Connect with us

Vijesti

Usvojen zakon o istraživanju nafte i plina u FBiH; Hrvati pokreću zaštitu nacionalnog interesa?

Objavljeno

-

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) usvojio je danas Zakon o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH. Ovaj akt propisuje uvjete, način i postupak za istraživanja i eksploataciju, a to podrazumijeva skup aktivnosti – geološka istraživanja radi potencijalnog otkrivanja ležišta nafte i plina na određenom području, eksploataciju, te izgradnju postrojenja i uređaja za istraživanje i eksploataciju.

Zakon podrazumijeva i izgradnju rudarskih objekata, korištenje, demontažu i uklanjanje postrojenja i uređaja, prenijeli su mediji. Odobren je i Zakon o dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, čime se uvodi pravo općinama, kao jedinicama lokalne samouprave, da budu osnivači bolnica na njihovom području.

Što se tiče izmjena i dopuna Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, koje su, također, bile na dnevnom redu, a predložene su po hitnom postupku, delegati su odlučili da ih vrate u nacrt i u toj formi su ih danas odobrili.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona FBiH, koji je u proceduru uputio poslanički klub SDP-a BiH iz Predstavničkog doma, nije dobio podršku većine delegata. Dom naroda odobrio je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave.

Iz Kluba delegata hrvatskog naroda najavljivana je i mogućnost pokretanja procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, zbog toga što akt propisuje stavljanje arhiva Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH pod nadzor federalnog Ministarstva za pitanja boraca na čijem je čelu Zukan Helez.

Sjednica je prekinuta u poslijepodnevnim satima i bit će nastavljena vjerojatno 26. rujna, najavio je predsjedavajući federalnog Doma naroda Radoje Vidović.

VLM

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari