući se na raniji komentar slovenskog kolege Cerara koji je ustvrdio suprotno. Hrvatski je premijer pritom dodao kako sigurno neće biti velike napetosti između dvije zemlje. Imamo puno obostranih interesa da surađujemo – kazao je premijer.

09:34 – U Banskim dvorima počeo je sastanak premijera Zorana Milanovića s predsjednicima saborskih klubova zastupnika o tome treba li Hrvatska ostati u postupku arbitraže oko granice sa Slovenijom.

Zastupnici su uoči sastanka bili jedinstveni – Hrvatska mora izaći iz arbitražnog sporazuma.

11750651_405108699691537_8035957020661941027_n“Izlazak iz sporazuma o arbitraži što prije. Vlada će morati naći kako”, rekao jeKaramarko novinarima uoči sastanka ističući nužnost konsenzusa “jer je ugrožen državni nacionalni interes pokušajem da se na prevaru oduzme dio hrvatskog teritorija”.

Vesna Škare Ožbolt (DC, Novi val, Reformisti) ističe nužnost razmatranja hrvatskih budućih poteza pred međunarodnim arbitražnim sudom. “Za nas izlaz i raskid nisu dvojbeni, za nas je pitanje – što nakon toga, odnosno koje će biti hrvatske inicijative prema kojima ćemo postupati. Predlažemo i uvođenje gospodarskog sporazuma nakon ovoga (izlaska iz arbitražnohg sporazuma)”, rekla je čelnica DC-a.

Valter Boljunčić (IDS) također je za izlazak iz arbitraže, kao i Jadranka Kosor koja kaže kako Sabor zbog ponašanja slovenske strane treba suspendirati sporazum.

Josip Salapić (HDSSB) također inzistira na izlasku Hrvatske iz arbitraže te pohvaljuje današnji sastanak, prvi ovog tipa za vlade Zorana Milanovića.

Branko Vukšić (Klub ljevičara) kaže kako će Hrvatska izlaskom iz arbitraže “izaći iz jednog sporazuma u koji nije trebala ni ući”.

Nansi Tireli (Laburisti) očekuje konsenzus i mudru, pragmatičnu odluku, a Milorad Batinić (HNS) ostao je rezerviran kazavši kako će njegova stranka danas “čuti stajalište Vlade i nakon toga odlučiti”.

Sastanak se održava uoči izvanredne sjednice Sabora na kojoj će se, na Vladin prijedlog, raspraviti i razmotriti novonastale okolnosti vezane uz provedbu Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske Vlade nakon što je u javnosti otkriveno da su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Milanović će predsjednike klubova upoznati sa zaključkom koji će Vlada predložiti Saboru, a na sastanak u Banske dvore stigli su predstavnici svih klubova zastupnika, osim Kluba nezavisnih koji vodi Ivan Grubišić. Uz Milanovića, sastanku nazoči i prva potrpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

Ovo je prvi sastanak o važnim državnim pitanjima na kojem zajedno sudjeluju Milanović i Karamarko, premijer i čelni čovjek vodeće stranke vladajuće koalicije (SDP) te predsjednik najjače oporbene stranke (HDZ).

Predsjednik Vlade Zoran Milanović odmah će po završetku sastanka s predsjednicima klubova parlamentarnih stranaka održati konferenciju za medije koja će se moći pratiti i uživo na internetskoj stranici Vlade: www.vlada.hr.

Hrvatska je nakon objave transkripta i audio-zapisa razgovora Sokoleca i Drenik obavijestila Arbitražni sud i Europsku komisiju o događajima “koji su ozbiljno doveli u sumnju vjerodostojnost i zakonitost arbitraže”, a smatra da bi se Arbitražni sud trebao sam raspustiti jer je zbog skandala slovenske strane toliko kompromitiran da se njegova odluka ne može prihvatiti kao zakonita. Odgovor suda Hrvatska očekuje do srijede, odnosno prije izvanredne sjednice Sabora.

Arbitražni sud trebao je, kako je najavljeno prije izbijanja skandala, u prosincu objaviti svoj pravorijek o razgraničenju u Savudrijskoj vali koju Slovenija zove Piranski zaljev.

Slovenija je, naime, zbog tog neriješenog graničnog pitanja ostalog nakon raspada Jugoslavije, blokirala ulazak Hrvatske u Europsku uniju pa je 2009. godine, nakon sporazuma bivših premijera Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Jadranke Kosor, postignut sporazum da će granicu odrediti Arbitražni sud.

Hrvatska smatra da granicu treba odrediti od ušća rijeke Dragonje, gdje završava kopnena granica, i da se od te točke zaljev razgraniči primjenom crte ekvidistance. Slovenija, pak, ističe da cijeli zaljev pripada njoj, da su to njezine unutarnje vode i da je za vrijeme bivše Jugoslavije ona nadzirala cijeli zaljev te se stoga treba primijeniti načelo da svaka strana treba zadržati ono što je ranije imala.

Prema transkriptu i audio zapisu razgovora Sokoleca i Drenik, objavljenom u hrvatskim dnevnim novinama, arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari